Overblik: Europas reaktioner på valget af Trump

DAGEN DERPÅ: Valget af Donald Trump som amerikanernes næste præsident har medført lykønskninger, bekymringer og jubel i Europa. Få overblikket her.

Marine Le Pen fra franske Front National er en af de få politikere i Europa, der onsdag morgen vågnede op til en glædelig overraskelse ved valget af Donald Trump som USA's næste præsident.
Marine Le Pen fra franske Front National er en af de få politikere i Europa, der onsdag morgen vågnede op til en glædelig overraskelse ved valget af Donald Trump som USA's næste præsident.Foto: Martin Bureau/Scanpix
Frederik Tillitz

BRUXELLES: Champagneskål, påmindelser om fælles amerikansk-europæiske historie og bekymringer for fremtidens transatlantiske relationer.

Sådan reagerede det politiske Europa på nyheden om, at de amerikanske vælgere har peget på republikanske Donald Trump som deres 45. præsident.

Halvhjertede lykønskninger og bekymrede pressemeddelelser blev sendt ud af fra politiske etablissement, mens EU-skeptikere jublede over udsigten til det opgør med eliten, som de mener valget er symbol på.

Få her et overblik over reaktionerne på tværs af kontinentet fra Bruxelles til Moskva:

Forbered jer på yderligere politiske chok i de kommende år

Nigel Farage
Fungerende formand for UK Independence Party

EU-chef: Et advarselstegn
Onsdag morgen lykønskede Kommissionsformand Jean-Claude Juncker og formand for Det Europæiske Råd Donald Tusk den nyvalgte præsident Trump med sejren i en pressemeddelse.

Senere på dagen udsendte Donald Tusk endnu en udtalelse, der gjorde opmærksom på de udfordringer, som valgresultatet bringer:

”En af dem er dette øjeblik af usikkerhed hvad angår fremtiden for vores transatlantiske relationer,” siger han i udtalelsen.

Donald Tusk understreger samtidig de gode historiske og kulturelle forbindelser mellem USA og Europa. Men han kaldte også den amerikanske præsidentvalgkamp for ”et advarselssignal for alle, der tror på det liberale demokrati".

”Det betyder, at vi må få styr på vores ting og tilbagebringe en fornemmelse af retning, tillid og en følelse af orden. Også i global kontekst, hvad enten vi taler om handel, migration eller sikkerhed,” sagde han.

Merkel: Husk vores fælles værdier
Tysklands kansler Angela Merkel lykønskede Donald Trump med hans sejr, og understregede betydningen af Tyskland og USA's gode forhold. Samtidig mindede hun den nyvalgte præsident om de to landes fælles værdier og et tæt samarbejde.

"Lige meget hvem det amerikanske folk vælger som deres præsident i frie og retfærdige valg, har det betydning langt ud over USA," sagde kansleren i Berlin onsdag og fortsatte:

"Tyskland og Amerika er bundet sammen af deres værdier: demokrati, frihed, respekt for loven og værdighed af mennesker uafhængigt af deres oprindelse, hudfarve, religion, køn, seksuel orientering eller politisk position."

Schulz: Samarbejde bliver sværere
Formand for EU-Parlamentet Martin Schulz fortalte onsdag morgen til radiokanalen Europe 1, at samarbejde med Donald Trump vil blive sværere, end med tidligere amerikanske regeringer, men at Donald Trump er den demokratisk valgte præsident i USA.

I en kommentar på Twitter uddybede Martin Schulz:

"Vi skal respektere den kommende præsident for USA (...) Jeg håber, at vi vil finde et rum til at samarbejde."

I samme kommentar på Twitter kalder Martin Schulz Donald Trump for "en bannerfører for angsten og frygten for millioner af amerikanere".

Stoltenberg: Lad os diskutere alliancens fremtid
NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, lykønsker også USA's kommende præsident. Det gør han selvom Donald Trump under valgkampen har sået tvivl om USA's fortsatte engagement i NATO.

”Vi står overfor en udfordrende ny sikkerhedssituation, der inkluderer hybrid krigsførelse, cyber angreb og truslen fra terrorisme. USA's ledelse har aldrig været vigtigere. Vores alliance har samlet Amerikas nærmeste venner i tider med både fred og konflikt i over 70 år. Et stærkt NATO er godt for USA og godt for Europa,” siger Jens Stoltenberg i en udtalelse.

Donald Trump har blandt andet sat spørgsmålstegn til USA's overholdelse af den såkaldte musketered i NATO. Under valgkampen udtalte han, at i tilfælde af et russisk angreb i Baltikum er det ikke nødvendigvis sikkert, at USA vil komme ilende til undsætning.

Derfor ser NATO's generalsekretær også frem til at diskutere fremtiden for alliancen med den kommende præsident.

”NATO har svaret med beslutsomhed til den nye sikkerhedssituation. Men vi har mere arbejde, der skal gøres. Og jeg ser frem til snart at møde Mr. Trump, og hilser ham velkommen til Bruxelles til NATO-topmøde næste år for at diskutere vejen videre,” siger han.

Fargage og Le Pen: Et opgør med etablissementet
Der var også politikere i Europa, der direkte glædede sig over udfaldet af valget i USA. Nigel Farage, der er fungerende leder af det EU-kritiske protestparti UKIP i Storbritannien, sagde i en erklæring:

"I dag er etablissementet i dyb chok. I endnu højere grad end efter Brexit. Hvad vi er vidne til er afslutningen på ​​en periode, hvor big business og storpolitik har styret vores liv.”

Han tilføjede samtidig en advarsel til det politiske system.

"Forbered jer på yderligere politiske chok i de kommende år."

Han er desuden tidligere blevet citeret – i forbindelse med sit gode forhold til Trump – for at ville vælte det europæiske samarbejde.

"Så længe vi kan bringe EU ned, er det ligegyldigt, hvordan vi gør det."

Også Marine Le Pen fra det franske Front National lykønskede det amerikanske folk med deres valg af ny præsident.

”Hvad der skete i aftes var ikke ​​verdens ende, det var i enden på ​​en verden," fortalte hun reportere og fortsatte:

"Amerikanerne gav dem selv en præsident efter eget valg og ikke den, som etablissementet ville have dem til at blåstemple.”

Putin drikker champagne
Imens i Rusland blev præsident Vladimir Putin fotograferet, mens han skålede i champagne oven på valgresultatet. Kreml udsendte desuden en udtalelse, hvori den russiske præsident erklærede sin begejstring for udfaldet.

"Putin udtrykte håb om et fælles arbejde for at genoprette de russisk-amerikanske relationer fra deres krisetilstand og også at adressere presserende internationale spørgsmål og søge efter effektive svar på udfordringerne vedrørende global sikkerhed," står der i erklæringen.

Russiske hackere er under valgkampen blevet beskyldt for at tilegne sig adgang til demokraternes e-mailsystem og derefter få Wikileaks til at offentliggøre dem i et forsøg på at underminere Donald Trumps modstander Hillary Clinton.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

Martin Schulz

Fhv. formand, SPD, fhv. formand, Europa-Parlamentet (SPD)
boghandler (1977)

0:000:00