Ugens EU-podcast: Så er det nu! Europas borgere stemmer, men på hvem?

PARLAMENTET#66: Over 400 millioner vælgere kan stemme ved disse dages valg til Europa-Parlamentet, men hvor mange gider? Hver tredje dansker ved stadig ikke, hvem de skal stemme på. Altingets europæiske podcast taler med danske kandidater og ser nærmere på de seneste målinger her i slutspurten.

Europa-Parlamentet i Bruxelles gør klar til valgaften.
Europa-Parlamentet i Bruxelles gør klar til valgaften.Foto: Yves Herman / Reuters / Ritzau Scanpix

Klik her, og abonnér på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Nu skal man jo passe på med at sætte sin lid alt for meget til meningsmålinger … men den seneste måneds tids målinger peger alle i retning af, at Danmarks europaparlamentsvalg vil blive anderledes end den overordnede tendens mange andre steder i EU.

Mens gamle, traditionelt regeringsbærende partier er presset af nationalister i lande som Italien, Frankrig, Holland og til en vis grad Tyskland, så ser det politiske pendul ud til at svinge den anden vej ved det danske EU-valg på søndag.

Der er ingen tvivl om, at vi lever i en tid, hvor vores samfund bliver rystet.

Jeppe Kofod
Spidskandidat til EP-valget for Socialdemokraterne

I valgugens europæiske podcast fra Altinget diskuterer podcastvært Thomas Lauritzen med EU-redaktør Rikke Albrechtsen, hvordan både Venstre og Socialdemokraterne ser ud til at få et rigtigt godt valg. De seneste målinger tyder på, at begge partier måske vil kunne sende hver fire politikere til Strasbourg.

Til gengæld står Danmarks højreorienterede EU-skeptikere i Dansk Folkeparti til en halvering fra fire til kun to pladser efter dette valg.

Podcasten har fanget en række af de danske spidskandidater under de seneste dages kampagne. Du kan for eksempel høre, hvordan Morten Løkkegaard (V) allerede drømmer om pladser til venstre i en række vigtige udvalg om miljø, landbrug, industri, indre marked og beskæftigelse.

”Vi skal bruge nogle flere mandater for at kunne sætte os i de her udvalg. Det vil vi bestræbe os på. Men heldigvis ser det også fornuftigt ud indtil videre,” siger han.

Jeppe Kofod funderer på sin side over, hvordan det kan være, at hans danske socialdemokrater klarer sig bedre end partifællerne i nogle af EU’s største medlemslande.

”Det er rigtigt, at det ser skidt ud i store lande som Tyskland og Italien, hvor vi fik mange valgt sidste gang. Også i Frankrig. Der er nogle nationale grunde til, at det går godt nogle steder og dårligt andre steder. Det er et mudret billede. Men der er ingen tvivl om, at vi lever i en tid, hvor vores samfund bliver rystet,” siger han.

I Dansk Folkeparti synes Anders Vistisen at have accepteret, at der kun bliver to pladser til partiets spidskandidat, Peter Kofod, og ham selv:

”Peter Kofod er jo retsordfører her på Christiansborg i dag, så jeg tror, han kommer til at tage sig af grænsekontrollen. Og så kommer jeg nok mere til at sidde med socialpolitikken og beskæftigelsespolitikken,” siger Vistisen.

En af de politikere, der lige nu slet ikke ved, om hun bliver valgt, det er den konservative Pernille Weiss. I ugens podcast kan du høre hendes tanker om en valgkamp, der ikke har været helt nem for en ny politiker på scenen.

”Det har været anderledes, fordi jeg jo ikke er fuldtidspolitiker. Samtidig er jeg heller ikke rutineret, på den måde at jeg jo svarer lidt, som man ville gøre det som ganske almindelig borger,” siger hun.

Lyt med – hør de danske kandidaters overvejelser og reaktionerne fra Altingets egne eksperter i studiet i Bruxelles.

Rikke Albrechtsen og Thomas Lauritzen kaster også et blik på de europæiske tendenser, og så kan du høre om nogle af de lidt mere pudsige og uventede kandidater, der stiller op på tværs af kontinentet.

Tag nu bare det hollandske parti ved navn ”Jesus Lever!”. Tror du, de siger ja eller nej til Den Europæiske Union?

Klik her, og abonnér på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00