Velkommen til EU-guide

OVERSIGT: Hvor skal man begynde, hvis man vil forstå, hvordan EU hænger sammen? Her er Altingets introduktion til EU og til de danskere, der er valgt som politiske repræsentanter i Europa-Parlamentet. Du kan finde både info-artikler, videoer, test og løbende EU-debat.

Europa-Parlamentets hovedbygning i Strasbourg set fra sø-siden. . 
Europa-Parlamentets hovedbygning i Strasbourg set fra sø-siden. . 
Henrik Axel Lynge Buchter

Europa-Parlamentet blev engang kaldt for Mickey Mouse-parlamentet, fordi institutionen blev set på som ligegyldig og uden magt. 

Den holdning er dog pakket væk hos de fleste, for nu skal politikerne i Europa-Parlamentet være med, hvis EU overhovedet skal komme igennem med ny politik.

EU-guiden er et værktøj til undervisning om EU, der tager udgangspunkt i den direkte valgte EU-institution, Europa-Parlamentet. Tag holdningstesten, der viser dig, hvilken parlamentariker, du er mest enig med og giver dig en personlig indgang til EU-stoffet. Se vores videoer, der giver dig føling med, hvad parlamentarikerne arbejder med. Bland dig og kontakt parlamentarkerne. Følg med i vores ugentlige EU-debat, og læs vores journalistiske tekster om, hvordan Europa-Parlamentet hænger sammen:

 

Hovedindgangen til Europa-Parlamentets bygning i Strasbourg. 
Hovedindgangen til Europa-Parlamentets bygning i Strasbourg.  Foto: Europa-Parlamentet

 

1. OVERBLIK OVER EUROPA-PARLAMENTET

Her kan du læse artikler om, hvordan Europa-Parlamentet hænger sammen, og hvordan det har udviklet sig. 

 

 

 

 

 

 

Europa-Parlamentet: EU's Folketing

LYN-EU-KURSUS: Europa-Parlamentet er EU's politiske boldbane.
Det er her, politiske holdninger og engagement
får indflydelse på EU's lovgivningsproces, ligesom i Folketinget.

  

Grupperne i Europa-Parlamentet

OVERBLIK: Europa-Parlamentets medlemmer er, ligesom i det danske Folketing, delt op i politiske grupper. Få et overblik over gruppernes størrelser, og i hvilke af dem danskerne sidder, her.

 

 

Sådan lovgiver EU

PROCES: Når EU lovgiver, involveres alle de tre store EU-institutioner. Kommissionen kommer med lovforslag og Europa-Parlamentet og Rådet ændrer, godkender eller forkaster Kommissionens forslag hver for sig. Læs her hvordan.

 

 

 

 

 


Sådan er EU-parlamentets magt vokset

HISTORIE: I 80'erne kaldte Margaret Thatcher
Europa-Parlamentet et Mickey Mouse-parlament.
Men med nye traktater er magten vokset enormt, vurderer eksperter.
Parlamentsmedlem igennem 29 år, Jens-Peter Bonde, genkender udviklingen.

 

 

Oversigt: Parlamentets udvikling

HISTORIE: I 1952 var der blot 78 medlemmer af den forsamling, der senere skulle blive til Europa-Parlamentet. I dag er medlemstallet næsten det tidobbelte. Her får du en oversigt over udviklingen. 

 

Ansvarsfordelingen i Europa-Parlamentet 

ANSVARSTRAGT: Europa-Parlamentet er ikke bare 751 mænd og kvinder, der stemmer lidt her og der. Der findes en meget organiseret struktur for fordelingen af ansvar. Her kan du følge din stemme helt fra stemmeurnen og op til Europa-Parlamentets formand.

 

                                                                                                                        

 

 

2. ARBEJDET I EUROPA-PARLAMENTET

Journalistiske tekster om, hvordan man får indflydelse i Parlamentet, og hvor sidder danskerne til hverdag og arbejder? Det kan du læse mere om her.

 

Udvalgene er afgørende for magt i Europa-Parlamentet

MAGT: Udvalgene i Europa-Parlamentet bestemmer, hvor meget magt de enkelte parlamentarikere besidder. Det helt centrale udvalg er Budgetudvalget, som har afgørende indflydelse på næsten alle europæiske politikområder.

  

De bestemmer i det nye Europa-Parlament

MAGT: For et år siden gik europæerne til stemmeurnerne og valgte et mere broget Europa-Parlament. Det har betydning ud over Parlamentets egne grænser, siger forsker.

 

Lobbyisme er en uundgåelig del af Parlamentet

PÅVIRKNING: Det er en naturlig del af arbejdet i Europa-Parlamentet, at lobbyister forsøger at påvirke politikerne. Hvis bare man ved, hvem man taler med, så er lobbyisme ikke et problem, siger Morten Helveg Petersen (R). 

 

 

Fakta om medlemmerne af Europa-Parlamentet

OVERBLIK: Læs fakta om, hvem der sidder i den valgte forsamling i Europa-Parlamentet.

 

 

Her er danskernes udvalgsposter

KABALE: Efter fem års pause får Danmark igen et medlem af EU-Parlamentets landbrugsudvalg. Derudover får industri, beskæftigelse, budgetkontrol og miljø høj prioritet blandt danske EU-parlamentarikere i det nye Parlament.

 

                                                                                                               

 

 

3. EUROPA-PARLAMENTETS HVERDAG

Én ting er, hvordan Europa-Parlamentet fungerer på skrift. En anden er, hvordan Parlamentet fungerer i hverdagen. Her kan du læse nyhedsartikler om arbejdet i Europa-Parlamentet. 

 

Sådan vil Parlamentet ændre EU-valg

EP-VALG: Europa-Parlamentet vil ændre den europæiske valglov med en række forslag, der skal gøre valgproceduren mere ens på tværs af EU-landene. 16-års valgret og kønslig ligestilling på stemmesedlerne er blandt forslagene.

 

  

EU-parlamentets midte knuser skeptikere i udvalgskamp

EP2014: De store politiske grupper i EU-Parlamentet kører de euroskeptiske partier over i spillet om de ledende poster i Parlamentets fagudvalg.

 

Rebellerne: Når et medlem stemmer imod sin egen gruppe

LOYALITET: I Europa-Parlamentet er de politiske grupper meget ofte langt mere splittet end partierne hjemme i det danske Folketing. Men politikerne skal vælge sine kampe med omhu, for det er ikke omkostningsfrit at stemme imod sin gruppe.

 

 

Ny EU-gruppe styrker højrefløjsnationalister

MODSTAND: En række EU-skeptiske partier er gået sammen i en ny gruppe i Europa-Parlamentet. Det giver dem adgang til midler og taletid. Men det bliver formentlig småt med reel indflydelse, vurderer ekspert.

 

EU-parlamentet genvælger omstridt formand

UDNÆVNELSE: Europa-Parlamentet har genvalgt tyske Martin Schulz som deres fælles formand. Efter hans mislykkede forsøg på at blive formand for EU-Kommissionen er det ikke alle, der er begejstrede over, at han nu får sin gamle post tilbage.

 

                                                                                                                        

 

 

 

4. ANDRE INSTITUTIONER OG VEJE TIL INDFLYDELSE

For at forstå beslutningsprocessen i EU er det en fordel at kende til, hvad Kommissionens og Rådets arbejde består af. Desuden giver vi en indgang til indflydelse for danske borgere og foreninger i EU.

 

 

Kommissionen: EU's teknokrat-regering

LYN-EU-KURSUS: Kommissionen er EU's initiativtager. Det er en særlig konstruktion af overstatslig karakter, som ikke findes andre steder i verden. Den kan bedst sammenlignes med en regering af teknokrater.

 

Rådet: Danmarks stemme i EU

LYN-EU-KURSUS: Rådet for Den Europæiske Union er kernen i EU. Det er her medlemslandene kan forkaste eller vedtage fælles lovgivning.

 

Foreningernes adgang til EU

VÆRKTØJSKASSE: Som forening eller medlemsorganisation findes der både mulighed for indflydelse og for at søge penge i EU. Her er et overblik over de vigtigste kanaler.

 

LÆS FLERE ARTIKLER PÅ EU-GUIDEN 

 

TAK TIL: EU-guide er skabt af Altinget med økonomisk støtte fra Europa-Parlamentet og med hjælp fra elever og lærer fra danske gymnasier, højskoler og efterskoler. Tak til Emir Jevric og Magnus Madsen og deres elever fra HF og gymnasier, Sara Mortensen og Evelina Gold fra FFD, Jakob Clausager Jensen fra Efterskolerne, samt vores engagerede fokusgruppe (særlig stor tak til Morten Stubkjær og Tobias Munch for engagement og koordination). Tak til Lars Helsinghoff for grafer og illustrationer. Og sidst men ikke mindst tak til Sara Mering for hendes deltagelse som vært på de seks videoer.

 

EP logo

 

Dokumentation

 

MAGTEN I EU: EU består af tre centrale institutioner, der former og beslutter lovgivningen:

- Kommissionen
LÆS ARTIKEL

- Europa-Parlamentet
LÆS ARTIKEL

- Rådet
LÆS ARTIKEL

Lovgivningen følger en proces imellem disse tre institutioner, som er beskrevet her:
LÆS ARTIKEL

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00