Debat

Vestager: Viljen til fællesskab er i krise

DEBAT: EU er ikke i krise. Det er de europæiske landes vilje til at indgå i fællesskab om fælles løsninger, der er i krise, skriver Margrethe Vestager, EU's konkurrencekommissær.

Viljen til europæisk fællesskab er udfordret, skriver Margrethe Vestager, konkurrencekommissær i EU. 
Viljen til europæisk fællesskab er udfordret, skriver Margrethe Vestager, konkurrencekommissær i EU. Foto: EU-Kommissionen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Margrethe Vestager
Konkurrencekommissær

Der er mange og indgående betragtninger – både i danske og udenlandske medier – på, hvordan EU har det.

EU bliver både omtalt som ægtefælle, patient og gyngende båd. Der lægges op til både ransagelse og selvransagelse med kommentarer om, at EU er i krise, og at EU har svigtet. Sådan ser jeg det ikke.

Viljen til fællesskab er udfordret
Det, der er i krise er vores vilje til fællesskab og fælles løsninger. Det kan aldrig blive et spørgsmål om "dem eller os", men alene et spørgsmål om "vi". For EU er os. EU er ikke noget uden medlemslandene og de mennesker, der bor i dem. Det gælder også Danmark. Vi er Europa og EU er os selv.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vi har ikke magt over alle de problemer, som påvirker vores hverdag. Og vi kan slet ikke som enkeltland finde løsninger på problemer, der overskrider grænser. Vores problemer er ikke kun vores egne. Det gælder forbrugerbeskyttelse og hensyn til miljøet, hvor vi er kommet meget længere i fællesskab, end vi nogensinde ville kunne alene. Det gælder flygtningekrisen, klimaforandringer og den økonomiske krise, der påvirker os alle. Intet medlemsland kan løse de udfordringer alene. Heller ikke Danmark. Og vi kan heller ikke skabe et egentligt europæisk marked for energi eller sørge for flere forskellige kilder til kapital for virksomhederne, så de ikke er afhængige af bankerne.

Vores krise består i vores manglende vilje til at indgå i fællesskabet. Og ideen er jo at løse det, vi mangler: Forsyningssikkerhed, når det kommer til energi, et reelt indre marked – også digitalt, og et miljø for virksomheder, så de vokser og skaber arbejdspladser. Vi skylder at tale mere om konkrete løsninger og forslag på de områder og emner, som vi arbejder på at forandre.

Vores krise består i vores manglende vilje til at indgå i fællesskabet. 

Margrethe Vestager
EU's konkurrencekommissær

Konkrete løsninger på konkrete problemer 
Hvis vi har et udestående med kommunen, er det jo heller ikke sådan, at vi tager stilling til hele kommunen og stiller spørgsmål ved dens berettigelse i vores liv. Vi forholder os i stedet til at få løst det konkrete problem, som kan være alt fra flere institutionspladser til bredere cykelstier. Vi arbejder med konkrete løsninger på konkrete problemer.

Hvert land i EU har sin egen historie, kultur og sprog. Men alligevel er vi blevet enige om noget fælles: Fælles grundlæggende værdier, fælles løsninger og enighed om, hvordan vi træffer beslutninger, så alle bliver hørt. Vores demokrati har en europæisk dimension – er blevet udvidet. Og vi har en domstol, der skal se efter, at det hele går rigtigt for sig. United in diversity, forenet i mangfoldighed, det er mottoet for den Europæiske Union. Det er EU. Vi er EU.

Et samarbejde for fred og fremgang 
Vi er et samarbejde for fred og fremgang. For frihed og demokrati. Vi er sammen, men vi er bestemt ikke ens. Det, vi har til fælles er, at vi er mennesker, der stræber efter at skabe et bedre liv for os selv og vores børn og børnebørn. Et samfund i udvikling. Det er en enkel vision: At vi som borgere kan forfølge vores drømme om eget liv og livet i fællesskab: uddannelse, arbejde, familie.

Det er via samarbejde, at vi skaber resultater og får indflydelse. Også i EU. Det mærker vi også herhjemme. For eksempel betyder det danske nej ved folkeafstemningen, at vi ikke, som sagerne står nu, kan påvirke og deltage i det fælles europæiske politisamarbejde. Vi ved derfor ikke endnu, hvilken rolle Danmark får i forhold til det samarbejde. Det er konkret og virkeligt. Ikke abstrakt og fjernt. Sådan er reelt fællesskab.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00