Debat

Kom ind i klimakampen, Dansk Industri!

DEBAT: EU's klimapolitik led et skuffende nederlag i Europa-Parlamentet i sidste uge. Særligt de reaktionære industriers lobbyaktivitet var afgørende for udfaldet. Nu må de fremsynede industrier i Danmark presse DI til at komme ind i klimakampen.
Margrete Auken (SF)
Margrete Auken (SF)Foto: sf
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Med tabte afstemninger i sidste uge blev både EU's CO2-kvotehandelsmarked og klimaambitionerne på luftfartsområdet godt og grundigt parkeret. Set i sammenhæng med det ringe bud på en landbrugsreform, Parlamentet kunne præstere for en måneds tid siden, står vi med både tydelige og nedslående eksempler på, hvilken politik der dominerer i Parlamentet.

De konservative kræfter i Europa-Parlamentet, støttet af en aggressiv kampagne fra reaktionære industrier - herunder desværre også Dansk Industri - har sat sig tungt på Europa og er nu lykkes med at køre klimapolitikken i sænk. Det er slemt ikke mindst for Danmark, som trods sin beskedne størrelse har en imponerende repræsentation af grønne og progressive industrier, der er afhængige af politiske tiltag, som støtter dem. 

Skuffende resultat
Dansk Industri, og om muligt endnu værre paraplyorganisationen Business Europe i Bruxelles, er ude af trit med virkeligheden hos deres innovative medlemmer. Dagen før afstemningen indrykkede 38 virksomheder - heriblandt både Grundfos, Vestas og Dong, men også multinationale firmaer som Shell, Unilever og Statoil - en fælles annonce i Financial Times og adskillige andre medier med en klar opfordring til Parlamentet om at stemme ja til at redde EU's CO2-kvotesystem. 

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det gjorde ikke indtryk på Parlamentets højrefløj. Resultatet af DI, Business Europe og de reaktionære industriers lobbyaktivitet stod klart efter afstemningen. På europæisk niveau er der nu ikke længere den nødvendige støtte til at gøre det til en god forretning at være energieffektiv og forurene mindre. Til gengæld kan DI og deres meningsfæller på højrefløjen være stolte af, at prisen for at udlede 1 ton CO2 efter sidste uges afstemning faldt fra et i forvejen uhørt lavt niveau på 4 euro til 2,67 euro! 

Kommer til at koste os alle sammen
Det resultat er ikke bare usolidarisk over for DI's progressive medlemmer. Også almindelige borgere kommer nu til at betale regningen for øgede sundhedsudgifter og klimaforandringernes ødelæggelser forårsaget af den fortsatte CO2-udledning. Samtidig skal de nu oveni også dække udgifterne til den grønne omstilling, for eksempel investeringer i vedvarende energi, som ellers kunne have været finansieret af kvotehandelssystemet. 

DI og deres meningsfæller på højrefløjen kan være stolte af, at prisen for at udlede 1 ton CO2 efter sidste uges afstemning faldt fra et i forvejen uhørt lavt niveau på 4 euro til 2,67 euro!

Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Derfor er dette også en opfordring til alle de fremsynede industrier i Danmark: Tag nu sagen i egen hånd! I er de eneste, der kan insistere på, at Dansk Industri også er jeres organisation og kommer ind i klimakampen. Derved kan vi sammen sætte skub i de nødvendige investeringer i den grønne omstilling, som faktisk kan blive en økonomisk succes, hvis vi holder fast ved princippet om, at det er forureneren - ikke forureningens ofre - der betaler prisen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00