Rasmus Jarlov
 svarer 
Morten Bødskov

Vil Bødskov sørge for, at røgtobak ikke omfattes af bestemmelser om varer med gamle stempelmærker?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 221, Spørgsmål 1

Vil ministeren stille ændringsforslag, således at røgtobak ikke omfattes af bestemmelserne om, at varer med gamle stempelmærker, kun må sælges i 3 måneder efter en afgiftsforhøjelse, da de har en langt lavere omsætningshastighed end cigaretter? Såfremt ministeren vurderer, at dette bør medfører, at hamstringsreglen for røgtobak genetableres, bedes dette ligeledes indeholdt i ændringsforslagene, dog således at hamstringsreglen sættes til 10 pct. I benægtende fald bedes ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag herom.

Svar fra mandag den 17. maj 2021

JTI Danmark bemærker i deres henvendelse af 4. marts 2021, at lovforslaget om skærpede krav og styrket kontrol med handel og opbevaring af tobak, som har været i høring i perioden fra og med den 22. januar 2021 til og med den 21. februar 2021, indeholder konkurrenceforvridende elementer grundet hamstringsreglerne.

Hertil bemærkes:

Lovforslaget udspringer af det faktum, at cigaretproducenterne har indledt en priskrig og dumpet priserne på tobak, så de afgiftsforhøjelser, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i forbindelse med finansloven for 2020, ikke er slået igennem i priserne, som man ellers kunne forvente. Som reaktion herpå lancerede regeringen en handleplan om Skærpede krav og styrket kontrol med 7 tiltag, der skulle sikre, at afgiftsforhøjelserne i højere grad slår igennem i priserne.

I det udkast til lovforslag, som har været i høring, blev der lagt op til at gennemføre tre initiativer fra regeringens handleplan: strammere regler mod hamstring af tobak, forbud mod salg af tobaksvarer med gamle stempelmærker efter 3 måneder og bødestraf for salg af tobak med gamle stempelmærker.

Det er såvel den planlagte stramning af hamstringsreglen fra 5 pct. til 2 pct., som opretholdelse af hamstringsreglen på 5 pct., som JTI Danmark udtrykker bekymring for.

Hertil kan jeg oplyse, at lovforslaget er blevet fremsat den 28. april 2021, og at den planlagte stramning af hamstringsreglen fra 5 pct. til 2 pct. er taget ud af lovforslaget ligesom den gældende hamstingsregel på 5 pct. foreslås ophævet med virkning fra 1. juli 2021. Justeringen er foretaget på baggrund af de høringssvar, som Skatteministeriet har modtaget, og som bl.a. gør opmærksom på, at markedsandelene mellem cigaretproducenterne, som tidligere har været meget stabile, har ændret sig markant på grund af priskrigen. En fastholdelse af hamstringsreglerne vil således medføre konkurrenceforvridning mellem cigaretproducenterne, hvilket vil være i strid med konkurrencereglerne.

Jeg vil gerne for god ordens skyld bemærke, at det vurderes, at hamstringsreglerne reelt vil blive overflødiggjort af den foreslåede ”clean market” regel, som gerne skulle sikre, at afgiftsforhøjelserne slår hurtigere igennem, da der ikke må sælges cigaretter med gammel afgift 3 måneder efter den kommende afgiftsforhøjelse den 1. januar 2022 – altså fra og med den 1. april 2022.

Afslutningsvis vil jeg gerne understrege, at jeg på ingen måde er tilfreds med cigaretproducenternes opførsel, herunder den aggressive priskrig, som cigaretproducenterne har indledt. Jeg vil derfor fortsat have fokus på, at priserne på tobak afspejler de afgiftsstigninger, som et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om, og jeg forventer derfor også, at der kommer yderligere tiltag på tobaksområdet i efteråret.

For nuværende kan jeg oplyse, at regeringen bl.a. arbejder på en regulering af cigaretpakkestørrelsen, så en pakke cigaretter ikke må indeholde færre eller flere cigaretter end 20 styk., ligesom der arbejdes på de øvrige elementer i handleplanen om fx at indføre en afgift på nikotinposer. Jeg håber, at Folketingets partier vil bakke op om det fremsatte forslag og kommende forslag på tobaksområdet, der har til formål at reducere antallet af rygere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00