Ellemann vil droppe bredt forlig om Ørsted: Er klar til at sælge ud med smalt blåt flertal

Hvis magten skifter, og Jakob Ellemann-Jensen bliver statsminister, er han klar til sælge Ørsteds vindmølleforretning med alene borgerlige partier. "Vi giver ingen vetoret her," lød det på et pressemøde. Det er "et virkeligt dårligt forslag," siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

"Jeg mener ikke, at staten skal bedrive virksomhed i konkurrence med private virksomheder, for det er private virksomheder per definition dygtigere til," sagde Jakob Ellemann-Jensen på et pressemøde fredag.
"Jeg mener ikke, at staten skal bedrive virksomhed i konkurrence med private virksomheder, for det er private virksomheder per definition dygtigere til," sagde Jakob Ellemann-Jensen på et pressemøde fredag.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte BruhnMorten ØyenPeter Ingemann NielsenLærke Møller Hansen

Den nuværende aftale om Ørsted hviler i dag på et bredt flertal henover Danmarks politiske midte.

Men sådan behøver det ikke fortsætte i fremtiden.

Det mener Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, der går til valg på at sælge den danske stats ejerandel i Ørsteds vindmølleforretning. Pengene fra salget skal ifølge partiet blandt andet gå til at finansiere en række klimatiltag. 

Er Socialdemokratiet, SF og Radikale ikke med på den plan, så er V-formanden villig til at lave en smal aftale om at sælge den del af Ørsted, der laver vindmølleprojekter, sammen med et smalt flertal af borgerlige partier, hvis magten skifter fra rød til blå efter valget.

Det bekræftede Jakob Ellemann-Jensen på et pressemøde fredag, hvor Venstre præsenterede et nyt klimaudspil.

Er det en forudsætning, at aftalen bliver lavet sammen med for eksempel Socialdemokratiet?

"Nej, vi giver ingen vetoret her. Der er et forlig på området i øjeblikket, og det kommer vil til at opsige inden valget,” lød det fra Venstres formand og statsministerkandidat.

Han understregede, at det er "hans håb" at finde et flertal hen over midten af dansk politik, så beslutningen ikke alene hviler på et eventuelt borgerligt flertal efter et valg.

Men, forklarede han:

"Jeg håber, man kan lave det her hen over midten. Ellers har man til gode at høre fra dem, der ikke vil være med: Hvordan vil I skaffe pengene til den grønne omstilling?" sagde Ellemann.

På den måde er der lagt op til en ny hård flanke i klimapolitikken mellem Venstre og Socialdemokratiet i den verserende valgkamp.

Der gik nemlig mindre end en time efter Venstres pressemøde, før forslaget blev fejet af banen af den socialdemokratiske klimaminister Dan Jørgensen og resten af rød blok.

"Vi mener ikke, at man skal sælge store dele af Ørsted. Det er vores energiinfrastruktur, og specielt midt i en usikker tid er det et virkeligt dårligt forslag. Dertil kommer, at vi er stolte af Ørsted og vil passe godt på virksomheden og ikke sælge den til højestbydende på det frie marked," siger Dan Jørgensen til Altinget.

Læs også

Det mest vanvittige, jeg har hørt længe

Samme toner kommer fra SF:

"Det er tæt på det mest vanvittige, jeg har hørt længe," skriver partiets formand, Pia Olsen Dyhr, på Twitter.

Radikales Martin Lidegaard er også kritisk:

"For to-tre år siden spurgte vi selv: Hvorfor skal staten eje en vindmøllefabrik? Men jeg har det nok anderledes i dag," sagde den radikale næstformand, da han fredag deltog i en debat hos radarvirksomheden Weibel Scientific i Allerød. 

"Jeg er ikke sikker på, at jeg helt har lyst til at slippe grebet om det, der bliver en afsindig vigtig byggeklods i vores fremtidige energiforsyning og økonomi. Det er også et sikkerhedsspørgsmål i min butik," tilføjede Lidegaard.

Ellemann vil konkret trække sig fra den politiske aftale fra 2015, hvor Venstre, Konservative, Socialdemokratiet, SF og Radikale blev enige om, at der kun kan sælges ud af DONG, som Ørsted hed dengang, hvis alle fem partier kunne blive enige om det.

DF, der i meningsmålingerne kæmper med spærregrænsen, har afvist forslaget. Danmarksdemokraterne ønsker ikke at stille op til et interview med Altinget.

Liberal Alliance har til gengæld tidligere selv foreslået at sælge Ørsted, og Konservative kan se gode takter i udspillet.

"Vi er positive overfor at diskutere, hvad der kan ligge i det. Vi har dog behov for at undersøge det nærmere og efterfølgende have en dialog med Venstre," siger partiets klimaordfører, Mona Juul.

Vil ikke sælge til Putin

Venstre vil bruge i alt 60 milliarder kroner på en række klima- og energitiltag, der skal "bane vejen for, at Danmark kan stå som et endnu stærkere foregangsbillede på den grønne omstilling i hele verden".

Til Altinget fortæller Venstre, at det dog kun er cirka 60 procent af de 60 milliarder, der kommer fra salget af Ørsteds vindforretning. Resten kommer fra den grønne investeringsfond, som et bredt flertal står bag.

De ekstra penge, som salget giver, skal bruges på at afdrage på statens gæld.

På pressemødet afviste Ellemann flere gange, at der var tale om salg af kritisk infrastruktur, som rød blok hævder.

Det skyldes, at Ørsteds vindafdeling hovedsageligt lever af at opføre vindmølleprojekter i udlandet - blandt andet Storbritannien, USA og Taiwan. Ellemann henviste desuden til, at Venstre vil beholde den del af Ørsted, der driver flere danske kraftvarmeværker, på den danske stats hænder.

Samtidig understregede han, at der skal findes "en ansvarlig køber".

"Der er grænser for, hvem vi kan sælge det til. Nej, vi har ikke tænkt os at sælge det til Putin for ham er vi i økonomisk krig med,” lød det fra Ellemann.

Arven fra Thorning og Corydon

Selvom det lyder appellerende at finansiere et stort milliardbeløb til grøn omstilling ved at sælge ud af Ørsted, er det et minefuldt politisk farvand, Ellemann bevæger sig ind.

I 2014 forlod SF den daværende regering i vanære i forbindelse med den såkaldte DONG-sag. Folkesocialisterne kunne ikke leve med, at den danske stat - med SF's accept - solgte 18 procent af aktierne i DONG, der i dag hedder Ørsted, til den amerikanske kapitalfond Goldmann Sachs.

Noget tyder på, at sagen også satte sine spor i Socialdemokratiet, der dengang blevet ledet af Helle Thorning-Schmidt og hendes finansminister Bjarne Corydon. Med tiden blev Corydon selve ansigtet på diskussionen om DONG.

I statsminister Mette Frederiksens første årsmødetale som socialdemokratisk partiformand sagde hun, at det ikke bliver "på min vagt, at vi sælger mere infrastruktur til Goldman Sachs".

Blandt andet derfor har ingen politikere – indtil nu – turde genåbne Pandoras æske. For eksempel sagde Venstre selv nej, da Dansk Erhverv i 2019 opfordrede til, at staten solgte sine Ørsted-aktier og lagde pengene i en grøn fond.

Men det var altså en fejl, fortalte Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen på pressemødet:

"I 2019 lavede jeg et interview med Berlingske, hvor jeg blev spurgt om, hvorvidt det var en god idé at sælge Ørsted på opfordring fra Dansk Erhverv. Dengang sagde jeg, at det ikke var det rigtige tidspunkt. Så der lavede jeg en fejl, der er jeg blevet klogere".

I en skriftlig kommentar til Berlingske oplyser Ørsteds bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen:

"Vi har noteret os udspillet. Det er op til vores aktionærer at beslutte evt. ændring af deres ejerandel. Vi er sat i verden for at drive den grønne omstilling fremad, og det vil vi fortsat koncentrere os om."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00