Debat

På sporet af den grønne vækst i Danmark

DEBAT: Danmark har et særlig stærkt kort at spille, når det gælder grøn teknologi. Og det skal vi udnytte og fremme ved at gå i tæt dialog med virksomheder og organisationer.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mange danske virksomheder er internationale frontløbere, når det gælder udvikling og produktion af energirigtige produkter.

Nicolai Wammen (S)
Europa-minister
Fakta

BLAND DIG!

Deltag i debatten- send dit indlæg til [email protected]

Af Nicolai Wammen (S),
Europaminister.


Efter seks hektiske formandskabsmåneder med utallige møder i Bruxelles er tiden nu kommet til at komme til Brabrand, Brønderslev og Bogense. I efteråret vil jeg som europaminister tage rundt i Danmark for at diskutere EU med danskerne.

Jeg vil også invitere til netværksmøder for at diskutere, hvor og hvordan EU bedst kan bidrage til jobskabende vækst i Danmark.

Besøger grønne frontløbere
I sidste uge indledte jeg med virksomhedsbesøg hos danske, grønne frontløbere i Europa, da jeg lagde vejen forbi Fiberline i Middelfart, Schneider Electric i Ringsted og Rockwool i Hedehusene. Fælles for dem alle er, at de har specialiseret sig inden for energieffektive produkter og produktionsmetoder.

De er derfor allerforrest, når et af de store resultater fra det danske formandskab - energieffektiviserings-direktivet - skal udrulles. Det er ikke bare godt for klimaet, det skaber og fastholder også grønne udviklings- og produktionsarbejdspladser i Danmark.

Vi har mange frontløbere
Det gælder heldigvis, at mange danske virksomheder er internationale frontløbere, når det gælder udvikling og produktion af energirigtige produkter. Vi har igennem de sidste 10-20 år opbygget spidskompetencer og virksomhedsklynger på det grønne område, som giver os rigtig gode kort på hånden til at få del i de milliarder, som EU’s grønne målsætninger frem mod 2020 vil føre med sig.

Vedtagelsen af energieffektiviserings-direktivet er derfor bare et eksempel på, hvordan vi fra Danmark kan udstikke en vigtig kurs for hele Europa, der ikke bare gavner klimaet, men også skaber store forretningsmuligheder for danske virksomheder i den grønne førertrøje. Grøn teknologi er et af de områder, hvor Danmark har et særlig stærkt kort at spille. Det skal vi udnytte. Men hvordan gør vi det bedst? Og hvilke andre uudnyttede muligheder er der?

Finde de bedste svar
For at finde de bedste svar på de spørgsmål vil jeg som europaminister også gå i tæt dialog med virksomheder og organisationer, for at vi i fællesskab kan blive helt skarpe på, hvor mulighederne og begrænsningerne for Danmark er.

Derfor vil jeg ud over min danmarksturne med besøg ude på virksomhederne i hele landet også samle repræsentanter fra organisationerne, forskere, journalister og tænketanke til en række møder. Her skal vi sammen forsøge at nå ind til kernen af, hvordan EU også fremover kan bidrage til jobskabende vækst i Danmark og Europa – gerne med et grønt skær.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00