Ugens EU-podcast: Kan man smække kassen i for lande, der truer retsstaten?

PARLAMENTET#52: Et nyt lovforslag fra EU vil tage støtten fra lande, der som for eksempel Ungarn og Polen anklages for at træde på grundlæggende demokratiske værdier. Vi tester for og imod i denne udgave af Altingets podcast om Europa, hvor vi også forklarer, hvordan Brexit er gået i hårdknude igen-igen-igen.

Demonstranter protesterer mod de reformer af bl.a. Polens Højesteret, som Jaroslaw Kaczynskis regeringsparti, Lov og Retfærdighed (PiS), har gennemført trods protester fra EU.
Demonstranter protesterer mod de reformer af bl.a. Polens Højesteret, som Jaroslaw Kaczynskis regeringsparti, Lov og Retfærdighed (PiS), har gennemført trods protester fra EU.Foto: Czarek Sokolowski/AP/Ritzau Scanpix

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

For nogle er det bare et politisk korstog mod kritiske medlemslande – men for andre er det ved at blive den vigtigste test nogensinde af Den Europæiske Unions demokratiske principper.

For første gang skal de europæiske regeringer i den kommende tid tage stilling til et forslag om EU-lovgivning, der kan tage Unionens økonomiske støtte fra medlemslande, hvis de bryder demokratiske grundregler eller truer retssamfundet.

Mange andre medlemslande har i årenes løb vist enorm solidaritet med Ungarn, så det land kunne indhente resten af EU (...) Men det her handler ikke kun om rettigheder; der følger også forpligtelser med. De forpligtelser står i traktaten.

Frans Timmermans
Første næstformand, EU-Kommissionen

Forslaget kommer, efter at EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet i årevis har advaret især regeringerne i Ungarn og Polen om, at deres adfærd truer blandt andet domstolenes uafhængighed, pressefriheden og rettigheder for minoriteter.

EU-Kommissionen foreslog sidste år en ny forordning, der vil gøre det muligt at smække pengekassen i for medlemslande i den situation.

17. januar i år vedtog Europa-Parlamentet forslaget, men i en række medlemslande bliver det opfattet som kontroversiel indblanding i nationale anliggender.

Derfor kan det blive svært for EU’s regeringer at vedtage den nye lovgivning, siger professor Marlene Wind fra Københavns Universitet i denne uges europæiske podcast fra Altinget, hvor vi går dybere ned i denne debat.

Wind mener alligevel, at de europæiske ledere bliver nødt til at tage alvorligt fat i problemet, for ellers ”så har vi ikke et demokratisk projekt længere”, som hun siger i podcasten:

”Så har vi et projekt, der i store stræk ikke er bedre end det, vi går og kritiserer Erdogan og Putin og alle mulige andre for at have.”

Det er bestemt ikke alle, der er enige i det. Ved Europa-Parlamentets afstemning stemte Dansk Folkeparti imod forslaget. I podcasten kan du høre Anders Vistisen (DF) forklare hvorfor, når han debatterer det med radikale Morten Helveg Petersen i studiet.

Dansk Folkeparti betragter det nye forslag som et slet skjult politisk korstog mod EU-skeptiske medlemslande, hvilket Helveg fuldstændig afviser.

Det samme gjorde Kommissionens ledende næstformand, Frans Timmermans, da han onsdag i Europa-Parlamentet gjorde status over kritikken af udviklingen i Ungarn.

”Mange andre medlemslande har i årenes løb vist enorm solidaritet med Ungarn, så det land kunne indhente resten af EU og øge velstanden, sådan som enhver ungarsk borger fortjener,” sagde Timmermans:

”Men det her handler ikke kun om rettigheder; der følger også forpligtelser med. De forpligtelser står i traktaten. Efter min mening er det en pligt for EU’s institutioner at stille hinanden til ansvar, når det gælder gennemførelsen af EU’s love. Det er det, vi gør i tilfældet Ungarn, ganske som i enhver anden medlemsstat. Hverken mere eller mindre.”

Hør om den europæiske demokrati-debat i denne uges podcast.

Thomas Lauritzen og Rikke Albrechtsen kridter også banen op til Theresa Mays næste besøg i Bruxelles. Her vil premierministeren gentage krav om ændringer i Brexit-traktaten, som EU efter alt at dømme ikke kan eller vil opfylde.

Og så tager vi fat i EU’s nye regler om øremærket forældreorlov, som har skabt en hel del debat i Danmark. Hvorfor? Hør om det i denne uges udsendelse fra Altinget i Bruxelles.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Vistisen

Medlem af Europa-Parlamnetet (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Marlene Wind

Professor og centerleder, Center for Europæisk Politik og iCourts Center, Københavns Universitet, særlig rådgiver for EU’s Udenrigschef Josep Borrell
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993), ph.d. (Europa Universitetet i Firenze 1998)

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00