Statsministeren har talt for. Nu afviser et overvældende flertal i Etisk Råd aktiv dødshjælp
Selvom aktiv dødshjælp helt sikkert kunne være en hjælp for nogle mennesker, er en legalisering af dødshjælp ikke den rette vej at gå. Sådan lyder det i ny udtalelse fra Det Etiske Råd.
Peter Ingemann Nielsen
JournalistAktiv dødshjælp er et etisk minefelt, og derfor bør det ikke indføres i Danmark.
Det mener Det Etiske Råd, der netop har taget stilling til, om dødshjælp skal legaliseres.
16 ud af 17 rådsmedlemmer er modstandere af, at mennesker skal kunne hjælpes af systemet til at dø.
"Nogle er i en situation, hvor deres liv virkelig er hårdt og har udsigt til et forfærdeligt liv. Kan det virkelig være rigtigt, at vi som samfund siger, at de personer skal leve, selvom de ikke vil? Det er jo dilemmaet," siger formand i Det Etiske Råd, Leif Vestergaard Pedersen, og fortsætter:
"Men det er konsekvensen af det, vi anbefaler. Nogle mennesker vil vi ikke hjælpe til at dø, selvom det er det, de ønsker, og selvom vi har forståelse for, at de ønsker det."
Formanden i Det Etiske Råd frygter især, at en legalisering af aktiv dødshjælp vil få sårbare mennesker, der ellers ikke havde overvejet dødshjælp som en mulighed, til at overveje det.
"Når dødshjælp ikke eksisterer, har du ubetinget ret til at være til besvær. Det kan du godt komme i tvivl om, hvorvidt du kan få lov til at være, når dødshjælp er indført," siger Leif Vestergaard Pedersen.
Minister: "Et dilemmafyldt spørgsmål"
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) takker Det Etiske Råd for "et meget grundigt stykke arbejde".
"Rådets arbejde viser meget tydeligt, at spørgsmålet om dødshjælp er dilemmafyldt, men også at det skal ses i sammenhæng med den måde, man konkret vælger at tilrettelægge den enkelte model på," skriver ministeren til Altinget.
Sophie Løhde mener, at Det Etiske Råd i udtalelsen har sat fokus på vigtige spørgsmål inden for aktiv dødshjælp - og at det arbejde kan bruges til at understøtte regeringens planer.
"Jeg tager Det Etiske Råds udtalelse til efterretning og noterer mig samtidig, at rådet opstiller en række centrale spørgsmål, som rådet mener, at man bør forholde sig til, hvis man vil udforme en model for dødshjælp. Det gælder for eksempel spørgsmålene om, hvilke patientgrupper der eventuelt vil skulle tilbydes hjælp til at dø, og hvilken rolle sundhedsvæsenet i givet fald vil skulle spille," skriver Sophie Løhde og fortsætter:
"Det er væsentlige spørgsmål, som det nye udvalg for en mere værdig død kan inddrage i sit arbejde, for dermed at skabe debat og understøtte regeringens ønske om at skabe en dansk model for en mere værdig død i forlængelse af den tradition, vi har i Danmark for pleje og behandling af palliative patienter."
Når dødshjælp ikke eksisterer, har du ubetinget ret til at være til besvær.
Leif Vestergaard Pedersen
Formand, Etisk Råd
Statsministeren har det anderledes
Filosof Svend Brinkmann er et af de 16 rådsmedlemmer, der advarer imod en legalisering af dødshjælp. I et indlæg i Altinget skriver han, at staten ikke skal slå borgere ihjel på begæring.
"Jeg tror ikke på, at man kan udforme en model for statssanktioneret aktiv dødshjælp, som er sikker og etisk berettiget. Og selv hvis man kunne, frygter jeg, at hele relationen mellem individet og samfundet, borgeren og staten, ville lide skade derved. Staten og dens sundhedsvæsen er til for at beskytte, behandle, helbrede og lindre. Ikke for at slå ihjel," skriver Brinkmann.
Anledningen for Det Etiske Råds udtalelse er et borgerforslag fra foråret, der anbefalede at indføre aktiv dødshjælp i Danmark. På baggrund af det forslag bad Sundhedsudvalget i Folketinget rådet om at kigge nærmere på det.
Det Etiske Råd har også tidligere udtalt sig kritisk om aktiv dødshjælp. Det har fået statsminister Mette Frederiksen (S) til at sige, at hun selv har det "helt anderledes" end Det Etiske Råd.
I sin åbningstale til Folkemødet slog statsministeren fast, at hun er for aktiv dødshjælp, og at hun vil starte en stor samfundsdebat om emnet.
Regeringen har siden nedsat sit eget udvalg, der skal undersøge, hvordan danskerne kan få en mere "værdig død". I spidsen for udvalget er præst Kathrine Lilleør, som er en kendt fortaler for aktiv dødshjælp.
Udvalget har fået kritik for at undergrave Det Etiske Råd, men på trods af det nye regeringsudvalg tror Leif Vestergaard Pedersen alligevel, at regeringen vil lytte til udtalelsen fra rådet.
"Jeg er sådan set sikker på, at der bliver lyttet til det, vi siger. Jeg kan også se, at opgaven for udvalget har ændret sig undervejs. Fra at handle om dødshjælp til at handle om en værdig død. Og det er meget relevant," siger rådsformanden og fortsætter:
"Vi peger også på, at der er behov for at gøre noget for at sikre en værdig død for de mennesker, der skal dø inden for det næste hele eller halve år. Sørge for, at sundhedsvæsenet viser omsorg. Sørge for, at man ikke giver patienterne en unødig behandling. Og sørge for, at den palliative og lindrende behandling er i orden."
For legalisering:
- Birgitte Arent Eiriksson, direktør i Justitia
Imod legalisering:
- Leif Vestergaard Pedersen, formand
- Berit Andersen, næstformand
- Anette Hygum, specialeansvarlig overlæge på Sygehus Lillebælt
- Mikkel Wold, sognepræst i Marmorkirken
- Christian Gamborg, ph.d. og lektor i Naturressourceetik
Københavns Universitet - Grete Christensen, sygeplejerske og afgående formand for Dansk Sygeplejeråd
- Henrik Nannestad Jørgensen, cand.mag. i nordisk litteratur og kunsthistorie samt skolebestyrer
- Ida Donkin, læge under hoveduddannelse i gynækologi/obstetrik, sundhedspolitisk kommentator for Berlingske, bestyrelsesmedlem i Lægevidenskabelige Selskaber samt ph.d. inden for epigenetik og reproduktion
- Jacob Giehm Mikkelsen, professor MSO og ph.d. ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet
- Knud Kristensen, cand.scient.pol. og forhenværende formand for SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed
- Lise Müller, sygeplejerske og næstformand i SF
- Merete Nordentoft, klinisk professor ved Region Hovedstadens Psykiatri
- Mie Oehlenschläger, tech-analytiker og cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling
- Svend Brinkmann, professor og ph.d. i psykologi ved Aalborg Universitet, foredragsholder og radiovært
- Rasmus Willig, forstander for Suhrs Højskole og ph.d. i sociologi
- Christine Nellemann, humanbiolog og ph.d. fra Københavns Universitet
Du kan læse rådets samlede udtalelse her.