Parlamentets handelsudvalg blåstempler CETA-aftale

AFSTEMNING: Et flertal i Europa-Parlamentets udvalg for international handel støtter ratifikation af EU’s handelsaftale med Canada. Uklogt, siger SF.

Et flertal i Europa-Parlamentets udvalg for international handel gav tirsdag grønt lys til at EU's frihandelsaftale med Canada kan træde i kraft.
Et flertal i Europa-Parlamentets udvalg for international handel gav tirsdag grønt lys til at EU's frihandelsaftale med Canada kan træde i kraft.Foto: Europa-Parlamentet
Michael Hjøllund

BRUXELLES: Den stormombruste handelsaftale mellem EU og Canada får ny medvind efter et flertal i Europa-Parlamentets udvalg for international handel (INTA) tirsdag støttede op om aftalen.

Udvalget, der har ansvar for at bære den såkaldte CETA-aftale gennem Europa-Parlamentet, gav grønt lys til handelsaftalen med stemmerne 25 mod 15.

Dermed tegner der sig opbakning i Europa-Parlamentet til frihandelsaftalen, som nu skal godkendes ved en afstemning blandt alle 751 parlamentarikere. Det ventes at ske til februar.

Den konservative EPP-ordfører, Artis Pabriks, der er hoveordfører på Europa-Parlamentets behandling af CETA glæder sig over tirsdagens resultat.

Det er positivt for små og mellemstore virksomheder, og det er positivt for dansk eksport.

Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentets udvalg for international handel

”I lyset af stigende protektionisme og populisme er parlamentet i stand til – og villig til – at handle på vegne af de europæiske borgere. Jeg står for et stærkt og globalt Europa og for åbne markeder,” siger han i en pressemeddelelse.

Det danske medlem af handelsudvalget Bendt Bendtsen (K) er også glad for resultatet, og håber, at hele Europa-Parlamentet bakker op.

”Det er ganske positivt, at vi kan indgå en handelsaftale med et land, der ligner os så meget, som Canada gør. Det er positivt for små og mellemstore virksomheder, og det er positivt for dansk eksport,” siger han til Altinget.

SF: Uklogt
Tidligere på måneden gav også Europa-Parlamentets miljøudvalg sin støtte til CETA-aftalen. Det samme gjorde udenrigsudvalget i november. Til gengæld har et snævert flertal i parlamentets arbejdsmarkedsudvalg opfordret til at afvise aftalen.

EU-parlamentariker Margrete Auken (SF), kalder det ”uklogt” at ratificere CETA-aftalen.

0:000:00