Selfies og håndbajere: Se valgaftenen i billeder

BILLEDSERIE: 26. maj stemte 66 procent af danskerne til europaparlamentsvalget. Valgaftenen bød på store overraskelser, vindere og tabere. Altingets fotograf var på pletten til partiernes valgfest for at fange stemningen. 

Partilederrunde
PartilederrundeFoto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Katrine Falk LønstrupArthur CammelbeeckPatrick Blåbjerg Thomsen

Venstre blev EU-valgets helt store vinder med 23,5 procent af stemmerne. Det betyder, at Morten Løkkegaard, der inden valget sad som ene repræsentant for Venstre i Bruxelles, nu får følgeskab af hele tre andre kandidater, hvilket ikke overraskende vakte stor glæde til Venstres valgfest.

Dansk Folkeparti endte som det største danske parti i Europa-Parlamentet ved det seneste valg i 2014 − og med kandidaterne Peter Kofod, Anders Vistisen og Pia Adelsteen var alle sejl sat ind på at fastholde i hvert fald to af partiets mandater i EU.

Efterhånden som stemmeresultaterne tikkede ind, stod det dog klart, at partiets spidskandidat, Peter Kofod, må tage alene til Bruxelles. Kun 10,3 procent af stemmerne endte hos Dansk Folkeparti, der fik et slag over næsen af vælgerne. 

Med 13,2 procent af stemmerne gik SF fra et mandat til to. Der var derfor god stemning blandt de fremmødte til partiets valgfest, hvor spidskandidat Margrete Auken levede op til sin EU-gruppes navn og fejrede resultatet med en af de grønne.    

Forventningerne var høje hos Socialdemokratiet, da de første exit-polls gav partiet fire mandater. Da det endelige resultat lå klar, måtte S dog nøjes med tre mandater. Partiet gik dog stadig 2,3 procent frem i forhold til seneste europaparlamentsvalg i 2014, hvilket fik smilene frem hos på partiformand Mette Frederiksen og spidskandidat Jeppe Kofod.

Der var spænding om Konservatives mandat i EU til det sidste. Men da resultaterne kom op på skærmen til K-valgfesten, kunne jublen bryde løs. Partiet fik 6,2 procent af stemmerne og beholder dermed sit mandat i Europa-Parlamentets største gruppe, EPP.

Det bliver partiets spidskandidat, Pernille Weiss, der overtager pladsen efter Bendt Bendtsen.   

Radikale Venstres spidskandidat, Morten Helveg Petersen, havde god grund til at smile efter valget. Partiet fordoblede sit mandattal i Europa-Parlamentet, således at der nu for første gang nogensinde er to radikale repræsentanter fra Danmark i EU.

Det andet mandat kom i hus takket være valgforbundet med Alternativet, der ikke fik stemmer nok til et mandat. Radikale fik 10,1 procent af stemmerne, mens Alternativet fik 3,4 procent. 

Efter 40 år i Europa-Parlamentet stempler Folkebevægelsen mod EU nu ud, da 3,7 procent af stemmerne ikke var nok til at sikre et mandat til partiets spidskandidat, Rina Ronja Kari.

For første gang nogensinde var Enhedslisten på stemmesedlen til et EU-valg. Og et forsøg var alt, partiet skulle bruge for at få valgt sin spidskandidat, Nikolaj Villumsen, ind i Europa-Parlamentet.

Partiet har tidligere støttet Folkebevægelsen mod EU, som det også var i valgforbund med ved dette valg − og Enhedslisten ser dermed også ud til at være en medvirkende faktor til, at Folkebevægelsen mod EU ikke er kommet ind i denne omgang.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00