Debat

Kofod: Panama-papirer presser politikerne

DEBAT: Med LuxLeaks og Panama-papirerne ved vi, hvad det er for nogle skattefusk-konstruktioner, som lande, rådgivningsfirmaer, banker og rigmænd benytter sig af. Og det har presset politikerne til handling, skriver Jeppe Kofod (S).

Panama-lækket presser politikerne til at handle, skriver Jeppe Kofod (S). 
Panama-lækket presser politikerne til at handle, skriver Jeppe Kofod (S). Foto: Socialdemokraterne.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeppe Kofod (S)
Gruppeformand i Europa-Parlamentet og ordfører for Skattesnydsudvalget

Panama Papers blev en brat opvågnen for hele det politiske miljø. Med ét blev sandheden om omfanget og grådigheden af international og organiseret skattefusk kortlagt, da 11,5 millioner dokumenter faldt i hænderne på graverjournalister fra nogle af de mest kendte og respekterede medier, vi har.

Men, er internationalt skattesnyd da et helt nyt fænomen, som ingen ærlig politiker anede eksisterede før? Nej, selvfølgelig ikke. Men det nye er, at vi på grund af LuxLeaks og Panama Papers endelig har fået klargjort præcis, hvordan der snydes. Hvad det er for nogle konstruktioner som lande, rådgivningsfirmaer, banker og rigmænd benytter sig af.

De her konkrete oplysninger gør det muligt for os, at gå målrettet efter de her konstruktioner og få lukket de desværre rigtigt mange smuthuller. Og det gør vi allerede.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Fremskridt i kampen mod skattefusk
Sandheden er, at vi har gjort store fremskridt i kampen mod internationalt skattefusk. Er vi i mål nu? Absolut ikke. Ville jeg ønske, at vi var nået endnu videre? Bestemt. Men i vores iver for at komme problemet til livs, må vi også huske på at værdsætte de fremskridt vi nu engang har opnået.

Ellers risikerer debatten at synke ned i et opgivende "Jamen, det nytter jo ikke noget"-spor. Og så har de virksomheder, lande og privatpersoner, der ønsker at snyde, f.eks. Danmark for vores fair skattebetalinger, først for alvor vundet.

Vi skal blive ved med at presse vores nationale politikere, ministre og regeringschefer for handling. Det virker nemlig.

Jeppe Kofod (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Vi skal blive ved med at presse vores nationale politikere, ministre og regeringschefer for handling. Det virker nemlig. Lad mig komme med et par konkrete eksempler.

Det har vi allerede gjort
Sidste år var jeg selv Europa-Parlamentets ordfører for en banebrydende ny aftale med Schweiz, som allerede fra næste år vil bryde den århundreder gamle schweiziske bankhemmelighed. Nu bliver det altså muligt for bl.a. de danske skattemyndigheder at kræve oplysninger om danske statsborgere, der har konti i det rige alpeland.

Lignende aftaler er nu ved at blive forhandlet - eller er allerede på plads - med lande som Liechtenstein, Monaco, San Marino og Andorra. Alle kendte og berygtede skattely. Det vil gøre en kæmpe forskel i kampen mod skattefusk, at vi nu får åbnet op for de her skjulte bankkonti.

Et andet godt eksempel på at presset virker, er David Cameron. Den britiske premierminister, som i kølvandet på den pinlige afsløring af, at han selv har tjent små 300.000 kroner på hans fars skattelyfirma, er blevet tvunget til handling.

Han har nu kaldt sine kolleger på de Britiske Jomfruøer, Cayman Islands og andre kendte skattely, til orden. De har nu - endelig - givet efter for presset og er tilsyneladende klar til at udveksle bank- og skatteoplysninger med de britiske myndigheder. Den aftale skal vi nu sikre kommer til at gælde for alle EU-lande, og ikke kun for Storbritannien.

EU-sortliste over skattely
Endelig er Europa-Kommissionen nu endelig kommet frem med forslag om både en fælles EU-sortliste over skattely og nye regler om land-for-land-rapportering for multinationale virksomheder. Begge forslag som vi socialdemokrater havde fremsat i Europa-Parlamentet. Det vil gøre det muligt at se præcis, hvad multinationale selskaber har af datterselskaber på spændende palmeøer, og hvad der bevæger sig af penge ind og ud af dem.

Jeg synes dog ikke, at Kommissionens forslag går langt nok. Jeg vil have fuld land-for-land-rapportering, og jeg vil have et klart og fælles EU-boykot af skattelylande. Kun sådan kan vi for alvor gøre indhug i den enorme sorte skattesnydsøkonomi.

I Europa-Parlamentet har jeg og resten af den socialdemokratiske gruppe allerede fremsat en række konkrete forslag: Vi skal fratage virksomheder, banker og rådgivningsfirmaer, der bliver kendt skyldig i bevidst, systematisk og gentagen skattefusk, retten til at drive virksomhed i hele EU. Og så skal vi boykotte usamarbejdsvillige skattely økonomisk, politisk og diplomatisk. Det er på høje tid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00