svarer 
Nick Hækkerup

Retsudvalget spørger justitsministeren, Nick HækkerupSpm, om henvendelsen af 21/5-21 fra Dorthe Mortensen, Assens, om ministerens svar på spm. 38

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 213, Spørgsmål 52
Vil ministeren kommentere henvendelsen af 21/5-21 fra Dorthe Mortensen, Assens om kommentar til ministerens svar på spm. 38, jf. L 213 - bilag 25?

Svar fra onsdag den 26. maj 2021
1.

Med lovforslaget vil samtlige kommuner blive forpligtet til at etablere en intern whistleblowerordning, hvor kommunens arbejdstagere kan indberette oplysninger om bl.a. alvorlige lovovertrædelser og øvrige alvorlige forhold.

Kommunen er alene forpligtet til at stille whistleblowerordningen til rådighed for kommunens arbejdstagere, men kan beslutte at stille whistleblowerordningen til rådighed for de øvrige persongrupper, som omfattes af lovens beskyttede personkreds, herunder selvstændig erhvervsdrivende. Der henvises til lovforslagets § 9, stk. 1, og § 3, nr. 7, og bemærkningerne hertil.

Det bemærkes, at den eksterne whistleblowerordning som med lovforslaget foreslås etableret i Datatilsynet vil være til rådighed for hele lovens beskyttede personkreds, herunder selvstændig erhvervsdrivende. Der henvises til lovforslagets § 17, stk. 1, og bemærkningerne hertil.

2.

Det kan oplyses, at det fremgår af § 66, stk. 1, i lov om social service, at der findes flere forskellige typer af plejefamilier:

1) Almene plejefamilier: Familier, der er godkendt af socialtilsynet til at varetage omsorgen og sikre udvikling og trivsel for børn og unge med lette til moderate støttebehov.

2) Forstærkede plejefamilier: Familier, der er godkendt af socialtilsynet til at varetage omsorgen og sikre udvikling og trivsel for børn og unge med moderate til svære støttebehov.

3) Specialiserede plejefamilier: Familier, der er godkendt af socialtilsynet til at varetage omsorgen og sikre udvikling og trivsel for børn og unge med svære støttebehov.

4) Netværksplejefamilier: Familier, som er godkendt som konkret egnede i forhold til et bestemt barn eller en bestemt ung af kommunalbestyrelsen i den anbringende kommune.

Netværksplejefamilier adskiller sig fra de øvrige typer af plejefamilier ved, at en netværksplejefamilie ikke aflønnes med løn/vederlag i forbindelse med Side 2/3 anbringelsen, men i stedet har ret til at få dækket de omkostninger, der er forbundet med at have barnet eller den unge boende, herunder godtgørelse for kost og logi.

Almene, forstærkede og specialiserede plejefamiliers ansættelsesretlige status er ikke lovreguleret. Disse plejefamilier kan enten være lønmodtagere, eller de kan vælge at etablere sig som selvstændig erhvervsdrivende. Det vil således afhænge af de konkrete forhold, i hvilket omfang der er tale om et ansættelsesretligt forhold eller en kontrakt med en selvstændig erhvervsdrivende. Disse typer af plejefamilier vil således være omfattet af den beskyttede personkreds i lovforslagets § 3, nr. 7.

Hvorvidt en plejefamilie vil kunne indberette til kommunens interne whistleblowerordning og/eller til den eksterne whistleblowerordning i Datatilsynet, vil dermed bero på en konkret vurdering af den enkelte plejefamilie i forhold til de kriterier, som generelt anvendes ved sondringen mellem lønmodtagere og selvstændig erhvervsvirksomhed.

Side 3/
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00