Debat

LA: Frihandel er under angreb

DEBAT: Protektionisme, lukkethed - og tyrkertro på, at et land kan klare alting selv, er ikke vejen frem. Skal vi bevare vores rigdom og høje levestandard, peger pilen i retning af mere frihandel, skriver Christina Egelund (LA). 

Frihandelsbegrebet
er under angreb. Ikke bare af Donald Trump (billedet) og franske
Marine Le Pen, men også af dele af Folketinget, skriver Christina
Egelund (LA).  
Frihandelsbegrebet er under angreb. Ikke bare af Donald Trump (billedet) og franske Marine Le Pen, men også af dele af Folketinget, skriver Christina Egelund (LA).  Foto: Drew Angerer/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Christina Egelund (LA)
EU-ordfører 

Den internationale politiske dagsorden i 2016 bar på godt og ondt præg af frihandel. Tendensen fortsætter i 2017 i efterdønningerne af valget af Donald Trump som amerikansk præsident. Frihandel er et af de internationale vilkår, der efterhånden tages så meget for givet, at vi sjældent taler om det – og da slet ikke i negative vendinger. Det blev der effektivt lavet om på sidste år.

Trump brugte som bekendt en stor del af sin taletid i den amerikanske valgkamp på at tale dunder mod forskellige frihandelsaftaler. NAFTA er til diskussion, og fremtiden for TTIP-aftalen mellem EU og USA er usikker. Trump vil gerne have arbejdspladser tilbage til USA, forstår man.

Og han har da også ret i, at USA har mistet produktionen af en del varer, fordi det simpelthen er for dyrt at fremstille i vestlige lande som USA og Danmark.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Trump glemmer bare at fortælle, at det netop kommer amerikanerne til gode. Frihandlen betyder nemlig, at borgerne kan købe forbrugsgoder langt billigere, end hvis amerikanerne selv havde produceret dem.

Man kan også spørge de ca. 700 millioner kinesere, som er løftet ud af fattigdom og nu er en del af den kinesiske middelklasse. Mon ikke også de bifalder frihandel?

Fordelene ved frihandel er indiskutable. Det er vigtigt at sige i en tid, hvor frihandelsbegrebet er under angreb.

Christina Egelund (LA)
EU-ordfører

Vi lægger heller ikke i hverdagen mærke til, at vi har haft fred i Europa gennem de seneste 50 år. Vi lægger ikke nødvendigvis mærke til, at danske forbrugere har adgang til en lang række forbrugsgoder, der ikke produceres i Danmark, og som vi måtte undvære uden frihandel. Vi lægger ikke nødvendigvis mærke til, at dansk produktion er blevet mere effektiv på grund af specialisering. Og vi taler for lidt om, at beskæftigelsen i Danmark er meget høj i et historisk perspektiv.

Frihandelsbegrebet under angreb
Jeg vil gerne slå fast på Liberal Alliances vegne, at vi er varme støtter af frie markeder og handel uden hensyntagen til landegrænser. Protektionisme, lukkethed og tyrkertro på, at et land kan klare alting selv, er ikke vejen frem. Skal vi bevare vores rigdom og høje levestandard, peger pilen i retning af åbenhed og mere global og international handel.

For nogle uger siden var udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i Canada og glædede sig i den forbindelse over, at en ny frihandelsaftale mellem EU og Canada netop er faldet på plads. Den rummer et potentiale for dansk eksport på op mod to milliarder kroner.

Fordelene ved frihandel er indiskutable. Det er vigtigt at sige i en tid, hvor frihandelsbegrebet er under angreb – ikke bare af Donald Trump og franske Marine Le Pen, men også af dele af Folketinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

0:000:00