Mød de nye danskere i Europa-Parlamentet

PRÆSENTATION: En landmand, en økonomistuderende og en tidligere forsvarsminister. Flere nye ansigter kommer til at repræsentere Danmark i den kommende valgperiode i Europa-Parlamentet. Få overblik over de valgte medlemmer.

Med Karsten Hønges afbud bliver det i stedet 21-årige Kira Marie Peter-Hansen, der skal repræsentere SF i Europa-Parlamentet sammen med stemmeslugeren Margrete Auken.
Med Karsten Hønges afbud bliver det i stedet 21-årige Kira Marie Peter-Hansen, der skal repræsentere SF i Europa-Parlamentet sammen med stemmeslugeren Margrete Auken.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupMartin Lyngbæk OlsenAndreas Arp

Alle de personlige stemmer fra europaparlamentsvalget er talt op, og det er derfor nu sikkert, hvilke kandidater der skal repræsentere Danmark i EU i de næste fem år. 

Venstre opnåede som bekendt den største opbakning blandt vælgerne og kan derfor sende både Morten Løkkegaard, Søren Gade og Asger Christensen direkte til Bruxelles, mens Linea Søgaard-Lidell må vente på, at Storbritannien træder ud af EU, før hun kan tiltræde partigruppen.

Hos Socialdemokratiet får Jeppe Kofod og Christel Schaldemose selskab af den 33-årige aarhusianer Niels Fuglsang, mens Karen Melchior tilslutter sig Morten Helveg Petersen som Radikales repræsentanter.

Læs også

SF gik med sit fine valgresultat fra ét til to mandater, og Margrete Auken kunne derfor se ud til at få selskab af partiets politiske ordfører, Karsten Hønge, der med knap 20.000 personlige stemmer var den næststørste favorit blandt SF-vælgerne.

Hønge meddelte dog mandag aften, at han hellere vil i Folketinget, og han overlader derfor pladsen til den kun 21-årige SFU’er Kira Marie Peter-Hansen, som nu kan kalde sig det yngste medlem af Europa-Parlamentet nogensinde.

Danmarks 14 valgte medlemmer bliver dog ikke de eneste danskere i Europa-Parlamentet. I Storbritannien er den danske tandlæge Henrik Overgaard-Nielsen, der har boet i London siden 1996, nemlig blevet valgt ind for britiske Brexit Party.

Få overblik over de største stemmeslugere, og læs mere om de nye danske medlemmer herunder.

Andel stemmer: 23,5 procent
Antal mandater: 4 mandater
 

Morten Løkkegaard Morten Løkkegaard
Stemmeantal: 207.558

Den tidligere DR-studievært fik debut både i politik og på EU-plan, da han blev valgt ind i EU-Parlamentet i 2009. Men Morten Løkkegaard kunne ikke gentage succesen ved parlamentsvalget i 2014, da Venstre gik fra tre mandater til to. Han blev skiftet ind i Parlamentet igen i 2016, da Ulla Tørnæs (V) blev kaldt hjem for at blive minister. I mellemtiden var Jens Rohde afhoppet til Radikale, hvorfor Løkkegaard måtte svinge EU-fanen for Venstre i Bruxelles og Strasbourg alene. Det har han gjort så overbevisende, at partiet valgte ham som spidskandidat frem for stemmeslugeren Søren Gade. Med 207.558 stemmer valgte danskerne ham også i Parlamentet med det højeste antal stemmer overhovedet. 

Søren Gade Søren Gade
Stemmeantal: 201.626

Den tidligere forsvarsminister gik egentlig efter at blive nummer to på Venstres opstillingsliste til europaparlamentsvalget, men endte kun som nummer fire efter afstemning blandt partiets medlemmer tidligere på året. Søren Gade har dog fået massiv opbakning fra de danske vælgere og stormer derfor for første gang i sin karriere ind i Europa-Parlamentet med det næsthøjeste antal personlige stemmer. Gade blev for første gang valgt ind i Folketinget i 2001, inden han i 2010 trak sig fra dansk politik på grund af en række dårlige sager på forsvarsområdet. Siden har han været direktør i Landbrug & Fødevarer, før han i 2015 gjorde comeback ved at blive stemt ind i Folketinget for Venstre.

Asger ChristensenAsger Christensen
Stemmeantal: 31.303

Danmark får en landmand i Europa-Parlamentet. Den 61-årige gårdejer fik næsten 15.000 personlige stemmer ved europaparlamentsvalget i 2014 og har siden været 2. suppleant for Venstre. Men med 31.303 stemmer ved søndagens valg kan Asger Christensen nu selv rejse til Bruxelles og blive Venstres tredje medlem i Parlamentet. Den sydjyske landmand, der på sin gård driver 400 hektar og har 650 malkekøer, har også politisk erfaring fra Kolding Byråd, hvor han har været medlem siden 2013.

Linea Søgaard-LidellLinea Søgaard-Lidell
Stemmeantal: 24.145 

32-årige Linea Søgaard-Lidell blev af Venstres medlemmer valgt ind som nummer to på partiets liste til europaparlamentsvalget, men resultatet giver hende ”kun” en plads som nummer fire. Hun er uddannet i europæiske studier og journalistik på Aarhus Universitet og Journalisthøjskolen og har siden arbejdet med kommunikation i Vækstfonden og på den danske EU-repræsentation i Bruxelles. Da det blev Venstre, der sikrede sig det 14. mandat i Europa-Parlamentet, må Linea Søgaard-Lidell dog afvente Storbritanniens udtrædelse af EU, før hun kan rejse til Bruxelles på ny.

 

Andel stemmer: 21,5 procent
Antal mandater: 3 mandater

Jeppe Kofod Jeppe Kofod
Stemmeantal: 188.757

For anden gang valgte Socialdemokraterne at køre Jeppe Kofod i stilling som spidskandidat til Europa-Parlamentet − og for anden gang har Jeppe Kofod nu sikret sig en plads i Parlamentet med 188.757 stemmer. Da den 44-årige bornholmer i 2014 skiftede Christiansborg ud med Bruxelles og Strasbourg, trak han 170.000 personlige stemmer. Det landede ham titlen som den næstmest populære kandidat i feltet – dog milevidt bag DF’s Morten Messerschmidt, der satte stemmerekord med 465.000. I Parlamentet har Kofod kastet sig ind kampen mod denne verdens skatteunddragere og økonomisk kriminelle, og desuden er han næstformand i den store socialdemokratiske gruppe.

Christel SchaldemoseChristel Schaldemose
Stemmeantal: 65.179

Hun har siddet i Europa-Parlamentet i 13 år, og nu venter der endnu en tørn i Bruxelles for 51-årige Christel Schaldemose. Hun startede i Parlamentet, da hun erstattede Henrik Dam Kristensen i 2006, inden hun selv blev valgt ind i 2009 med 43.855 personlige stemmer. I 2014 fik hun så 64.495 stemmer, og hun er nu genvalgt på ny med 65.179 stemmer. Hun har i den forgangne valgperiode været medlem af udvalget for det indre marked og forbrugerbeskyttelse og suppleant i udvalget for miljø, folkesundhed og fødevaresikkerhed.

Niels FuglsangNiels Fuglsang
Stemmeantal: 29.444  

Mens Kofod og Schaldemose begge kom i top-10 over de største stemmeslugere ved dette europaparlamentsvalg og dermed styrede sikkert mod en plads i Bruxelles, var der langt større kamp om Socialdemokratiets tredje og sidste mandat. 47-årige Marianne Vind lignede længe vinderen, men da de personlige stemmer fra Aarhus tikkede ind som de sidste, overhalede 33-årige Niels Fuglsang med 29.444 personlige stemmer sin partikollega på målstregen. Fuglsang har tidligere været kampagneleder i Socialdemokratiet og rådgivet partiet i Europa-Parlamentet. Han er uddannet i statskundskab fra Københavns Universitet og forsker til dagligt i økonomisk politik ved CBS og tænketanken Cevea.

 

Andel stemmer: 13,2 procent
Antal mandater: 2 mandater

Margrete Auken Margrete Auken
Stemmeantal: 199.522

Danmarks svar på Bernie Sanders – hvis man spørger hende selv – 73-årige Margrete Auken er nu klar til sin fjerde valgperiode for SF i Europa-Parlamentet. Det var Auken, der mod sin hovedbestyrelses vilje tilbage i 2004 flyttede SF fra den yderste EU-venstrefløj ind i Parlamentets mere midtsøgende Grønne gruppe. Her har hun i snart 15 år dyrket mærkesager som kampen mod klimaforandringer og for et renere miljø – og sit hjertebarn Palæstina. Den uddannede teolog og sognepræst er i sin politiske karriere gået fra EU-skeptiker til ublu fortaler for samarbejdet. Auken vil være 79 år i slutningen af sit mandat, hvilket har fået nogle til at spekulere i, om hun planlægger at trække sig i midten af perioden for at give plads til nye folkesocialistiske kræfter.

Kira Marie Peter-HansenKira Marie Peter-Hansen
Stemmeantal: 15.765

Søndag fik Karsten Hønge 19.687 personlige stemmer, men mandag sagde SF’s politiske ordfører nej til partiets uventede plads nummer to i Europa-Parlamentet. Hønge vil hellere i Folketinget, og han overlader derfor pladsen til den forholdsvis ukendte Kira Marie Peter-Hansen, der med sine 21 år bliver det yngste medlem af Europa-Parlamentet nogensinde. Den unge SFU’er studerer til dagligt økonomi på Københavns Universitet og har den grønne omstilling som sin mærkesag. Med 15.765 personlige stemmer må Peter-Hansen dog nu formentlig forlade sin uddannelse for at repræsentere Danmark i EU.  

 

Andel stemmer: 10,1 procent
Antal mandater: 2 mandater

Morten Helveg Petersen Morten Helveg Petersen
Stemmeantal: 97.667

Helveg-familiens politiske dynasti lever videre i skikkelse af Morten Helveg Petersen, der endnu en gang er blevet valgt til Parlamentet. Helveg blev spidskandidat efter et kampvalg mod 36-årige Karen Melchior, hvilket var usædvanligt for det EU-glade parti. Men det blev en sikker udnævnelse af Helveg, der fik over 76.000 personlige stemmer ved det seneste europaparlamentsvalg, og denne gang scorede knap 100.000 af slagsen.

Karen MelchiorKaren Melchior
Stemmeantal: 17.292 

Siden 2012 har Karen Melchior været medlem af Radikale Venstre, og i 2017 blev hun valgt til Borgerrepræsentationen i København. I 2013 stillede hun også op til Europa-Parlamentet, hvor hun med 10.412 stemmer måtte nøjes med en plads som 1. suppleant. Nu kan Karen Melchior dog endelig pakke kufferten og rejse til Bruxelles. Med 17.292 stemmer blev hun nemlig valgt ind som partiets andet mandat søndag. Melchior har tidligere arbejdet ti år i Udenrigsministeriet og desuden været ansat i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.  

 

Andel stemmer: 10,7 procent
Antal mandater: 1 mandater

Peter Kofod Peter Kofod
Stemmeantal: 119.408

Som det sidste blandt partierne udnævnte DF i starten af februar retsordfører Peter Kofod til at følge i Morten Messerschmidts fodspor, efter Messerschmidt ved det seneste valg trak fire mandater og gjorde DF til det største danske parti i Parlamentet. I kølvandet på Meld/Feld-skandalen minimerede den 28-årige nye spidskandidat dog ambitionerne til to mandater, men efter en massiv tilbagegang må DF nu nøjes med et enkelt mandat, og Peter Kofod sætter derfor alene kursen mod Bruxelles.

Peter Kofod går under navnet ”Mini-Tulle” for sin lighed med partileder Kristian Thulesen Dahl. Han er uddannet lærer, men nåede aldrig ud i klasselokalerne, før han blev valgt til Folketinget i 2015. Inden da blev han blandt andet kendt for at starte en hjemmeside med titlen ”Meld en østeuropæer”. Her opfordrede han til at melde kriminelle østeuropæere til politiet, hvilket dog endte i en politianmeldelse til ham selv.

 

Andel stemmer: 6,2 procent
Antal mandater: 1 mandat

Pernille Weiss Pernille Weiss
Stemmeantal: 80.140

Det var længe usikkert, om Konservative ville lykkes med at genvinde sit mandat, efter stemmeslugeren Bendt Bendtsen sagde farvel til Europa-Parlamentet. Men den relativt ukendte Pernille Weiss har formået at løfte arven efter Bendtsen og har altså sikret Konservative et mandat i den store EPP-gruppe. Weiss er tidligere sygeplejerske og selvstændig virksomhedsleder og har hidtil kun været valgt til Fyns Amtsråd.

 

Andel stemmer: 5,5 procent
Antal mandater: 1 mandat

Nikolaj Villumsen Nikolaj Villumsen
Stemmeantal: 50.567

Enhedslistens ene mandat går til spidskandidat Nikolaj Villumsen. Selvom han er en af de nye i feltet af spidskandidater, så er han langt fra at være en politisk nybegynder. Som tidligere politisk ordfører og EU-ordfører og nuværende integrationsordfører for Enhedslisten er han genkendelig for mange, og han kender europæisk politik godt. Valget var det første europaparlamentsvalg for Enhedslisten, der plejer at støtte Folkebevægelsen mod EU, men nu har Nikolaj Villumsen & co. altså brudt med det tværpolitiske for i stedet at satse på en mere klart venstreorienteret, EU-kritisk linje i samarbejde med andre europæiske partier på den yderste venstrefløj.

Dokumentation

DEM SIGER VI FARVEL TIL

Folkebevægelsen mod EU
Rina Ronja Kari
Stemmeantal: 45.824

Dansk Folkeparti
Anders Vistisen
Stemmeantal: 16.960

Jørn Dohrmann
Genopstillede ikke

Konservative
Bendt Bendtsen
Genopstillede ikke

Socialdemokratiet
Ole Christensen
Genopstillede ikke

Radikale Venstre
Jens Rohde
Genopstillede ikke

Uden for partierne
Rikke Karlsson
Genopstillede ikke


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00