Parlamentet#29: Bliver det knald eller fald for alle topmøders moder?

PODCAST: Næsten alle de største udfordringer kommer på bordet, når EU-landenes ledere er samlet i næste uge: Asylkrise, euroens fremtid, Brexit, udvidelse på Balkan og en truende handelskrig med USA. Hør om det hele i denne uges podcast fra Bruxelles.

Foto: Markus Schreiber/AP/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

 

”Wir schaffen das!” – vi klarer det! – sådan sagde Angela Merkel, da hun tilbage i 2015 tog den kontroversielle beslutning om at lukke hundredtusindvis af migranter og asylsøgere ind i Tyskland, mens Europas flygtningekrise var på sit højeste og alle famlede efter løsninger.

Det er muligt, at forbundskansleren senere har fortrudt den sætning. I hvert fald er den blevet et symbol for mange af dem, der både i tysk og europæisk politik har kritiseret Merkel for at åbne armene for de mange udlændinge uden at tænke sig om.

I denne uge er kanslerens nye regering kommet i alvorlige vanskeligheder, fordi Merkels regeringspartner, indenrigsminister Horst Seehofer fra det konservative søsterparti CSU, kræver opstramninger i Tysklands udlændingepolitik.

Derfor kommer Angela Merkel til næste uges EU-topmøde med et stort behov for nye aftaler om europæisk asylpolitik. Allerede på søndag samles en række europæiske ledere til en slags for-topmøde, men de har meget svært ved at blive enige om især obligatoriske flygtningekvoter for alle medlemslande.

De problemer tager Altingets Europaanalytiker, Thomas Lauritzen, fat på i den nye udgave af Altingets podcast fra Bruxelles.

Sammen med EU-redaktør Rikke Albrechtsen diskuterer han også nogle af de andre store emner for EU-topmødet 28.-29. juni, der bliver et af de mest ambitiøse og vanskelige topmøder i lang tid.

Brexit-lammelse, euro, udvidelse og krig med Trump
Det gælder for eksempel de noget nær lammede forhandlinger om Brexit, diskussionerne om eurozonens fremtid og spørgsmålet om videre udvidelse med balkanlandene Albanien og Makedonien.

Endnu et stort emne for topmødet ventes at blive Europas reaktion på den aggressive opførsel fra USA's præsident, Donald Trump, som har indført straftold på europæiske varer.

Efter et dramatisk G7-topmøde i Canada for to uger siden skældte Trump EU ud for at være ”brutal” over for USA. I Ugens Interview spørger Thomas Lauritzen den erfarne amerikanske journalist David Herszenhorn, hvad præsidenten egentlig mener med det.

Herszenhorn beskriver en situation i amerikansk politik, hvor mange vælgere efterhånden synes, at det er lige meget, om Donald Trump lyver – så længe han bare giver indtryk af at ”vinde” over resten af verden.

Hør om det hele i denne uges udgave af podcasten PARLAMENTET, som kridter banen op til den næste uges tids europæiske møder på øverste politisk niveau.

 

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Angela Merkel

Fhv. forbundskansler, Tyskland (CDU)
Fysiker, doktorgrad i kvantekemi

0:000:00