Lobbyisme er en uundgåelig del af Parlamentet

PÅVIRKNING: Det er en naturlig del af arbejdet i Europa-Parlamentet, at lobbyister forsøger at påvirke politikerne. Hvis bare man ved, hvem man taler med, så er lobbyisme ikke et problem, siger Morten Helveg Petersen (R).

Foto: Colourbox.dk
Henrik Axel Lynge Buchter

Morten Helveg Petersen, der er medlem af Europa-Parlamentet for De Radikale, peger ud over de farvede stole.

"Her kan jeg godt finde på at drikke en kop kaffe med en lobbyist. Det er jo en uundgåelig del af mit arbejde at tale med lobbyister," siger han.

Han kigger ud over den såkaldte Mickey Mouse-bar i Europa-Parlamentet. Baren er en af de kaffekroge i parlamentet, som ofte er besøgt af politikerne i Europa-Parlamentet, når en lobbyist har anmodet om et møde med en politiker. Her forsøger lobbyisterne at påvirke med de interesser, de har.

Lobbyister er de folk, der forsøger at gøre opmærksom på virksomheder eller organisationers synspunkter i forbindelse med forskellige typer af lovgivning. Ved møderne forsøger de at påvirke politikerne, så politikeren i sidste ende forsøger at ændre lovgivningen til lobbyistens fordel. 

"De er med til at gøre mig klogere, når jeg mødes med dem. De har et syn på tingene, som jeg måske ikke har haft på forhånd. De kan forklare mig om det tekniske i en lovgivning, som jeg ikke selv kender til. De arbejder med deres områder hver dag, så jeg kan også blive klogere af det," siger Morten Helveg Petersen.

Kend lobbyistens interesse

EU har et lobby-register, hvor virksomheder og organisationer, der ønsker at påvirke politikere, kan registrere sig. Der var 1. december 2015 registreret 8.728 lobbyister, men det er ikke obligatorisk for lobbyister at tilmelde sig. European Observatory, der er en forskergruppe, der fokuserer på lobbyisme i EU, estimerer, at der er mellem 15.000 og 30.000 lobbyister, der forsøger at påvirke politikere i EU.

Alt lige fra Det Danske Skytteforbund til Røde Kors til Dansk Industri, der arbejder for at fremme forholdene for danske virksomheder, er til stede i Bruxelles.

Ifølge Morten Helveg Petersen fra Radikale kan det blive et problem med lobbyisme, hvis ikke man ved, hvem man taler med, så man ikke ved, hvad lobbyistens interesse er. 

"Men hvis de har varedeklareret, hvad de gerne vil tale med mig om, og hvorfor de gerne vil, så er der ingen problem med lobbyisme," siger Morten Helveg Petersen, der samtidig påpeger, at man skal høre begge sider af en sag og så derefter danne sine egne holdninger.

Tal med begge parter

Bendt Bendtsen, der er medlem af De Konservative og sidder som den eneste dansker i den største gruppe i Europa-Parlamentet, EPP, bliver ofte kontaktet af lobbyister.

Han sidder til daglig i Industriudvalget i Parlamentet, og han peger, ligesom Morten Helveg Petersen, på, at det er vigtigt at få begge sider af en sag med.

"De gange, jeg har været ordfører på et forslag her i Parlamentet, har jeg både talt med Greenpeace og kulindustrien, hvis forslaget var om energi og miljø. Hvis bare man hører begge sider og derefter danner en holdning ud fra ens egen overbevisning, er der ingen problem med lobbyisme," siger Bendt Bendtsen.

Detaljeret lovgivning

Formålet med lobbyisme er at gøre opmærksom på, hvordan en lovgivning kan påvirke den branche eller virksomhed, som lobbyisten kommer fra. På den måde håber lobbyisterne at påvirke politikerne, så de vil forsøge at ændre de områder, der et problem for dem, i en lovtekst.

“Det er meget detaljeret, det vi sidder og laver i Europa-Parlamentet, og det har ofte stor indflydelse på virksomheder. Så de kan nogle gange komme og sige, at i paragraf 17 stk. 4, er der altså noget, som vil skade os meget. Og så hører jeg på dem, og jeg hører på, hvad grundene er til, at man skulle beholde den paragraf, og så danner jeg en holdning,” lyder det fra Morten Helveg Petersen.

Dokumentation

Du kan lære mere om lobbyisme ved at se videoerne om:


Tilbage til artikeloversigt


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00