Ugens EU-podcast: Kan man smække kassen i for lande, der truer retsstaten?

PARLAMENTET#52: Et nyt lovforslag fra EU vil tage støtten fra lande, der som for eksempel Ungarn og Polen anklages for at træde på grundlæggende demokratiske værdier. Vi tester for og imod i denne udgave af Altingets podcast om Europa, hvor vi også forklarer, hvordan Brexit er gået i hårdknude igen-igen-igen.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

For nogle er det bare et politisk korstog mod kritiske medlemslande – men for andre er det ved at blive den vigtigste test nogensinde af Den Europæiske Unions demokratiske principper.

For første gang skal de europæiske regeringer i den kommende tid tage stilling til et forslag om EU-lovgivning, der kan tage Unionens økonomiske støtte fra medlemslande, hvis de bryder demokratiske grundregler eller truer retssamfundet.

Forslaget kommer, efter at EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet i årevis har advaret især regeringerne i Ungarn og Polen om, at deres adfærd truer blandt andet domstolenes uafhængighed, pressefriheden og rettigheder for minoriteter.

EU-Kommissionen foreslog sidste år en ny forordning, der vil gøre det muligt at smække pengekassen i for medlemslande i den situation.

17. januar i år vedtog Europa-Parlamentet forslaget, men i en række medlemslande bliver det opfattet som kontroversiel indblanding i nationale anliggender.

Derfor kan det blive svært for EU’s regeringer at vedtage den nye lovgivning, siger professor Marlene Wind fra Københavns Universitet i denne uges europæiske podcast fra Altinget, hvor vi går dybere ned i denne debat.

Wind mener alligevel, at de europæiske ledere bliver nødt til at tage alvorligt fat i problemet, for ellers ”så har vi ikke et demokratisk projekt længere”, som hun siger i podcasten:

”Så har vi et projekt, der i store stræk ikke er bedre end det, vi går og kritiserer Erdogan og Putin og alle mulige andre for at have.”

Det er bestemt ikke alle, der er enige i det. Ved Europa-Parlamentets afstemning stemte Dansk Folkeparti imod forslaget. I podcasten kan du høre Anders Vistisen (DF) forklare hvorfor, når han debatterer det med radikale Morten Helveg Petersen i studiet.

Dansk Folkeparti betragter det nye forslag som et slet skjult politisk korstog mod EU-skeptiske medlemslande, hvilket Helveg fuldstændig afviser.

Det samme gjorde Kommissionens ledende næstformand, Frans Timmermans, da han onsdag i Europa-Parlamentet gjorde status over kritikken af udviklingen i Ungarn.

”Mange andre medlemslande har i årenes løb vist enorm solidaritet med Ungarn, så det land kunne indhente resten af EU og øge velstanden, sådan som enhver ungarsk borger fortjener,” sagde Timmermans:

”Men det her handler ikke kun om rettigheder; der følger også forpligtelser med. De forpligtelser står i traktaten. Efter min mening er det en pligt for EU’s institutioner at stille hinanden til ansvar, når det gælder gennemførelsen af EU’s love. Det er det, vi gør i tilfældet Ungarn, ganske som i enhver anden medlemsstat. Hverken mere eller mindre.”

Hør om den europæiske demokrati-debat i denne uges podcast.

Thomas Lauritzen og Rikke Albrechtsen kridter også banen op til Theresa Mays næste besøg i Bruxelles. Her vil premierministeren gentage krav om ændringer i Brexit-traktaten, som EU efter alt at dømme ikke kan eller vil opfylde.

Og så tager vi fat i EU’s nye regler om øremærket forældreorlov, som har skabt en hel del debat i Danmark. Hvorfor? Hør om det i denne uges udsendelse fra Altinget i Bruxelles.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Forrige artikel Ugens EU-podcast: Aux armes, Deutschland! Merkel og Macron vil opruste i fællesskab Ugens EU-podcast: Aux armes, Deutschland! Merkel og Macron vil opruste i fællesskab Næste artikel Ugens EU-podcast: Risikerer magten at glide ud af hænderne på Macron? Ugens EU-podcast: Risikerer magten at glide ud af hænderne på Macron?