Parlamentet#27: Fratelli d’Italia! Er den nye regering i Rom en bombe under EU?

PODCAST: Italienerne har valgt en EU-skeptisk regering, der både er til højre og til venstre eller ingen af delene. Hvorfor har de det, og hvad betyder det for Europa? Lyt med, når Altingets podcast i denne uge iklæder sig italienske farver.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Fratelli d’Italia – Italia s’è desta … "Italienske brødre – Italien er vågnet op!" Sådan lyder de første strofer i Italiens nationalhymne.

Hvis du vil høre Altingets Europa-analytiker, Thomas Lauritzen, forsøge at synge den, samtidig med at du bliver klogere på Italiens nye regering og dens forhold til Europa, så lyt med i denne uges podcast.

”Med den nye italienske regering er der for første gang en regering i et af eurozonens kernelande, som ser ud til at ville blive indenfor, men som samtidig vil bryde reglerne,” siger den tyske forsker Josef Janning fra European Council on Foreign Relations (ECFR) blandt andet i udsendelsen, hvor Lauritzen også taler med den italienske ekspert Carlo Altomonte.

”Jo mindre EU siger om denne demokratiske proces i Italien, jo bedre – for alt, hvad der bliver sagt, vil blive fejlfortolket, også af den brede befolkning,” advarer Altomonte, der er seniorforsker ved det italienske Institut for Internationale Politiske Studier (ISPI) i Rom.

En uge efter udnævnelsen af en euroskeptisk italiensk regering, som EU aldrig har set magen til, stiller Altingets europæiske podcast skarpt på Italiens nye magthavere fra partierne Ligaen og Femstjernebevægelsen.

Ud over eksperterne fra Berlin og Rom har vi haft besøg i studiet af de to danske europaparlamentarikere Christel Schaldemose (S) og Anders Vistisen (DF) til en diskussion om Italiens opbrud, europæisk indblanding og EU-kritiske holdninger på kontinentet og hjemme i Danmark.

Med kun tre uger til et vigtigt EU-topmøde venter alle spændt på den nye italienske regerings holdninger til alt fra euroen til fælles asylpolitik.

Mange af de ting har Tysklands forbundskansler i denne uge forholdt sig til i et stort interview i den tyske avis Frankurter Allgemeine Zeitung. I podcasten diskuterer Thomas Lauritzen med Altingets EU-redaktør, Rikke Albrechtsen, hvor Angela Merkel vil hen – og hvor langt hendes ambitioner ligger fra Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

De to taler samtidig om en ny meningsmåling, der tyder på, at danskerne absolut ikke vil af med EU-forbeholdene lige foreløbig.

Og så tager Albrechtsen fat i en ny afgørelse fra EU-Domstolen, som styrker homoseksuelle ægtepars rettigheder i en grad, der bliver taget ilde op blandt visse regeringer i Central- og Østeuropa.

Lyt til det og meget mere i den nye udgave af vores Europa-podcast fra Bruxelles.

 

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Forrige artikel Parlamentet#26: Vil Europas asylreform udløse en ny krise for Danmark i EU? Parlamentet#26: Vil Europas asylreform udløse en ny krise for Danmark i EU? Næste artikel Parlamentet#29: Bliver det knald eller fald for alle topmøders moder? Parlamentet#29: Bliver det knald eller fald for alle topmøders moder?