Ugens EU-podcast: Når Bankunionen banker på Danmarks dør

Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

PARLAMENTET: Skandalen om hvidvask viser behov for europæisk tilsyn, siger regeringen. Vrøvl, siger Dansk Folkeparti, mens S åbner for en folkeafstemning. Hør finansminister Kristian Jensen og EU-parlamentarikerne Morten Løkkegaard (V) og Anders Vistisen (DF) tale om Danmark og Bankunionen i denne uges podcast.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Skal de største danske banker være omfattet af et europæisk banktilsyn ud over det danske? Er det i Danmarks interesse at være med i en EU-pengekasse til redning eller afvikling af banker – eller skaber det risiko for at poste danske skattekroner i nødlidende sydeuropæiske banker?

Den debat er ved at varme op forud for næste år, hvor regeringen og Folketinget skal tage stilling til dansk deltagelse i den europæiske bankunion.

Som noget nyt siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, nu ligesom Enhedslisten og Dansk Folkeparti, at beslutningen bør udløse en folkeafstemning.

I denne uges europæiske podcast fra Altinget kan du høre finansminister Kristian Jensen (V) forklare, hvorfor han ikke nødvendigvis mener, at der bliver behov for at spørge vælgerne.

Du kan også høre hans partifælle, Morten Løkkegaard, debattere bankunionens fordele og ulemper med Anders Vistisen (DF).

Det direkte sammenstød mellem politikerne fra Venstre og Dansk Folkeparti giver en forudanelse om, hvor svær debatten om Danmarks deltagelse vil blive.

Lyt med på det hele i podcasten. Vi taler også om, hvorfor EU-kommissionen i denne uge truer Danmark med en sag ved EU-Domstolen, fordi vi angiveligt ikke har gennemført de nye europæiske regler mod hvidvask af penge ordentligt.

Og så har vi forbindelse til Helsinki, hvor Altingets udsendte medarbejder, Christina Houlind, de seneste dage har fulgt de europæiske konservative partiers kongres. Her har Europas største politiske familie netop udnævnt tyskeren Manfred Weber som deres kandidat til posten som kommissionsformand næste år.

Hvordan foregik det? Hvorfor vragede så stort et flertal af de delegerede Finlands tidligere statsminister Alexander Stubb, der var Webers interne modkandidat? Og hvorfor støttede Danmarks konservative ikke Stubb, når deres partifæller fra andre nordiske lande gjorde?

Hør om det hele i den nye udgave af PARLAMENTET – hvor Altinget taler om Europa.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Forrige artikel Ugens EU-podcast: Mød den finske værdikriger, der jagter Europas topjob Ugens EU-podcast: Mød den finske værdikriger, der jagter Europas topjob Næste artikel Ugens EU-podcast: Crunch time for Theresa Mays Brexit Ugens EU-podcast: Crunch time for Theresa Mays Brexit