Ugens EU-podcast: Crunch time for Theresa Mays Brexit

PARLAMENTET#43: Gennembrud eller sammenbrud? Udkastet til en aftale om Storbritanniens exit fra EU er endelig på bordet, men det har udløst raseri mod den britiske leder på hjemmefronten. Hvad handler de 585 sider i Brexit-aftalen om, hvad med Nordirland, og hvad sker der nu videre? Podcasten gør status i stormen.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Næsten to et halvt år efter at et flertal af de britiske vælgere stemte deres land ud af EU, er Storbritannien nu for første gang tæt på en aftale om betingelserne for exit.

”Det er den her aftale eller ingen aftale,” siger premierminister Theresa May om det massive dokument på 585 sider, som forhandlerne fra Bruxelles og London blev enige om tirsdag aften.

Men siden er en række af Mays ministre gået af i protest, og premierministeren er blevet udsat for så voldsom kritik fra alle sider, at det sår tvivl om hendes fortsatte lederskab.

”Det her gør os til en vasalstat! For første gang i 1000 år vil det her parlament ikke have nogen indflydelse på de love, der styrer dette land,” siger for eksempel tidligere udenrigsminister Boris Johnson.

Både blandt hendes egne konservative og i det største oppositionsparti, Labour, er mange rasende over aftalen – ikke mindst fordi, at den lader hele Det Forenede Kongerige blive i EU’s toldunion længe endnu for at undgå en ny grænse mellem Irland og Nordirland.

Mens de 27 andre medlemslande er i færd med at studere detaljerne i aftalen, forbereder EU nu et ekstraordinært topmøde om Brexit søndag 25. november. Hvis altså Theresa May overlever politisk så længe.

Hør om det hele i denne uges udgave af Altingets europæiske podcast, hvor Thomas Lauritzen og Rikke Albrechtsen gennemgår dramaet og ser på det videre perspektiv.

De taler også om Angela Merkels store tale i Europa-Parlamentet i tirsdags, der af mange ses som kanslerens svanesang.

God fornøjelse!

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Med støtte fra

Forrige artikel Ugens EU-podcast: Når Bankunionen banker på Danmarks dør Ugens EU-podcast: Når Bankunionen banker på Danmarks dør Næste artikel Ugens EU-podcast: Så opruster Europa, men uden Danmark Ugens EU-podcast: Så opruster Europa, men uden Danmark