Ugens EU-podcast: Risikerer magten at glide ud af hænderne på Macron?

PARLAMENTET#53: Franskmændene er kendt for strejker og demonstrationer, men nu har de såkaldte Gule Veste protesteret i Paris og andre byer i over to måneder. Er det anderledes denne gang, og har det skadet landets præsident? Hør Danmarks ambassadør i Frankrig gennem fire år gøre status i denne uges podcast.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Selv de mest konservative skøn fra Frankrigs regering vurderer, at adskillige hundredtusinder af franskmænd har protesteret i gaderne siden før jul. Andre siger, at oprørerne kaldet ”De Gule Veste” skal tælles i millioner. Hvad er der på færde i dette afgørende EU-land?

I denne uge har Altingets podcast om Europa talt med Danmarks afgående ambassadør i Paris, Kirsten Malling Biering, om hvordan det står til med protesterne, der har ført til mange voldelige sammenstød med politiet i hovedstaden og i andre franske byer.

Ambassadør Biering, der 1. marts træder tilbage efter fire år i Paris, giver sin analyse af det politiske oprør og dets konsekvenser for Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

”Måske har Macron været lidt for fokuseret på at gennemføre alle de nødvendige økonomiske reformer, som man har efterlyst i mange år, og som faktisk nu også er på vej til at blive implementeret,” siger Biering:

”Måske har han ikke helt fattet den mere subjektive symbolik i politik – nemlig den måde, hvorpå man præsenterer magten.”

Macron står over for den første alvorlige politiske krise i sin præsidentperiode – men er der stadig opbakning til præsidenten, og hvilken indflydelse har krisen på den franske leders ambitioner i EU?

Hør Kirsten Malling Bierings forklaring i denne udgave af Altinget: Parlamentet, hvor du også kan høre om Margrethe Vestagers beslutning om nej til en højpolitisk togfusion, Dansk Folkepartis længe ventede spidskandidat til EU-valget og så selvfølgelig det sidste nye om Brexit.

”Jeg spørger mig selv, hvordan det særlige sted i helvede ser ud for dem, der anbefalede Brexit, uden at have så meget som skitsen til en plan for, hvordan det kunne gennemføres sikkert,” sagde EU-præsident Donald Tusk i denne uge.

Ikke ligefrem det mest muntre oplæg til besøget fra den britiske premierminister, Theresa May, i Bruxelles torsdag. Meget tyder på, at EU’s chefer og forhandlere er ved at have opgivet at få en mindelig aftale om det britiske exit på plads.

Hør om det hele i denne uges podcast fra Bruxelles.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Forrige artikel Ugens EU-podcast: Kan man smække kassen i for lande, der truer retsstaten? Ugens EU-podcast: Kan man smække kassen i for lande, der truer retsstaten? Næste artikel Ugens EU-podcast: Vil de unge stemme om Europa i dette forår? Ugens EU-podcast: Vil de unge stemme om Europa i dette forår?