Erhvervsliv: Lovforslag sikrer ikke minkavlere deres grundlovssikrede ret til fuld erstatning

HØRING: Erhvervsorganisationer er særdeles kritiske overfor regeringens tilgang til erstatning og ekspropriation i lovforslaget om aflivning af mink. Modsat mener Dansk Vegetarisk Forening slet ikke, at staten bør give erstatning.

Her besøgte statsminister Mette Frederiksen minkavler Peter Hindbo nær Kolding, som er en af de mange minkavlere, der stadig afventer melding om erstatning fra regeringen. <br>
Her besøgte statsminister Mette Frederiksen minkavler Peter Hindbo nær Kolding, som er en af de mange minkavlere, der stadig afventer melding om erstatning fra regeringen.
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Der er tale om de facto nedlukning af et helt erhverv. På den baggrund er det vores opfattelse, at indgrebet i almindelighed udgør et ekspropriativt indgreb.

Flemming Nør-Pedersen
Direktør, Landbrug & Fødevarer

Vi mener, at hvis man opdrætter dyr under forhold, som vi i årtier har vidst øger risikoen for epidemier og dermed kan få alvorlige konsekvenser for folkesundheden, er det problematisk, hvis staten skal betale regningen, den dag erhvervet må lukkes ned.

Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening

Regeringen lægger hverken op til, at ekspropriation eller fuld erstatning til landets minkavlere skal være hovedreglen i sit lovforslag om aflivning af mink.

Tværtimod mener flere erhvervsorganisationer.

“Det er bemærkelsesværdigt og dybt bekymrende, at ministeren (fødevareministeren, red.) tilsyneladende opererer med en hovedregel om, at minkavlerne ikke skal have fuld erstatning, når forbuddet og nedslagtningen af alle mink, og dermed hele avlsdyrbestanden, medfører, at avlerne mister deres virksomhed,” skriver Sander Jacobsen, direktør for Kopenhagen Fur i et høringssvar til lovforslaget.

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00