Ørsted vil droppe kul, men må i stedet skrue op

Hen over sommeren har Ørsted-værker skruet ekstra op for kulafbrændingen. Det er en konsekvens af krigen i Ukraine, lyder det fra Ørsted, der stadig fastholder mål om det skal være slut med kul til april.

Avedøreværket syd for København har ekstraordinært fyret med kul denne sommer. Ørsted forbereder sig til også at kunne gøre det til vinter, hvis det bliver nødvendigt.
Avedøreværket syd for København har ekstraordinært fyret med kul denne sommer. Ørsted forbereder sig til også at kunne gøre det til vinter, hvis det bliver nødvendigt.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Krigen i Ukraine og striden om russisk gas har vendt op og ned på det europæiske energimarked.

Det mærker man hos den danske energigigant Ørsted, der arbejder for at gøre verden mere klimavenlig, men lige nu skruer op for afbrænding af kul.

Vi har tidligere meldt ud, at vi stopper med kul på vores værker ved udgangen af marts 2023, og det står vi ved. Men i den mellemliggende fase er vi forpligtet til at producere, når markedet kalder på det.

Ole Thomsen
Senior vice president med ansvar for Ørsteds kraftværksforretning.

Ikke alene er der skovlet ekstra kul ind på flere af Ørsteds store kraftværker uden for varmesæsonen over sommeren, men der gøres også klar med ekstra kul, hvis det bliver nødvendigt til vinter.

De to store kraftværker Avedøreværket og Studstrupværket fyrer normalt kun med biomasse og for nedsat blus over sommeren, men i år har der været brug for at skrue op for produktionen af strøm, mens der er blevet skruet ned for importen af russisk energi til Europa.

”Desværre har den øgede efterspørgsel efter strøm fra vores kraftvarmeværker i sommermånederne været kombineret med, at det har været meget vanskeligt at skaffe yderligere bæredygtig biomasse, da markedet for træpiller og flis også er blevet påvirket af krigen i Ukraine,” siger Ole Thomsen, senior vice president med ansvar for Ørsteds kraftværksforretning.

Rusland er nemlig ikke kun storleverandør af gas, kul og olie, men også træbiomasse til det europæiske energimarked. Ørsted henter meget af sin biomasse i Estland, men det er en forsyningsvej, der nu er hård konkurrence om i Europa.

Mere kulafbrænding

For at imødegå efterspørgslen efter strøm denne sommeren har Ørsted derfor brugt ekstra meget kul til det kulfyrede Esbjergværket og som reservebrændsel til Avedøreværket og Studstrupværket, der forsyner store dele af Aarhus- og hovedstadsområdet.

Umiddelbart anslår Ørsted, at kraftværkerne har brændt fem procent mere kul af i det første halvår i 2022 sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, der også var lidt af et kulår.

Læs også

I 2021 blev der nemlig brændt en del mere kul af end normalt til strømproduktionen i Danmark, da det var et usædvanligt vindstille år. Det betød CO2-udledningen fra danskerens strøm steg sidste år.

”Typisk har der været meget lav efterspørgsel efter strøm fra kraftvarmeværkerne i sommermånederne, men i forbindelse med den europæiske energikrise, hvor el og gaspriserne er steget, har der været stor efterspørgsel efter kraftværkerne til at levere el og systemydelser uden for varmesæsonen. Derfor har de kørt væsentlig mere i sommermånederne i 2021 og 2022 end i de foregående år,” siger Ole Thomsen.

Her har Ørsted skruet op for kulfyringen
  • Avedøreværket ligger syd for København på Avedøre Holme i Hvidovre, og det leverer varme svarende til cirka 215.000 husstandes forbrug i hovedstadsområdet og elektricitet svarende til godt 600.000 husstandes forbrug.
  • Studstrupværket ligger lidt nord for Aarhus, og det leverer varme til hvad der svarer til 106.000 husstandes forbrug og elektricitet svarende til omkring 230.000 husstandes forbrug i området omkring Aarhus.
  • Esbjergværket ligger ud til vandet ved havnen i Esbjerg, blev indviet i 1943 og skorsten er 250 meter høj, hvilket gør den til Danmarks højeste skorsten. Esbjergværket er det eneste af Ørsteds værker, der udelukkende er olie- og kulfyret. Det leverer varme svarende til 210.000 husstandes forbrug og el svarende til 100.000 husstandes forbrug. Efter planen lukker Esbjergværket 31. marts 2023, hvorefter Ørsted vil være "kulfri".

Kilde: Ørsted

Slut til april? 

I den ideelle verden kører kraftværkerne meget lidt uden for varmesæsonen, da elmarkedet kan nøjes med den billigere strøm fra sol- og vindenergi. Men når elmarkedet har brug for mere strøm, end man kan dække med sol og vind for at sikre forsyningssikkerheden, så træder kraftværkerne til.

Derfor er det markedet og forpligtelsen om at bidrage til forsyningssikkerheden med den strøm, man kan, når det er nødvendigt, der har ledt Ørsted ud i et større kulforbrug, lyder det.

Til april skal det så være helt slut med kul på Ørsteds værker, har koncernen forlængst besluttet. Der skal det kulfyrede Esbjergværket efter planen lukkes, og det er slet ikke meningen, at værkerne i Studstrup og Avedøre skal fyre med kul.

Men hvad med markedet og forsyningssikkerheden til den tid? Det er jo langt fra sikkert, at konflikten med Rusland og energimarkederne står et godt sted til foråret.

Det spørgsmål ønsker Ørsted ikke at svare direkte på, men henviser i stedet spørgsmål om den fremtidige markedssituation og forsyningssikkerhed til Energistyrelsen og Energinet.

”Vi har tidligere meldt ud, at vi stopper med kul på vores værker ved udgangen af marts 2023, og det står vi ved. Men i den mellemliggende fase er vi forpligtet til at producere, når markedet kalder på det. Hele den nuværende situation understreger vigtigheden af, at vi både i Danmark og Europa fortsætter med at udbygge vedvarende energi i allerhøjeste tempo," siger Ørsteds Ole Thomsen.

Da Rusland invaderede Ukraine estimerede Ørsted, at de tre store kraftværker tilsammen kunne ende med at afbrænde op til 800.000 tons kul på et år. Langt størstedelen på det kulfyrede Esbjergværket.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Thomsen

Senior vice President, Bioenergy, Ørsted
Civilingeniør i Virksomhedsteknologi (Aalborg Uni. 1992)

0:000:00