Podcast fra EU-topmødet: May må tilbage til tegnebordet

PARLAMENTET: ”Sandhedens øjeblik” i forhandlingerne om Brexit er udskudt. Den britiske leder havde ingen nye løsninger på de seneste dages topmøde, og nu skrider tidsplanen måske helt til december. Hvorfor? Hør om det i denne uges podcast fra topmødecenteret i Bruxelles.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Statsminister Lars Løkke Rasmussens fly gik i stykker, så han kom flere timer for sent til topmøde og gik glip af Theresa Mays tale til de andre europæiske ledere onsdag aften.

Men sandt at sige gik Løkke ikke glip af noget særligt. Den britiske premierminister kom ikke til Bruxelles med nye forslag, der kunne bryde dødvandet i forhandlingerne om Brexit.

I stedet gentog May de kendte problemer, som nu i månedsvis har forhindret forhandlerne i at nå frem til en aftale om skilsmissen, inden briterne er ude 29. marts næste år.

For en uges tid siden var der et spirende håb om et gennembrud på denne uges topmøde, men det håb blev punkteret. I stedet måtte EU’s chefforhandler, Michel Barnier, bede de 27 tilbageværende medlemslandes ledere om mere tid.

I princippet er et ekstraordinært Brexit-topmøde stadig muligt i november, men lige nu ser tidsplanen ud til at skride helt frem til jul eller måske til januar næste år, før der er en aftale.

Det er især det betændte spørgsmål om Nordirlands grænse efter Brexit, der blokerer forhandlingerne. Nu må Theresa May tilbage til tegnebordet og til det urolige bagland i sin regering, hvor flere ledende konservative har slået bremserne i.

Men hjælper det egentlig noget at give mere tid, og hvor længe kan man strække forhandlingerne, før det er for sent? Det taler Altingets Thomas Lauritzen og Rikke Albrechtsen om i denne uges podcast optaget torsdag aften i topmødecenteret.

Thomas Lauritzen har desuden taget fat i en af Storbritanniens vigtigste politiske redaktører George Parker fra Financial Times, for at høre hans analyse af Mays situation på hjemmebanen.

Hvor går briterne hen herfra, og hvor går EU hen?

Tja, sent onsdag aften gik Angela Merkel og Emmanuel Macron for eksempel hen på Grand Place midt i Bruxelles og drak en øl.

Hør om det hele i topmøde-udgaven af Altinget: Parlamentet.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Med støtte fra

Forrige artikel Ugens EU-podcast: Lars Løkke giver startskuddet til Danmarks Europa-valg Ugens EU-podcast: Lars Løkke giver startskuddet til Danmarks Europa-valg Næste artikel Ugens EU-podcast: Bliver de sociale medier brugt mod demokratiet? Ugens EU-podcast: Bliver de sociale medier brugt mod demokratiet?