Debat

Medicinalindustriens lukkethed er både dyr og farlig

DEBAT: Uklarhed om medicinalindustriens åbenhed kan spærre adgang til oplysningen om bivirkninger og billigere alternativer, skriver Margrete Auken (SF), medlem af Europa-Parlamentet.
Foto: sf.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Skal vi bruge massevis af penge på et nyt produkt, vil vi da vide, om det er væsentligt bedre end det, der allerede er i brug.

Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet
Fakta
BLAND DIG!

Deltag i debatten- send dit indlæg til [email protected]

Af Margrete Auken (SF)
Medlem af Europa-Parlamentet 

I dag kan læger ikke være sikre på, om den medicin, de ordinerer til deres patienter, har den effekt, der påstås. De kan endda komme ud for, at medicinen har uoplyste bivirkninger – og i værste fald kan slå patienterne ihjel i stedet for at hjælpe dem. Ej heller kan de få viden om, hvorvidt de nyeste og dyreste lægemidler er deres pris værd i forhold til billigere, ældre alternativer. Og det på trods af, at netop medicinens verden burde være allermest baseret på beviselig fakta.

Manglende klarhed 
Når denne ulykkelige situation alligevel kan opstå, er det, fordi medicinalindustrien ikke er tvunget til at offentliggøre og indberette samtlige data fra deres kliniske forsøg, samt at der ikke er klarhed om, hvad kliniske forsøg skal dokumentere. Derfor kan medicinalindustrien for eksempel slippe af sted med at få godkendt lægemidler, hvis virkning kun er testet mod effekten af placebo frem for mod allerede eksisterende medicin. Men ingen har da gavn af at vide, at et nyt og dyrt lægemiddel er bedre end ingenting – skal vi bruge massevis af penge på et nyt produkt, vil vi da vide, om det er væsentligt bedre end det, der allerede er i brug. Men alt for ofte sker det, at industrien selektivt rapporterer de mest flatterende data til det europæiske medicinalagentur, EMA, når ny medicin skal godkendes. Det er en praksis, som hverken læger eller patienter på nogen måde kan føle sig trygge ved.

For beslutningstagere er det også en miserabel situation. Med udsigt til en fremtid med flere ældre i vores samfund og stigende sundhedsudgifter er det en decideret bombe under vores sundhedssystem, at vi ikke på et oplyst grundlag kan afgøre, hvilke lægemidler der virker bedst til prisen. Det gør det noget nær umuligt at bruge skattekroner kløgtigt på medicin, der virker.

Tydelige krav om åbenhed
Men nu tager vi fat. I Europa-Parlamentets sundhedsudvalg er jeg i øjeblikket medforhandler på en revidering af direktivet om kliniske forsøg. Her er det helt afgørende for mig, at vi får introduceret langt skarpere krav til medicinalindustrien om åbenhed i de kliniske forsøg. Det skal således være muligt, at al offentligt og privatfinansieret medicinalforskning skal kunne granskes af uafhængige forskere som for eksempel forskergruppen The Cochrane Collaboration. På den måde rydder vi ud i alt det skadelige hemmelighedskræmmeri og giver medicinalindustrien et incitament til at rette op på sine metoder. Gør de ikke det, vil åbenhed og adgang til forskningsresultaterne nemlig sikre, at vi opdager det! 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00