Bendt Bendtsen
Bendt Bendtsen (K)

Skinger og skadelig tobaksdebat

30. april 2013 kl. 23:50
DEBAT: Hver revision af EU’s tobaksdirektiv ender hurtigt i ideologisk tovtrækkeri, der gør det vanskeligt at føre en afbalanceret politisk debat, der både er ambitiøs og realistisk.
| Flere

Af Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet

Man skal lede længe efter et politisk tema, der er lige så overpolitiseret som regulering af tobak. Hver revision af EU's tobaksdirektiv bliver hurtigt til en kamp mellem »de gode« anti-rygere og »de onde« i den internationale tobaksindustri.

Desværre gør det ideologiske tovtrækkeri det mildest talt vanskeligt at føre en ordentlig politisk debat om, hvad der skal til, og hvor EU-lovgivningen går over stregen. 

Historien om hvordan tobaksdirektivet blev overpolitiseret
At revisionen af EU's tobaksdirektiv bliver så politiseret, som den er, skyldes ikke mindst historien om Kommissæren, Pizzabuddet og Tobaksgiganten. Det er ikke en officiel historie! Den kører lidt på rygtebasis, og det i sig selv siger jo noget om, hvor overpolitiseret tobaksdirektivet er. Kort fortalt skulle Swedish Match, en af verdens største producenter af svensk snus, i efteråret 2012 have fået en henvendelse fra en anonym mand, der, efter sigende, kunne tilbyde at ophæve det europæiske snusforbud mod overførelse af 450 millioner kroner til en pizzamand på Malta.

Swedish Match hverken kunne eller ville tage imod tilbuddet og offentliggjorde henvendelsen i overensstemmelse med deres aktieselskabslov. Grundet mistanke om kendskab til sagen blev den daværende maltesiske sundhedskommissær og ansvarlige for tobaksdirektivet, John Dalli, tvunget til at gå af.

Dalli, selv en eks-ryger, havde ikke selv meget tilovers for hverken rygere eller tobaksindustrien. Alt tyder dog på, at historien om pizzabuddet og tobaksgiganten har foranlediget Dallis afløser til at fjerne alle tegn på imødekommelser af almindelige rygere og tobaksproducenter i det oprindelige udkast. Det, der skulle være et ambitiøst forsøg på at få færre unge til at ryge cigaretter, er dermed endt som et korstog mod alle rygere og lokale producenter, også små danske virksomheder.

Brug for en afbalanceret debat
Der er ingen tvivl om, at der er behov for streng regulering af tobakshandlen. Særligt unge mennesker er udsatte - 94 procent af rygerne starter, før de er fyldt 25 år - og nikotin er og forbliver et forbandet, afhængighedsskabende stof. Derfor støtter jeg nye regler for, hvad cigaretter må indeholde af både kemikalier og smagsstoffer. Vi kan også godt diskutere indpakninger og advarsler, så længe det foregår på et videnskabeligt grundlag og ikke hysteri.

Derimod er jeg meget imod Kommissionens ønske om, at de, med delegerede retsakter, skal have mulighed for at pille ved lovgivningen efter forgodtbefindende og uden hverken Europa-Parlamentets eller nationale parlamenters mulighed for at deltage i beslutningerne. Jeg mener heller ikke, at røgfri tobak og andre nicheprodukter, som pibetobak og skrå, skal reguleres på samme måde som cigaretter. Markedsandelen er lav, og målgruppen er en ældre befolkning, der for længst har taget stilling til de mulige konsekvenser af deres tobaksforbrug. Vi skal også passe på med at træffe forhastede beslutninger hvad angår e-cigaretter. For mange er det en fantastisk måde at kvitte smøgerne. 

Som ordfører for industriudvalgets holdning til revisionen af tobaksdirektivet håber jeg at kunne bidrage til en afbalanceret debat, der både er ambitiøs i forhold til at begrænse rygning hos unge, men også realistisk og fair i forhold til inkarnerede rygeres personlige valg og lokale producenter af traditionelle produkter. Tiden vil vise, om polerne kan mødes på midten i sidste ende.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK