Debat

Peter Hummelgaard: Kostskole-kaospiloter er skyld i Brexit-krise

DEBAT: Folk som Boris Johnson og Nigel Farage overbeviste et flertal af briterne om, at man trods Brexit kunne beholde alle fordelene ved EU uden at være en del af et forpligtende fællesskab. Nu er det langsomt gået op for briterne, at sådan fungerer det ikke.

Folk som Nigel Farage er skýld i den nuværende Brexit-krise, skriver Peter Hummelgaard.
Folk som Nigel Farage er skýld i den nuværende Brexit-krise, skriver Peter Hummelgaard.Foto: Virginia Mayo/ Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Hummelgaard (S)
EU-ordfører

Det vil være en katastrofe, hvis briterne forlader EU uden en aftale. Ikke bare for briterne, men også for EU og Danmark.

Men efterhånden som datoen for Brexit nærmer sig, så stiger risikoen for, at det rent faktisk kan ske. Og ansvaret ligger først og fremmest hos de britiske politikere, der lovede vælgerne et quickfix mod alverdens dårligdomme, hvis bare de stemte sig ud af EU.

Det er ingen hemmelighed, at jeg var ked af briternes beslutning for to år siden om at forlade EU. Men samtidig var jeg af den holdning, at vi måtte skilles så mindeligt som muligt. Vi har en fælles interesse i at lande en aftale, som sikrer, at vi kan fortsætte med at handle sammen på tværs af kanalen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Derfor var jeg også oprindelig kritisk over for den konfrontatoriske linje, som EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, lagde over for Storbritannien. Eksempelvis hans erklæring om, at "Vi forventer nu, at Storbritanniens regering vil udmønte det britiske folks beslutning hurtigst muligt, uanset hvor smertefuld en proces, det måtte blive".

Danmark bliver hårdt ramt
Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det vil få enorme økonomiske og sociale konsekvenser, hvis briterne forlader EU uden en aftale. Og Danmark kan blive hårdt ramt.

Det grundlæggende problem er jo, at afstemningen byggede på en grundlæggende falsk præmis.

Peter Hummelgaard (S)
EU-ordfører

Ifølge IMF er Danmark det EU-land, som bliver tredjehårdest ramt i tilfælde af, at der ikke kommer en Brexit-aftale. Det kan koste os én procent af vores bruttonationalprodukt. Kun Irland og Holland ser ud til at blive ramt hårdere. Det tal dækker over rigtig mange arbejdspladser, blandt andet mange produktionsarbejdspladser, som eksporterer til det britiske marked. Derfor er en aftale vigtig.

Men som månederne er gået, er jeg blevet mere og mere i tvivl om, hvad det egentlig er, vi forhandler om. Et er, at Storbritannien er dybt splittet i spørgsmålet om Brexit. Noget andet er, at ikke engang den regering, der er valgt til at lede forhandlingerne, har kunnet blive enige med sig selv om linjen. Hen over sommeren var det flere gange uklart, om landet i det hele taget havde en regering, der var i stand til at overleve den næste afstemning i parlamentet.

EU-lande må ikke ryste på hånden
Det grundlæggende problem er jo, at afstemningen byggede på en grundlæggende falsk præmis. Det var lykkedes folk som Boris Johnson, Nigel Farage og andre kostskole-uddannede kaospiloter at overbevise et flertal om, at man kan beholde alle fordelene ved EU-samarbejdet uden at være en del af et forpligtende fællesskab.

Nu er det langsomt gået op for briterne, at sådan fungerer det ikke. Selvfølgelig kan man ikke være med til festen uden at ville betale en del af regningen. Den erkendelse har været hård og upopulær – men er nødvendig, hvis vi skal komme frem til en aftale. Derfor er det også vigtigt, at EU-landene nu holder fast i linjen og ikke begynder at ryste på hånden i forhandlingerne. Vi skal se på briternes udspil med åbne øjne, men vi må også stå fast på, at det nu engang er dem, som har truffet beslutningen om at forlade fællesskabet.

Selvrefleksion hos Daxit-tilhængere 
Samtidig må det kaotiske forløb kalde til dyb selvrefleksion hos dem, der ønsker en dansk afstemning i stil med den britiske. Desværre er der ikke meget, som tyder på, at det er tilfældet.

Enhedslisten har længe turneret rundt med et ønske om en dansk afstemning, og så sent som i sidste uge lød det fra Dansk Folkepartis sommergruppemøde, at Danmark også skal have en afstemning om vores tilhørsforhold til EU. Uden at kunne forklare, hvad alternativet så skal være.

Det virker for mig fuldkommen absurd, at man kan ønsker at erstatte vores nuværende EU-medlemskab med en ordning, vi ikke aner, hvad er – eller om der overhovedet bliver nogen ordning. Det er at spille hasard med vores økonomi og vores velfærd.

Dokumentation

Brexit på ret køl?

Forhandlingerne om Brexit er gået i hårdknude, og den britiske handelsminister, Liam Fox, har for nylig meldt ud, at der er sandsynlighed for, at briterne må forlade EU uden en handelsaftale i kufferten.

Altinget har derfor spurgt et hold af debattører: Hvad skal der til, hvis forhandlingerne skal på ret køl igen? Og hvad bliver konsekvenserne – for EU, UK og DK – hvis det ender med et såkaldt "hårdt Brexit", hvor briterne ikke får en aftale på plads i tide?" Følg debatten her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00