Debat

VedvarendeEnergi: Manglende klimaambitioner får Danmark til at sakke bagud

DEBAT: Danmarks status som grønt udstillingsvindue er en saga blot. Både tyskerne og svenskerne er foran os, og det ændrer regeringens politik ikke ved, skriver VedvarendeEnergi.

Den klimapolitiske rapport fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet er sjældent set mere uambitiøs, mener Bjarke Rambøll fra Vedvarende Energi.
Den klimapolitiske rapport fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet er sjældent set mere uambitiøs, mener Bjarke Rambøll fra Vedvarende Energi.
Anders Redder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjarke Rambøll
Sekretariatsleder, VedvarendeEnergi

Torsdag 10. november diskuterede Folketinget den netop udgivne årlige klimapolitiske redegørelse fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. Det er en sjældent set uambitiøs rapport, hvor regeringen konstaterer det, de har sagt, siden de kom til magten: ”Ved at opfylde EU’s egne mål, opfylder Danmark og de øvrige EU-lande således også de konkrete reduktions­forpligtelser, der følger af Paris-aftalen for perioden frem til 2030.”

Der lægges dermed op til, at vi ikke behøver at gøre mere end EU's mål på 40 pct. i 2030. Det er problematisk.

Tyskland og Sverige er mere ambitiøse
Til næste år skal Folketinget vedtage vores nationale klimamål for 2030, og regeringen ligger tilsyneladende op til at følge EU's konkrete forpligtelser. Problemet er, at EU's konkrete forpligtelser ikke vil være nok til at nå Paris-aftalens mål om at undgå klimaændringer over 1.5-2 grader. Tyskland har allerede sat et mere ambitiøst nationalt mål for 2030. Sverige har et mål om fossilfrihed i 2040, altså 10 år før det nuværende danske mål. Danmark halter bagefter, og det med at være udstillingsvindue for grøn omstilling bliver en saga blot.

Fakta
Bland dig i debatten!
Skriv til [email protected]

I miljøorganisationen VedvarendeEnergi analyserede vi i 2014-2015 grundigt, hvordan Danmark omkostningseffektivt kan køre på 100 pct. VE i 2030. De tekniske muligheder eksisterer allerede, og vores beregninger viser, at det også vil være billigere.

Finansiel sektor har set lyset
Mens regeringen er tilbageholdende, ser dele af den finansielle sektor det anderledes. En af de største spillere inden for investeringer er pensionskasserne.

Sverige har et mål om fossilfrihed i 2040, altså 10 år før det nuværende danske mål.

Bjarke Rambøll
Sekretariatsleder, VedvarendeEnergi

Adskillige danske pensionskasser – også den, hvor Finansministeriets økonomer har deres pension – har meldt ud, at man ser Paris-aftalens mål som det centrale scenarie for klima i investeringspolitikken. Dvs. der ligger en forventning om en politisk og teknologisk udvikling, så målet nås.

Ud fra den antagelse har flere investeringsafdelinger vurderet, at investeringer i selskaber med over 50 % omsætning fra kul ville være en dårlig forretning, som man ikke vil investere i. Den finansielle sektor har dermed set, hvilken retning verden går. De konkrete investeringer vil sandsynligvis kun blive foretaget i de lande, der har en klar og ambitiøs klimamålsætning som politisk rammevilkår.

Danmark bør derfor kraftigt øge klimaambitionerne. Dels nationalt ift. vores klimamål og dels internationalt, hvor vi bør bruge vores stemme i EU til at sikre, at EU's 2030-mål ligger i tråd med Paris-aftalens 1.5-2 graders mål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00