Klar, parat, Brexit: Se tidslinjen for briternes EU-exit her

NEDTÆLLING: Briterne aktiverer onsdag EU’s exit-klausul, artikel 50. Dermed startes stopuret, der giver parterne to år til at finde en mindelig skilsmisseaftale og en ordentlig bodeling efter 44 års samkvem.

29. marts
Klokken cirka 13.20 afleverer den britiske EU-ambassadør et brev fra sin premierminister til EU-formand Donald Tusk, der siger farvel og tak og tegner en række britiske krav og ønsker til de forestående skilsmisseforhandlinger. Briterne aktiverer dermed EU's udmeldelsesblanket, artikel 50, som giver dem præcis to år til at finde en aftale.

30. marts
Premierminister Theresa May afslører en hvidbog med tanker om den såkaldte Great Repeal Bill, der skal omforme omkring 20.000 EU-retsakter til britisk lov.

Senest 31. marts
EU-chefernes formand, Donald Tusk, har lovet inden for 48 timer at sende sit udkast til forhandlingsretningslinjer til de 27 resterende medlemmer. EU-ambassadører i Bruxelles vil derefter tage en første diskussion af dem fredag.

29. april
Efter en lille måneds forhandlinger skal de 27 landes prioriteter finpudses på et topmøde uden briterne i Bruxelles. Mødet er klemt ind på en lørdag mellem de to afstemningsrunder i det franske præsidentvalg.

2. maj
EU-Kommissionens særlige Brexit-team og dets chef, Michel Barnier, samler officielt opgaven op derfra. Første job er at finde en model for, hvordan forhandlingerne med briterne skal forløbe.

Maj
I løbet af måneden skal Brexit-taskforcen sætte kød på EU-landenes ønsker og forvandle dem til såkaldte forhandlingsdirektiver, som så igen skal godkendes af ministre fra de 27 EU-lande.

Sideløbende vil briterne for første gang sætte sig ned med EU-Kommissionens folk for at blive enige om spillereglerne for forhandlingerne. EU-landene har krævet fuldstændigt kontaktforbud mellem de to sider siden afstemningen.

Slut maj til start juni
Hvis alt går godt, starter forhandlinger med briterne for alvor. Først på dagsordenen vil blandt andet være rettigheder for EU-borgere i Storbritannien og briter i EU efter 2019.

Udgangen af 2017
Målet er, at der nu ligger en skitse klar med principperne for bodelingen mellem de to parter. Hvordan skal regningen for det hul, briterne efterlader i EU-budgettet, gøres op? Hvad skal der ske med den grænse mellem Irland og Nordirland, som nu bliver EU’s ydre grænse? Og hvilket handelsforhold ønskerne briterne at have til EU fremover?

Oktober 2018
Deadline for forhandlingerne, hvis man spørger chefforhandler Michel Barnier. Det skyldes, at den endelige aftale både skal igennem Europa-Parlamentet og have landenes endelige godkendelse, hvilket tager sin tid.

29. marts 2019
De to år udløber. Så snart der er en skilsmisseaftale på plads, kan briterne træde ud. Det behøver altså ikke være på selve datoen. Hvis aftalen derimod ikke er klar endnu, er der to muligheder. Enten kan parterne blive enige om at forlænge forhandlingsperioden, hvilket kræver enstemmighed hos alle involverede. Ellers kappes båndene til unionen automatisk med et syndigt juridisk rod til følge.

Efter april 2019
Er alt forløbet som det skal, bør briterne nu være helt ude af EU. Det betyder dog ikke, at de nødvendigvis er færdige med at forhandle med europæerne. En formel aftale om de to parters fremtidige forhold kan først formaliseres, når briterne er blevet et tredjeland. Sandsynligvis vil der være indgået overgangsaftaler, der kan holde forholdet kørende, til der ligger en håndfast international aftale. Hvor lang tid det kommer til at tage, tør de færreste spå om.

Forrige artikel 40 spørgsmål om dagen: Spørgelystne parlamentarikere i clinch med EU-Kommissionen 40 spørgsmål om dagen: Spørgelystne parlamentarikere i clinch med EU-Kommissionen Næste artikel Det sker i EU: Frihandel, kommissærinterview og Afrika i fokus Det sker i EU: Frihandel, kommissærinterview og Afrika i fokus