Analyse af 
Sine Riis Lund

Minkdebat kaster lange skygger over embedsværket 

Debatten om ansættelsesretlige afgørelser i minkforløbet viser med al tydelighed, at embedsværket i dag er genstand for politiske diskussioner på et helt nyt niveau.

Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen har fået en advarsel for sin rolle i minksagen.
Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen har fået en advarsel for sin rolle i minksagen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Embedsværket indtog onsdag en ny ufrivillig hovedrolle i den offentlige debat. 

Her kom det frem, hvilke ansættelsesretlige konsekvenser minksagen får for fire af de involverede topembedsmænd. Afgørelser, der er taget efter rådgivning fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, som også har sparret med Kammeradvokaten.

De politiske reaktioner, der fulgte i kølvandet på offentliggørelserne, illustrerer tydeligt, hvordan embedsværket er blevet en del af den politiske debat og det politiske spil om magten på et helt nyt niveau.

Blandt skarpskyderne var Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh, da han konstaterede, at Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen "slipper" med en advarsel.

“Det indstiller den super uafhængige Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, som har Barbara som chef og Mette F. som minister. Monty Python-agtig farce det her,” skrev Alex Vanopslagh på Twitter, der også advarede mod et “klovnedemokrati”.

Udtalelsen affødte straks stærke modreaktioner fra blandt andre SF-formand Pia Olsen Dyhr, der advarede mod at “politisere embedsmændene”, ligesom også finansminister Nicolai Wammen (S) kaldte det et “helt uhørt angreb” og “dybt skadeligt for respekten og tilliden til embedsværket”.

Men de flere tusinde likes til opslaget fra Alex Vanopslagh og et blik rundt på de sociale medier vidner om, at det er et synspunkt, der har god medvind. 

Uvant interesse for ansættelsesforhold

Normalt er ansættelsesretlige konsekvenser for embedsmænd ikke noget, som folketingspolitikere ytrer sig i stor stil om. Det plejer at være en sag mellem embedsmanden og ministeren. 

Men også her har minksagen været et nybrud. Ikke mindst i den meget hårde retorik, der bruges overfor embedsværket.

Fagforeningen Djøf kalder det da også “meget uskønt” at se “folketingspolitikeres ønsker om at påtage sig en arbejdsgiverrolle i forhold til navngivne embedsmænd”.

De to borgerlige statsministerkandidater Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K) var til gengæld mere tilbageholdende med at gå ind i den debat onsdag.

De rettede i højere grad kritikken mod statsministerens lederskab og ansvar i sagen, men Jakob Ellemann-Jensen bemærkede alligevel over for TV 2 News, at han fandt det "forkert", at “statsministeren vælger ikke at få undersøgt også Statsministeriets departementschefs rolle i det her til bunds”.

Kritikken forstummer ikke

Den politiske debat om minksagen og embedsværket ser ud til at fortsætte ind i en formentlig nært forestående valgkamp.

Og som noget helt uhørt, er det en debat, der også vil koncentrere sig om én enkelt embedsmand, nemlig Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen.

Hun har modtaget en advarsel, som er en af de mildeste sanktioner ved en tjenesteforseelse. En afgørelse, der i den grad skiller vandene, og som ikke ser ud til at få den politiske debat om hende til at forstumme. Nærmere tværtimod.

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, har allerede gjort klart, at han ikke kan se, hvordan Barbara Bertelsen kan være den, der skal rådgive partierne i regeringsforhandlinger, når valget er overstået.

“Det dur selvfølgelig ikke, at majestæten eller for den sags skyld vi partiformænd skal konsulteres af en, som helt åbenlyst har blandet blod med den siddende statsminister,” sagde Morten Messerschmidt onsdag til TV 2 News. 

Læs også

Tillid eller ej til Barbara Bertelsen

Også Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen vil givetvis under en valgkamp blive mødt med spørgsmål om, hvorvidt de vil have tillid til Barbara Bertelsen, hvis de efter et valg måtte indtage Statsministeriet.

Et spørgsmål, det kan blive særdeles svært at svare ja på, med den debat, der er gået forud.

Barbara Bertelsen er i stor stil blevet kædet sammen med Mette Frederiksens regeringsprojekt og er blevet et væsentligt symbol på Mette Frederiksens måde at forvalte magten på.

Men hvis svaret er nej, er det i sig selv opsigtsvækkende.

Det danske embedsstyre adskiller sig fra mange andre lande ved, at embedsmændene ikke i stor stil skiftes ud ved regeringsskifter. At det danske embedsværk er farveblinde i den forstand, at de kan betjene den til enhver tid siddende regering, uanset partifarve.

Den hårde politiske debat om Barbara Bertelsen og embedsværkets uafhængighed kan så tvivl blandt flere borgere om, hvorvidt det også er virkeligheden i dagens embedsværk. 

Til skade for tilliden til den danske centraladministration i lang tid fremover.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00