Margrethe Vestager vil være formand for EU-Kommissionen

OFFICIELT: Margrethe Vestager har sat alle sejl ind på at blive den næste formand for EU-Kommissionen, der ifølge hende selv skal have lige mange mænd og kvinder med på holdet.  

Foto: Aris Oikonomou/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

BRUXELLES: Rygterne har svirret på gangene og i korridorerne i Bruxelles og Strasbourg i lang tid, men det er først nu, hun selv siger det.  

Den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, vil gerne være formand for EU-Kommissionen.  

Det slog hun fast, efter den afsluttende spitzenkandidatdebat i Europa-Parlamentet i Bruxelles torsdag, hvor hun på vegne af det liberale Alde-parti krydsede klinger med de andre europæiske partiers spidskandidater til formandsposten for EU-Kommissionen.  

“Det ville være svært at stå her i aften i debatten som Aldes ledende kandidat og sige, at jeg ikke var til rådighed, hvis det overhovedet på noget tidspunkt skulle blive aktuelt,” sagde Margrethe Vestager efter debatten. 

Vi skal vise, vi forandrer os. Det første er at lave en Kommission, hvor der er lige mange mænd og kvinder. 

Margrethe Vestager
I tv-debatten mellem spidskandidater til EU's toppost

Den tidligere radikale vicestatsminister har i flere uger afvist at være officiel kandidat til posten, selvom hun i marts blev præsenteret som en del af Aldes såkaldte Team Europe, en samling af syv liberale profiler, der tegner partiet frem mod europaparlamentsvalget 26. maj.  

Og i denne uge kom det frem, at hun på det seneste har sat turbo på forsøget på at lande jobbet som den næste formand for EU-Kommissionen. Blandt andet ved at deltage i møder med de andre medlemslandes EU-ambassadører.  

Mit navn er Margrethe Vestager. Jeg er mor til tre døtre, tidligere minister og partileder, og så arbejder jeg for dig som EU’s konkurrencekommissær.

Margrethe Vestager
EU's konkurrencekommissær i tv-debat onsdag aften

“Jeg har set og læst op på de store. Og jeg synes ikke, det virkede for Anders Fogh Rasmussen at være kandidat til et topjob i halvandet år. Så nu prøver jeg en anden strategi,” siger hun. 

Mange har ikke meldt sig på banen endnu 
Det er EU’s stats- og regeringschefer, der “under hensyntagen til valget til Europa-Parlamentet" skal udpege en kandidat til formandsposten i EU-Kommissionen. 

Den proces starter for alvor i dagene efter europaparlamentsvalgene, der slutter 26. maj.  

To dage efter valgresultatet ligger klar, mødes EU-cheferne til et ekstraordinært topmøde i Bruxelles for at indlede navnelegen.  

Og godt en måned senere ved endnu et topmøde skal EU-cheferne blive enige om deres endelige bud. 

Herefter skal et flertal i Europa-Parlamentet godkende EU-chefernes kandidat.  

Margrethe Vestager anerkender, at vejen frem mod formandsposten er lang og snørklet, og at chancerne for at nå i mål er små.  

Der er nemlig mange om buddet, siger hun.

Og ved mødet i juni skal EU-lederne også finde de nye til topposter i Det Europæiske Råd, EU's udenrigstjeneste og Den Europæiske Centralbank.  

“Processen, der starter, når stemmerne er talt op 26. maj, bliver så kompleks, at vi aldrig har set noget lignende. Det Europæiske Råd (stats- og regeringscheferne, red.), Parlamentet og de politiske grupper har alle noget at skulle have sagt. Og så er der alle de kandidater, der ikke har meldt sig på banen endnu. Dem vil der være nogle stykker af, for der er mange, der søger job. Det er meget svært at se, hvordan udfaldet bliver,” siger Vestager og fortsætter:  

“Men det kan lige så godt blive mig som hvilken som helst anden inden for det her felt. For opgaven er ikke at komme med mit socialliberale politiske program. Kommissionensformandens vigtigste opgave er at kunne snakke og lave aftaler med alle hele vejen rundt om bordet,” siger hun.  

Spitzenkandidat 
Kampen om formandsposten i EU-Kommissionen var også den underlæggende melodi ved den foregående paneldebat, som Vestager deltog i på vegne af Alde.

Med i debatten, der er den sidste af tre, var også den kristendemokratiske, konservative EPP-kandidat Manfred Weber og den socialdemokratiske ditto Frans Timmermans.  

Ligesom Vestager går de også efter at blive den næste formand for EU-Kommissionen i form af den såkaldte spitzenkandidat-proces.  

Det er dog langtfra sikkert, at nogen af dem lykkedes med deres forehavende.

For i februar slog stats- og regeringschefer fast, at der ”ingen automatik er” mellem spitzenkandidatprocessen og den, der bliver den næste formand for Kommissionen. 

Med i debatten var der også repræsentanter fra den europæiske venstrefløj, De Grønne og Europas Konservative og Reformister.

Ingen af dem nærer dog seriøse forhåbninger om at blive den næste formand for EU-Kommissionen.  

Læs også

En kønsbalanceret kommission 
I debatten brugte Vestager især sin taletid på at minde seerne og modkandidaterne om sine egne meritter i sin kamp mod skattesnyd og tech-giganter i sit arbejde som EU’s konkurrencekommissær. 

For eksempel da hun i starten af debatten skulle præsentere sig selv:  

“Mit navn er Margrethe Vestager. Jeg er mor til tre døtre, tidligere minister og partileder, og så arbejder jeg for dig som EU’s konkurrencekommissær. Her arbejder jeg for, at virksomhederne spiller efter reglerne, så du som forbruger er sikret kvalitet og retfærdige priser.”  

I debatten lovede hun også at sikre en ligelig fordeling af mænd og kvinder i den næste EU-Kommission, hvis hun bliver udpeget som dens nye leder.  

“Vi skal vise, vi forandrer os. Det første er at lave en Kommission, hvor der er lige mange mænd og kvinder. Det er en måde at vise vores forandring på. Ellers kommer vi ikke til at hænge sammen,” lød det fra Vestager.  

Hun slog også fast, at hun går ind for en bundgrænse på EU-landenes selskabsskat, en massiv investering i det europæiske tognet og en fælles digital skat i EU.  

Og så er der brug for en reform af EU’s asylpolitik, hvis det står til Margrethe Vestager.  

“Vi skal sikre, at migrationen er lovlig, og der har vi brug for fælles løsninger med et fælles asylsystem.”  

Du kan se eller gense hele debatten her.

Dokumentation

Hvad er en spitzenkandidat?  
EU-Kommissionen skal have en ny formand, når den nuværende formand, Jean-Claude Juncker, takker af ved udgangen af oktober. Selve udvælgelsen kommer dog til at køre over de næste par måneder.  

Før 2009 var det alene landenes stats- og regeringschefer i Det Europæiske Råd, der havde til opgave at udpege en kandidat til posten som formand for Europa-Kommissionen, som dog efterfølgende skulle godkendes af Europa-Parlamentet med et absolut flertal. 

Men ifølge Lissabontraktaten fra 2009 skal Det Europæiske Råd nu foreslå en kandidat til formandsposten “under hensyntagen til valget til Europa-Parlamentet”. Et flertal i Parlamentet skal stadig godkende kandidaten ved en afstemning.  

Den såkaldte spitzenkandidatproces er Europa-Parlamentets forsøg på at blande sig mest muligt i valget af den nye kommissionsformand.  

Med spitzenkandidatprocessen forsøger Parlamentet at lave en direkte kobling mellem resultatet ved europaparlamentsvalget og navnet på den nye kommissionsformand.  

Konkret har de største europæiske partifamilier udpeget en spidskandidat, der skal repræsentere partiet i den tværeuropæiske valgkamp frem mod valgdatoen. Det foregår primært ved en række paneldebatter.  

Den kandidat, der efter valget kan samle et flertal bag sig i Parlamentet, bliver herefter Europa-Parlamentets officielle bud på en kommissionsformand.  

Denne proces tilgodeser især kandidaten Manfred Weber og hans konservative EPP-parti, der igen står til at blive den største gruppe i Parlamentet.  

Det Europæiske Råd er dog ikke bundet af Parlamentets bud på en formand.  

Da spitzenkandidatmodellen havde premiere ved det foregående EU-valg i 2014 lykkedes det godt nok for Parlamentet at få Jean Claude-Juncker, spidskandidaten for det store konservative EPP-parti, valgt som ny kommissionsformand.  

Det skyldtes dog blandt andet, at den tidligere luxembourgske premierminister var et kendt og vellidt navn blandt EU-cheferne.  

Men ved det kommende valg er det langtfra sikkert, at stats- og regeringscheferne vil bøje sig for resultatet af Parlamentets spitzenkandidatproces.  

For eksempel har den franske præsident, Emmanuel Macron, og Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, erklæret sig som modstandere af processen.  

To dage efter afslutningen på europaparlamentsvalgene - 28. maj - mødes EU-lederne for at diskutere deres bud på en kandidat. Her skal navnene på præsidenten for Det Europæiske Råd og chefen for EU’s udenrigstjeneste også diskuteres.  

Her er partiernes spitzenkandidater:  

European People’s Party (EPP): Manfred Weber (Tyskland)  

Party of European Socialists (PES): Franz Timmermans (Holland)  

Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE): Margrethe Vestager, Guy Verhofstadt, Emma Bonino, Katalin Cseh, Luis Garicano, Nicola Beer og Violeta Bulc

European Green Party (EGP): Ska Keller (Tyskland) og Bas Eickhout (Holland)  

Alliance of Conservatives and Reformists in Europe (ACRE): Jan Zahradil (Tjekkiet) 

European Left (EL): Nico Cué (Belgien) og Violeta Tomic (Slovenien).  
 
Det siger Lissabon-traktaten om valget af EU-Kommissionens formand 
”Under hensyntagen til valget til Europa-Parlamentet og efter passende høringer foreslår Det Europæiske Råd med kvalificeret flertal Europa-Parlamentet en kandidat til posten som formand for Kommissionen. Denne kandidat vælges af Europa-Parlamentet med et flertal af dets medlemmer. Hvis denne kandidat ikke opnår et sådant flertal, foreslår Det Europæiske Råd med kvalificeret flertal inden en måned en ny kandidat, der vælges af Europa-Parlamentet efter samme procedure.” 

Kilde: Europa-Parlamentet og Europeelects.eu  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00