Ugens EU-podcast: Bliver det britiske parlament nødt til at udskyde Brexit?

PARLAMENTET#50: Theresa Mays Brexit-aftale faldt med et brag i Westminster, men dagen efter overlevede hun en mistillidsafstemning. Nu skal premierministeren prøve at samle et dybt splittet parlament, der måske slet ikke kan enes om noget før exit-datoen 29. marts. Vi går i dybden og ser på EU’s reaktioner i denne uges europæiske podcast.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Vil Storbritanniens parlament i løbet af de kommende uger tvinge Theresa May til at bede om en forlængelse af forhandlingerne om landets udmeldelse af EU? Og hvad bliver svaret så?

Sådan lyder et af de centrale spørgsmål i Bruxelles, efter at den britiske premierministers aftale om Brexit blev stemt ned med et dundrende flertal i denne uge.

Mays nederlag var ventet, men de færreste havde forudset, at det ville blive så stort: Kun 202 medlemmer af Underhuset stemte for, mens 432 på tværs af det politiske spektrum sagde nej af forskellige grunde. Nogle vil have et mindre tæt forhold til EU, end aftalen lægger op til, mens andre vil have mere.

Og det er netop problemet, nu hvor EU’s institutioner og regeringerne i de 27 andre medlemslandes regeringer forsøger at tolke den britiske situation. Som Theresa May selv sagde efter nederlaget:

”Det står klart, at Underhuset ikke støtter denne aftale. Men afstemningen fortæller os intet om, hvad det rent faktisk støtter.”

Efter nederlaget tirsdag overlevede May en mistillidsafstemning fra oppositionspartiet Labour, men kun knebent. Nu forsøger hun at finde nye løsninger på tværs af det britiske parlament, mens resten af EU ser vantro og utålmodigt til.

Med kun ti uger til den planlagte Brexit-dato 29. marts er der ikke meget sand tilbage i timeglasset. I Bruxelles stiger forventningen om, at nyvalg eller en ny folkeafstemning i Storbritannien kan komme til at forlænge forhandlingerne langt ud over den dato.

”Hvis Storbritannien kan give en god grund til at forlænge forhandlingerne, så har jeg svært ved at forestille mig, at de andre europæiske ledere ikke vil acceptere det. Selv om det er kompliceret, kan de blive nødt til at forholde sig til det,” siger seniorforsker Agata Gostynska fra den britiske EU-tænketank CER i denne uges europæiske podcast fra Altinget.

Hør Gostynska, der er ekspert i både EU’s institutioner og britisk europapolitik, forklare, hvorfor det nu begynder at ligne en reel mulighed, at forhandlingerne med Storbritannien kan trække ud helt til efter europaparlamentsvalget 26. maj.

Og hvad, hvis det sker? Skal briterne så til at vælge medlemmer til det europæiske parlament midt i deres egen kamp om at melde sig ud af Den Europæiske Union? Hvor mange medlemmer skal der i så fald være i Europa-Parlamentet til sommer? Og hvor længe holder det i givet fald?

Det er den slags spørgsmål – og mange andre – som vi tager livtag med her i podcast nummer 50.

Værten Thomas Lauritzen stiller også igennem til Altingets reporter Anders Redder i Strasbourg, hvor de europæiske parlamentarikere debatterede Brexit onsdag. Redder fortæller blandt andet, hvordan et gammelt hit fra Rolling Stones blev en del af debatten: You can't always get what you want, but if you try sometimes ...

Og så analyserer EU-redaktør Rikke Albrechtsen både Sveriges nye regering, Kommissionens kontroversielle nye skatteforslag og den seneste udvikling i slaget om Makedoniens ret til at hedde noget i retning af Makedonien, så landet måske kan blive medlem af Nato og EU.

Du får det hele i denne uges udgave af Altinget: Parlamentet. Lyt og bliv klogere på Europas store emner, mens du stryger skjorter, løber en tur, sidder i bilen, toget eller cykler på arbejde.

 

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Forrige artikel Ugens EU-podcast: Nytårsbriefing fra Lars Løkkes toprådgiver Ugens EU-podcast: Nytårsbriefing fra Lars Løkkes toprådgiver Næste artikel Ugens EU-podcast: Aux armes, Deutschland! Merkel og Macron vil opruste i fællesskab Ugens EU-podcast: Aux armes, Deutschland! Merkel og Macron vil opruste i fællesskab