Lars Løkke Rasmussen
 svarer 
Nick Hækkerup

Lars Løkke Rasmussen (UFG) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om udfordringerne ved ikke kunne etablere fælles whistleblowerordninger

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 213, Spørgsmål 46
Vil ministeren - i lyset af, at Justitsministeriet er opmærksom på udfordringerne ved ikke kunne etablere fælles whistleblowerordninger, at ministeriet vil følge implementeringen i de øvrige EU-lande, og at direktivet først skal være implementeret den 17. december 2021 – være indstillet på at lade lovforslaget ’oversomre’, så der reelt gives mulighed for en proces, der sikrer EU-Kommissionens opbakning til en mere pragmatisk fortolkning?

Der henvises til svar på spørgsmål 36.

Svar fra tirsdag den 25. maj 2021
1.

Dansk Arbejdsgiverforening har ved brev af 20. maj 2021 til Folketingets Retsudvalg opfordret Justitsministeriet til at overveje at fremsætte et ændringsforslag til L 213, hvorved der indsættes en bemyndigelsesbestemmelse, som bemyndiger justitsministeren til at fastsætte regler om, at arbejdsgivere med 250 eller flere ansatte kan etablere fælles interne whistleblowerordninger.

2.

Som det fremgår af Justitsministeriets besvarelse af spørgsmål nr. 36 til lovforslaget, er det i lyset af direktivets regler om specifikke undtagelser for så vidt angår virksomheder med mellem 50 og 249 ansatte og kommuner, Justitsministeriets opfattelse, herunder efter drøftelse med Europa-Kommissionen, at direktivet må fortolkes således, at det udelukker, at større private virksomheder med 250 eller flere ansatte eller statslige og regionale arbejdsgivere med 50 eller flere ansatte, kan etablere fælles whistleblowerordninger.

Som det endvidere fremgår af besvarelsen, vil Justitsministeriet bringe spørgsmålet op i forbindelse med eventuelle kommende ændringer af direktivet, ligesom ministeriet vil følge implementeringen i de øvrige EU-lande i forhold til dette spørgsmål.

Justitsministeriet er desuden bekendt med, at en række større erhvervsorganisationer fra en række EU-medlemslande, herunder Dansk Industri, har rettet fælles henvendelse til Kommissionen om problemstillingen.

3.

Justitsministeriet vil på baggrund af henvendelsen fra Dansk Arbejdsgiverforening og de øvrige henvendelser fra virksomheder og interesseorganisationer fremsætte et ændringsforslag til L 213, som bemyndiger justitsministeren til bl.a. at fastsætte regler om, at arbejdsgivere med 250 eller flere ansatte kan etablere fælles interne whistleblowerordninger.

Side 2/3 Det bemærkes, at en sådan bemyndigelsesbestemmelse alene vil kunne udnyttes i det omfang, det vil være muligt inden for rammerne af whistleblowerdirektivet. Anvendelse af bemyndigelsesbestemmelsen vil således som udgangspunkt forudsætte, at direktivet ændres, således at arbejdsgivere med 250 eller flere ansatte kan etablere fælles interne whistleblowerordninger.

Det bemærkes desuden, at det vil fremgå af bemærkningerne til ændringsforslaget, at bemyndigelsesbestemmelsen forudsættes udnyttet i det omfang forudsætningerne herfor måtte blive tilvejebragt.

Side 3/
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00