Vestagers højre hånd får topjob i EU-Kommissionen

JOBSKIFTE: Europa-Kommissionen har udpeget Ditte Juul Jørgensen som ny generaldirektør for Kommissionens energiafdeling. Hun kommer fra en stilling som kabinetschef for Margrethe Vestagers kabinet for konkurrence.

Ditte Juul Jørgensen var den første, der blev ansat, da Margrethe Vestager blev udnævnt som EU's konkurrencekommissær i 2014. Hun har i årerne efter fungeret som Vestagers højre hånd i stillingen som kabinetschef, hvor hun har haft ansvar for at holde overblikket for konkurrencekommissæren.

Nu er hun steget yderligere i graderne med en ny stilling som generaldirektør for Europa-Kommissionens energiafdeling.

I et interview med Altinget tilbage i juni 2018 udtalte den 53-årige jurist og embedsmand, at hun aldrig har sigtet efter konkrete stillinger eller niveauer:

”Jeg har mere set efter, at jeg kom til at arbejde med noget, hvor jeg kunne komme til at gøre en forskel. Det er det, der driver mig, og det vil sikkert også drive mig videre,” sagde Ditte Juul Jørgensen.

Kaldet fra Berlin
Berlinmurens fald var som et kald fra Bruxelles, fortalte Ditte Juul Jørgensen sidste år til Altinget. Det var dette kald, der gjorde, at hun som helt nyuddannet jurist søgte ind på Europakollegiet i Brügge i 1990 og samme år fik arbejde i Europa-Kommissionen.

Det er altså næsten 30 år siden, Ditte Juul Jørgensen for første gang fik arbejde i Bruxelles, hvor hun har bestredet flere forskellige stillinger siden. Hun har i høj grad arbejdet med handels- og konkurrencepolitik, hvor hun blandt andet har været direktør med ansvar for WTO og OECD i Generaldirektoratet for handel.

Det er ikke lønnen, der trækker
Ditte Juul Jørgensen har aldrig overvejet at skifte spor og har aldrig fundet det private erhvervsliv tiltalende. Hun er dog opmærksom på, at hun kunne få en større årsløn der.

“I virkeligheden handler det jo om at tjene Europa og Europas borgere og være med til at tilrettelægge nogle politikker og gøre noget ved de udfordringer, der er fra en europæisk og ikke interessespecifik synsvinkel. Det er en helt grundlæggende tro på det europæisk samarbejde,” har hun tidligere fortalt Altinget.

Hun fortæller samtidig, at det er sjovere at arbejde med handelspolitik i EU end i Danmark, fordi hun i EU har mulighed for at arbejde med hele Europa, som er et stort marked med mange borgere og virksomheder.

Hendes arbejde i Europa anerkendes da også af viceadministrerende direktør i Dansk Energi, Anders Stouge, der i forbindelse med udnævnelsen udtaler:

"Ditte Juul Jørgensen er en højt respekteret person i Bruxelles, og vi skal være stolte af, at en dansker indtager så fornem en position. Hun bliver øverste chef for omkring 600 højt kvalificerede embedsmænd og kvinder, der hver dag arbejder for at udvikle en europæisk energiregulering, som understøtter overgangen til et klimaneutralt Europa."

Fem minutter foran
Ditte Juul Jørgensen overtager stillingen som generaldirektør fra 1. august, da den nuværende generaldirektør, Dominique Ristori, går på pension. Selvom hun formodentlig får en del at se til, er det ikke nyt for den kommende direktør.

Margrethe Vestager har blandt andet fortalt følgende om sit møde med Ditte Juul Jørgensen: “Da jeg mødte hende første gang, lagde jeg mærke til, at viseren på hendes armbåndsur var stillet fem minutter foran. Hun ved, at hun har brug for den ekstra tid for at nå det hele uden at komme for sent.”

Ditte Juul Jørgensen bliver den anden danske generaldirektør, der sidder i Kommissionen lige nu. Den anden er Pia Ahrenkilde Hansen, som har været generaldirektør for kommunikation siden februar.

Det bliver Claes Bengtsson, som også arbejder i konkurrencekabinettet til daglig, der overtager Ditte Juul Jørgensens stilling som kabinetschef hos Margrethe Vestager.

Talsmand for konkurrence, Ricardo Cardoso, ønsker Ditte Juul Jørgensen held og lykke:

Forrige artikel Godt nyt for Vestager: EU-chefer vil lade kvinderne komme til magten Godt nyt for Vestager: EU-chefer vil lade kvinderne komme til magten Næste artikel Se hele Jakob Ellemann-Jensens tale fra Venstres ekstraordinære landsmøde Se hele Jakob Ellemann-Jensens tale fra Venstres ekstraordinære landsmøde