Theresa Mays nordirske venner blokerer Brexit-plan

NO DEAL: Den britiske regerings støtteparti, DUP, trak mandag stikket på den skilsmisseaftale med EU, som ellers var så godt som færdigforhandlet i Bruxelles. Nu venter et kapløb mod uret, hvis parterne skal nå i hus inden et topmøde i næste uge.

Det lykkedes ikke den britiske premierminister, Theresa May, at indgå en Brexit-aftale med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker i Bruxelles mandag.
Det lykkedes ikke den britiske premierminister, Theresa May, at indgå en Brexit-aftale med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker i Bruxelles mandag.Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Kan det virkelig tænkes, at Theresa May ikke havde klappet den skilsmisseaftale af med sit nordirske støtteparti, DUP, som hun tog til Bruxelles mandag for at indgå?

Det spørgsmål er der mange, der stiller sig, efter den britiske premierminister mandag aften måtte tage hjem igen med uforrettet sag. 

 

Ifølge kilder i både Bruxelles og Dublin var de brede rammer for briternes udtræden af Unionen ellers på plads, da May troppede op til en arbejdsfrokost med EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Altså lige til lederen af Democratic Unionist Party, Arlene Foster, der med sine ti pladser i det britiske Underhus holder Mays regering flydende, på det skarpeste tog afstand fra den aftale, premierministeren var ved at indgå med europæerne. En aftale, der blandt andet skal forhindre en tilbagevenden til en hård grænse på den irske ø, når briterne forlader Unionen.

Grænse i det Irske Hav
Netop forholdene ved EU’s nye ydre grænse, der kommer til at løbe mellem republikken Irland og Nordirland, har vist sig at være det allersværeste for briterne og europæerne at blive enige om.

Ingen af parterne ønsker at gå tilbage til tidligere tiders grænsekontroller. Men for at det skal kunne undgås, har EU-siden hele tiden insisteret på, at der også efter Brexit på en række områder skal gælde de samme regler både nord og syd for grænsen. Ellers er risikoen for en underminering af EU’s indre marked for stor.

Briterne har ønsket at løse grænseproblemet ved at gøre brug af teknologisk isenkram og særordninger, der skulle fjerne behovet for en hård grænse. Det er dog blevet afvist som ”magisk tænkning” i Bruxelles.
Løsningen i aftaleteksten blev, at briterne gav håndslag på, at de – om nødvendigt – ville bevare såkaldt ”regel-samordning” på hele den irske ø.

Den løsning åbner for, at kontrollerne i stedet må finde sted mellem Nordirland og resten af Storbritannien, og at nordirerne kommer til at leve under et andet regelsæt, der er tættere knyttet til EU’s indre marked og toldunion, end resten af briterne.

Nej, siger DUP
Det huede tydeligvis ikke DUP, der selv førte kampagne for et nej til at blive i EU.

“Vi har været meget klare i mælet. Nordirland skal forlade EU på samme vilkår som resten af Storbritannien. Vi vil ikke acceptere nogen form for lovmæssig afvigelse, som adskiller Nordirland økonomisk eller politisk fra resten af Storbritannien. Storbritanniens økonomiske og forfatningsmæssige integritet må ikke blive kompromitteret på nogen måde,” lød meldingen fra Arlene Foster.

Det store spørgsmål er nu, om det er spil for galleriet fra det hårdkogte nordirske unionist-party, der er kendt for at bide sig fast i forhandlingsbordkanten. Eller om det bare afslører, hvor svagt den britiske premierminister står, presset af både sit støtteparti og af sine egne konservative partifæller, der også gik ud og undsagde aftalen mandag.

Theresa Mays liv bliver yderligere kompliceret af den klare udmelding fra både Skotland, Wales og borgmesteren i London mandag eftermiddag om, at hvis nordirerne får lov at forblive tæt på EU’s indre marked, så vil de tilbydes samme aftale.

”Hvis en del af Storbritannien kan bevare retlig samordning med EU og i praksis forblive i det indre marked (hvilket er den rette løsning for Nordirland), så er der givetvis ingen god praktisk grund til, at andre ikke kan ,” meldte leder af Scottish National Party, Nicola Sturgeon, ud på Twitter.

Skuffelse i Dublin
Irerne, der har været dybt involveret i forhandlingerne i Bruxelles, var dybt frustrerede mandag aften. Ifølge premierminister Leo Varadkar havde både den britiske regering og EU’s forhandlere bekræftet, at der var en aftale på plads, der tog hensyn til det irske ønske om at undgå en fysisk grænse på øen.

”Jeg er meget overrasket og skuffet over, at den britiske regering nu ikke længere er i stand til at føre det til ende, som allerede var besluttet tidligere,” sagde Varadkar.

May og Juncker bekræftede ved et pressemøde efter de forliste forhandlinger, at de tager handsken op igen senere på ugen i et forsøg på at nå en aftale inden det EU-topmøde, som løber af stablen 14. og 15. december, og som skulle blåstemple aftalen.

”Dette er ikke en fiasko. Det er starten på den allersidste runde. Jeg er sikker på, at vi vil nå til en aftale i løbet af denne uge,” sagde Juncker.

Mere arbejde forude
EU-kilder gør dog klart, at det ikke bare er et spørgsmål om, at de øvrige 27 stats- og regeringschefer skal nikke til aftalen ved topmødet, før de kan bevæge sig videre til den såkaldte fase to, der handler om det fremtidige forhold mellem EU og briterne.

De skal også nå at forhandle et nyt politisk mandat på plads for den næste fase. Hvilket først kan ske, når de kender ordlyden i aftalen med briterne om rammerne for skilsmissen.

”Det bliver en kamp mod uret,” lyder vurderingen fra Bruxelles.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

0:000:00