Ugens EU-podcast: Danskerne er med – men glem Europas Forenede Stater, siger Løkke til Europa-Parlamentet

PARLAMENTET#45: Statsministerens tale til Unionen fremstillede danskerne som kritiske tilhængere af EU, og han afviste samtidig en folkeafstemning om Danmarks medlemskab. Få analysen af Løkkes Europa-tale fra Altingets eksperter i podcasten, hvor du bl.a. også kan høre Christel Schaldemose (S) forklare Labours splittede holdning til Theresa Mays Brexit-aftale.

EU er ikke perfekt, men danskerne ved, at samarbejdet er en god 'deal', sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han onsdag holdt tale til de europæiske folkevalgte i Bruxelles.
EU er ikke perfekt, men danskerne ved, at samarbejdet er en god 'deal', sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han onsdag holdt tale til de europæiske folkevalgte i Bruxelles.Foto: Eric Vidal/Europa-Parlamentet
Thomas Lauritzen

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Er borgerne i Danmark mon mest EU-hadere eller EU-elskere? Ingen af delene, lød svaret fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han i denne uge holdt tale for de europæiske folkevalgte i Bruxelles.

Efter en række møder med EU’s topfolk, parlamentarikere og danske ansatte i de europæiske institutioner brugte statsministeren to timer onsdag eftermiddag på at tale til og debattere med Europa-Parlamentets medlemmer.

Lars Løkke var nummer 13 i en række af europæiske stats- og regeringsledere, som er inviteret til at give deres bud på fremtiden for Den Europæiske Union efter Brexit. Han benyttede lejligheden til at præsentere danskerne som kølige købmænd fra nord, der godt kan se fornuften i et europæisk samarbejde, men som ikke bryder sig om vidtløftige unionsdrømme.

”Storslåede idéer om Europas Forenede Stater falder for døve øren. Vi er interesserede i at finde jordbundne løsninger på dagligdagens problemer (…) som et folk med en tusindårig tradition for handel kan danskerne godt genkende en god ’deal’, når de ser den. Og EU er en god ’deal’,” sagde Lars Løkke Rasmussen i sin tale, som han holdt på engelsk.

Det er så ikke alle, der synes, at han forvalter den danske linje tilfredsstillende ude i Europa.

”Din regering er løbet ind i det ene nederlag efter det andet, når det kommer til at bekæmpe velfærdsturisme, som ellers var en fælles ambition fra vores partier før sidste valg,” sagde for eksempel Dansk Folkepartis Anders Vistisen i Parlamentets ret affolkede plenarsal i Bruxelles.

Efter debatten med parlamentarikerne mødte statsministeren danske journalister – og her skød han med skarpt efter Vistisens og Kristian Thulesen Dahls drømme om en dansk folkeafstemning for eller imod EU i stil med den britiske.

”Hvor tit skal vi have det bekræftet? Altså, det er sådan et trick-argument, det der med, at hvis ikke du frygter noget, så kan du bare lave folkeafstemning. Ja, så kunne du lave folkeafstemninger om alting hele tiden,” siger statsministeren i podcasten:

”Danskerne har været med hele vejen i at bygge det her op – og det skal vi da ikke rive ned.”

Hør Altingets EU-eksperter analysere Løkkes Europa-tale i denne uges europæiske podcast, hvor du også kan få ny indsigt i, hvordan Storbritanniens største oppositionsparti piner sig selv med intern splittelse over Theresa Mays Brexit-aftale.

Når den britiske premierminister i næste uge kaster sig ud i fem dages debat i Underhuset, har hun ingen chancer uden støtte fra Labour. Men hvad vil de britiske socialdemokrater egentlig?

Hør deres danske partifælle Christel Schaldemose (S) give sit bud på, hvorfor Labours kaos er næsten lige så stort som det, der præger Theresa Mays konservative.

God fornøjelse med denne uges aktuelle EU-podcast fra Altinget. Den nemmeste og hyggeligste vej til at blive seriøst opdateret på, hvad der sker i Bruxelles – og hvad det betyder for Danmark.

 

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00