Ugens EU-podcast: Lars Løkke udskriver valg og tager til fremtidstopmøde

PARLAMENTET#64: Hvad mon det betyder for den danske EU-debat, at der kommer folketingsvalg 10 dage efter valget til Europa-Parlamentet? Hør om det, om valgkampe i andre lande og om de europæiske lederes topmøde i Rumænien i denne uges podcast.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Det er ikke til at vide, hvordan de danske vælgere vil reagere på at skulle overvære to valgkampe på én gang – eller om de orker at gå ud og stemme to gange med bare ti dages mellemrum.

Men det er jo ikke desto mindre den politiske og demokratiske virkelighed i Danmark, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i tirsdags udskrev folketingsvalg til afholdelse på grundlovsdag, onsdag 5. juni.

Allerede søndag 26. maj er der jo valg til Europa-Parlamentet, så indtil da skal de nationale og de europæiske kandidater og deres politiske mærkesager kæmpe med hinanden om danskernes opmærksomhed.

”Nu bliver der plads til at diskutere Europa og indenrigspolitik, både hver for sig og i sammenhæng. For det hænger sammen,” sagde Lars Løkke fra Folketingets talerstol.

Har han mon ret i, at der er plads til begge debatter? Og havde det måske været bedre for valgdeltagelsen, hvis statsministeren havde placeret folketingsvalget samme dag som europaparlamentsvalget 26. maj? Situationen er uden fortilfælde.

Det taler Thomas Lauritzen og Rikke Albrechtsen om i denne uges europæiske podcast fra Altinget, hvor vi også tager pulsen på valgkampene i Italien og Holland.

Du får også vores dugfriske analyse af det ekstraordinære topmøde i den rumænske by Sibiu, hvor Lars Løkke Rasmussen torsdag mødte de andre europæiske ledere for at diskutere EU’s fremtid.

Mødet i Sibiu gav samtidig startskuddet til de europæiske stats- og regeringslederes diskussion om, hvem der skal udnævnes til Den Europæiske Unions vigtigste topjob i løbet af foråret og sommeren.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Forrige artikel Ugens EU-podcast: De tyske og franske valgkampe handler om nationalisme Ugens EU-podcast: De tyske og franske valgkampe handler om nationalisme Næste artikel Valgpodcast: Europas vælgere er dybt splittede – og nu går de til valg Valgpodcast: Europas vælgere er dybt splittede – og nu går de til valg