Debat

Vi kan takke EU for vores svineeksport

DEBAT: Kandidat til Europa-parlamentet Sissel Kvist (R) mener ikke, at der er nogen grund til at gøre EU til syndebuk, når man diskuterer produktion og eksport af danske fødevarer.
Radikal kandidat til Europa-parlamentet Sissel Kvist mener, EU er vigtig for dansk fødevareproduktion.
Radikal kandidat til Europa-parlamentet Sissel Kvist mener, EU er vigtig for dansk fødevareproduktion.Foto: privat
Anne Marx Lorenzen

Jeg er statskundskabsstuderende ved Københavns Universitet, og jeg er researcher på portalerne Altinget| Kommunal, Altinget | Fødevarer og Altinget | USA.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sissel Kvist
Kandidat til Europa-Parlamentet, Radikale

Rina Ronja Kari skriver i sit debatindlæg af 23. september 2012 om, hvordan hun sammen med sin familie har besøgt en bærproducent i forbindelse med Åbent Landbrug.

Besøget gav tilsyneladende inspiration til et indlæg, der skoser EU og EU’s konsekvenser for produktionen og udbuddet af danske fødevarer.

Der er en grund til, at vi i dag eksporterer 90 procent af det svinekød, der produceres i Danmark. Det er fordi vi har et kæmpe marked at afsætte vores varer til, og det er takket være EU.

Sissel Kvist
Kandidat til Europa-Parlamentet, Radikale Venstre

I indlægget kommer Rina Ronja Kari med en del påstande, men der er desværre ikke hold i nogen af dem:

Den første påstand i indlægget er, at det indre marked flytter fødevareproduktion væk fra Danmark og til lavtlønslande.

Rina Ronja Kari peger på at dette sker i stor stil med slagtesvin, og at dette medfører tab af danske arbejdspladser.

Mangel på slagtesvin i Danmark 

Det er naturligvis korrekt, at en lille del af de danske slagtesvin bliver eksporteret til slagtning, men det er jo ikke derfor, at der varsles fyringer i branchen.

 

I det seneste eksempel fra Danish Crown handler det i stedet om mangel på slagtesvin, fordi det er vanskeligt for svineavlerne at få finansieret produktionsudvidelser i øjeblikket. Det kan det indre marked næppe få skylden for.

 

Den næste usande påstand i indlægget går på, at slagtesvin eksporteres og derefter importeres igen som færdigpakket kød.

 

Det er noget værre miljøsvineri, ifølge Rina Ronja Kari.

 

Et simpelt regnestykke illustrerer dog, at der ikke er hold i dette: I 2012 blev der produceret 19,9 mio. slagtesvin i Danmark.

 

Af disse slagtes 19,4 mio. på dansk grund. Altså eksporteres der kun 0,5 millioner svin til slagtning.

 

Ser man på den samlede svineproduktion i Danmark skønnes det, at danskerne selv konsumerer 10 procent, altså ca. 2 millioner.

 

Påstanden om genimport af danske slagtesvin matcher altså slet ikke virkelighedens eksport og konsumtal.

EU ønsker bedre lokal-mærkning
Endelig får Rina Ronja Kari det til at fremstå, som om EU gør det umuligt at handle lokalt.

Det er heller ikke sandt, tværtimod har EU været bannerfører for bedre mærkning, så det nu er enkelt og overskueligt for europæiske forbrugere at vælge, om agurken skal være spansk eller hollandsk, svinekødet dansk eller polsk.

Er der efterspørgsel efter lokalt producerede varer, vil der også være lokale varer at købe, men for mange forbrugere er det måske i stedet pris eller kvalitet, der afgør om en vare kommer med hjem eller ej.

Sandheden er altså i virkeligheden en ganske anden, end hvad Rina Ronja Kari påstår i sit indlæg: Det indre marked koster ikke Danmark arbejdspladser.

Tværtimod er ca. 500.000 danske arbejdspladser direkte afledt af Danmarks deltagelse i det indre marked.

Der er en grund til, at vi i dag eksporterer 90 procent af det svinekød, der produceres i Danmark. Det er fordi, vi har et kæmpe marked at afsætte vores varer til – og det er takket være EU.

Stor fokus på miljø
På samme måde holder påstanden om, at EU skader miljøet heller ikke vand.

Der findes næppe nogen anden aktør, der har gjort så meget for at passe på miljøet og hæmme klimaforandringerne som EU.

Se blot på CO2-kvoterne, de øgede krav til bilers køreegenskaber eller hvad med vandrammedirektivet?

Lad os endelig diskutere fødevareproduktion, klima og miljø og jobskabelse både i Danmark og i EU, men lad os gøre det på et faktuelt grundlag – sådan kommer vi længst!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00