Debat

Margrete Auken: Blindebøger er et elendigt marked at investere i

DEBAT: Blinde og synshandicappede skal have samme adgang til litteratur som os andre. Men det er der ikke penge i for udgiverne. Derfor bør politikerne træde til, skriver Margrete Auken (SF), MEP.

Foto: Marie-Louise Munkegaard
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Markedet for læsemateriale til blinde er beskæmmende ringe. Kun 5 procent af verdens bøger er tilgængelige for de blinde.

I Danmark er der cirka 50.000 blinde og svagtseende, cirka 1 procent af verdens befolkning er helt blinde eller ser meget dårligt. Hvis man vil investere i bøger kun til den gruppe, er der ikke mange penge at hente.

Det frie marked løfter ikke opgaven. Vi politikere har måttet træde til.

Fakta
Deltag i debatten!

De sidste knap 10 år har jeg sammen med energiske NGO’er arbejdet for at give blinde og synshandicappede adgang til samme læsemateriale som os andre på overkommelige vilkår. Det må kunne fremstilles og distribueres (ikke-kommercielt) uden om de almindelige copyrightregler.

Udgivere frygter undtagelser i forhold til rettigheder
Udgiverne af skøn- og faglitteratur lider selvsagt ikke noget tab ved at blinde ikke betaler copyright til dem - der er som nævnt ingen penge at tjene her.

Vi skal hjemme dels sikre at Marrakesh-Traktaten straks kommer til at virke, dels afværge at den danske regering presses til en national særordning, der kan blive til stor skade for de blinde.

Margrete Auken (SF)
MEP

Findes bøgerne allerede i blindeformat på markedet vil det selvsagt blive spild af penge hvis de blindes organisationer skal genfremstille materialet.

Men heldigvis slap de blinde for udgivernes krav om at de skulle garantere at der ikke allerede var materiale tilgængeligt. Det havde været en skræmmende spærring for de blinde.

Og almindelig økonomisk fornuft er såmænd sikkerhed for at der ikke nyfremstilles materiale der allerede er tilgængeligt. Men alligevel kæmper udgiverne heftigt imod undtagelsen af copyrightreglerne for de blinde som et stort flertal i Europa-Parlamentet gentagne gange har støttet og omsider fået vedtaget i sommer sammen med Rådet.

De frygter at enhver lille sprække i deres rettighedsregime er som at åbne en dør på klem i stormvejr; nye undtagelser vil vælte ind. Det hysteri skal de blinde ikke lide under.

Blinde skal også have adgang til læsemateriale
Onsdag stemmer et forhåbentligt stort flertal i Europa-Parlamentet om vilkårene for medlemsstaternes implementering af Marrakesh-Traktaten på EU’s vegne.

Traktaten er den internationale vedtagelse om en undtagelse for de almindelige copyrightregler for læsemateriale til blinde og svagtseende i hele verden.

Den blev etableret i 2013 og trådte i kraft i 2016 og betyder at materialet kan deles så for eksempel blinde i fransktalende udviklingslande kan få adgang til bøger fra Frankrig og Canada uden at skulle betale kompensation til udgiverne. Eller så de blindes bibliotek i Danmark ikke skal bruge et voldsomt beløb på at få engelsk faglitteratur til blinde studerende.

Ved forliget i juli kom det ind i lovbemærkningerne, at medlemsstaterne kan lave nationale ordninger, så udgiverne kan kompenseres, hvis de lider mere end bagatelagtige tab.

Men det ved vi allerede at de ikke gør. Var det tilfældet, ville udgiverne have bombarderet os med beviser i tørre tal gennem deres årelange lobbyarbejde.

Danmark skal stå imod pres
Gennem hele forløbet har den danske regering været blandt de værste til at støtte ’big business’ mod de blinde. Og da Danmark mærkeligt nok stadig anses for at være blandt de pæneste, dækkede for eksempel Tyskland og Storbritannien sig bag os som forklaring for, at de holdt med medudgiverne.

Heldigvis vandt de blinde da vi forhandlede regelværket på plads i juli 2017.

Desværre kom der altså et lille hul i aftalen med medlemslandenes mulighed for at lave nationale særordninger for at kompensere udgiverne på skatteborgernes regning (den krævede dokumentation for store tab kan hurtigt miste betydning, ved vi).

Hvis Danmark for eksempel lobbyes til at indføre den kompensationsmulighed, kan det komme til at gå ud over de blinde hvis bibliotek i Danmark, NOTA, i forvejen har et hårdt presset budget.

Når lovkomplekset er stemt på plads på onsdag, fortsætter kampen altså på nationalt plan.

Vi skal hjemme dels sikre at Marrakesh-Traktaten straks kommer til at virke, dels afværge at den danske regering presses til en national særordning, der kan blive til stor skade for de blinde.

Men vi har heldigvis stadig stærke kort på hånden. Endnu er handicaporganisationerne nemlig ikke gået i aktion - og kun en tåbe frygter ikke dem!

 

Margrete Aukens indlæg er kommateret efter hendes eget ønske og følger ikke Altingets normale retningslinjer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00