Parlamentet#14: Bonjour Thyborøn! Stormfuldt Brexit, ny dansk EU-chef og en fisketur med Barnier

PODCAST: Vigtige afstemninger i Tyskland og Italien her i weekenden – og et varsel om ny Brexit-storm over Den Engelske Kanal, mens EU’s chefforhandler Michel Barnier sejler en tur med de bekymrede fiskere på Nordjyllands vestkyst.

Ohøj, Brexit! En af Europas største og mest brændende aktuelle debatter lægger pludselig til kajs i Thyborøn, når EU’s chefforhandler, Michel Barnier, besøger den nordvestjyske fiskerihavn lørdag.

Det gør han, fordi de danske nordsøfiskere risikerer at stå med et kæmpe problem, når Storbritannien forlader Unionen næste år, medmindre Barnier på vegne af Danmark og de andre tilbageværende medlemslande får forhandlet en ny fiskeriaftale med briterne.

Artiklen fortsætter under podcasten

Omkring en tredjedel af hele indtægten fra Danmarks fiskeri kommer fra de britiske farvande. Hvis Storbritannien bare dropper ud af EU’s kvotesystem uden en ny aftale, så står den danske fiskeriindustri derfor til at miste en milliardindtægt.

Alt det fortæller Thomas Lauritzen om i den nye udgave af Altingets Europa-podcast, ’Parlamentet’, hvor du også blandt andet kan høre forventningerne hos Lemvig Kommunes borgmester til det usædvanlige besøg.

I samme podcast fortæller Altingets journalist Daniel Bue Lauritzen om sidste uges topmøde – og om Michel Barniers nye 120 sider lange udkast til briternes skilsmisseaftale, der straks har fået premierminister Theresa May på krigsstien op til næste uges fornyede forhandlinger om Brexit.

Vi får også lige vendt Il Cavaliere Silvio Berlusconis mulige comeback igen-igen-igen i italiensk politik, når Italien går til et vigtigt parlamentsvalg søndag. Nogenlunde samtidig med, at de tyske socialdemokrater ved en urafstemning endelig afgør, om de vil gå i regering med Angela Merkels konservative CDU.

Og så præsenterer vi dig i ugens interview for en ny dansk topfigur i EU-systemet: Pia Ahrenkilde Hansen, der fredag tiltræder som vicegeneralsekretær, et af de højest placerede job i Kommissionens embedsværk.

I podcasten fortæller Ahrenkilde om sin egen nye rolle, om Kommissionens nye generalsekretær Martin Selmayr (som nogle i Bruxelles ynder at kalde Darth Vader), om EU’s store udfordringer næste år – og om Margrethe Vestagers betydning for Kommissionen og for Danmark.

’Parlamentet’ gør dig klar til en stor europæisk weekend, fra Thyborøn til London, Berlin og Rom. God fornøjelse!

Klik her og abonner på Parlamentet i iTunes. Find os på Soundcloud her. Find os på Stitcher her.

Forrige artikel Parlamentet #13: Til kaffe med Løkke: EU er fremtiden for Danmark, 100 procent! Parlamentet #13: Til kaffe med Løkke: EU er fremtiden for Danmark, 100 procent! Næste artikel Parlamentet#15: BIG tax, bad EU: Trumps sabelraslen, Italiens jordskred og krisen i vestligt demokrati Parlamentet#15: BIG tax, bad EU: Trumps sabelraslen, Italiens jordskred og krisen i vestligt demokrati