Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Nick Hækkerup

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om teknisk bistand til udarbejde et ændringsforslag der medfører, at der også i tilfælde af forsøg på anskaffelse af f.eks. dokumentation, orientering eller offentliggørelse af oplysninger om overtrædelser direkte i loven skal sikres beskyttelse og retten til godtgørelse i tilfælde af repressalier

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 213, Spørgsmål 54
Vil ministeren yde teknisk bistand til at udarbejde et ændringsforslag der medfører, at der også i tilfælde af forsøg på anskaffelse af f.eks. dokumentation, orientering eller offentliggørelse af oplysninger om overtrædelser direkte i loven skal sikres beskyttelse og retten til godtgørelse i tilfælde af repressalier?

Svar fra onsdag den 26. maj 2021
1.

Justitsministeriet forstår spørgsmålet således, at der ønskes teknisk bistand til et ændringsforslag, der indebærer, at en whistleblower har ret til godtgørelse, hvis whistlebloweren udsættes for repressalier som følge af anskaffelse af dokumentation for oplysninger om overtrædelser.

Et sådant ændringsforslag kan formuleres som anført nedenfor.

2.

Det fremgår af lovforslagets § 7, stk. 2, at en whistleblower, der opfylder lovens beskyttelsesbetingelser, ikke ifalder ansvar for at skaffe sig adgang til de oplysninger, som er indberettet eller offentliggjort, forudsat at en sådan handling ikke udgør en selvstændig strafbar handling.

Bestemmelsen er en ansvarsfritagelsesbestemmelse, som indebærer, at en whistleblower, der skaffer sig adgang til oplysninger til brug for en indberetning til en whistleblowerordning eller en offentliggørelse, ikke ifalder et civilretligt eller ansættelsesretligt ansvar i den anledning. Bestemmelsen indebærer bl.a., at en whistleblower ikke lovligt vil kunne mødes med ansættelsesretlige sanktioner som følge af anskaffelse af dokumentation til brug for en indberetning til en whistleblowerordning eller en offentliggørelse.

Bestemmelsen skal læses i lyset af præambelbetragtning 92 til direktivet, hvoraf det bl.a. fremgår, at whistleblowere også bør fritages for ansvar i tilfælde, hvor erhvervelse af eller adgang til de relevante oplysninger eller dokumenter rejser et spørgsmål om civilretligt, administrativt eller arbejdsrelateret ansvar.

Det bemærkes, at en whistleblower, der bruger den anskaffede dokumentation i en indberetning til en whistleblowerordning eller i en offentliggørelse Side 2/4 og i øvrigt opfylder lovens beskyttelsesbetingelser, vil være omfattet af beskyttelsen mod repressalier i lovforslagets § 8, stk. 1, 1. pkt., herunder beskyttelsen mod trusler om og forsøg på repressalier.

Det bemærkes endvidere, at en whistleblower, der udsættes for f.eks. ansættelsesretlige sanktioner som følge af anskaffelse af dokumentation, uden at den pågældende har anvendt de anskaffede oplysninger til brug for en indberetning til en whistleblowerordning eller en offentliggørelse, efter omstændighederne vil være omfattet af beskyttelsen i § 8, stk. 1, 2. pkt., hvorefter en whistleblower ikke må hindres eller forsøges hindret i at foretage indberetninger.

En whistleblower, der er blevet udsat for repressalier som følge af en indberetning, eller hindret eller forsøgt hindret i at foretage indberetning, jf. § 8, stk. 1, har krav på godtgørelse, jf. lovforslagets § 28.

Et ændringsforslag som det nedenfor anførte vil præcisere, at en whistleblower har ret til godtgørelse, hvis whistlebloweren udsættes for repressalier som følge af anskaffelse af dokumentation eller forsøg på anskaffelse af dokumentation for oplysninger om overtrædelser. Regeringen kan på den baggrund støtte ændringsforslaget.

Ændringsforslag til Forslag til lov om beskyttelse af whistleblowere (L 213) f …:

indsættes som nyt stykke:

»Stk. 3.

En whistleblower, der som følge af anskaffelse af dokumentation eller forsøg på anskaffelse af dokumentation for oplysninger om overtrædelser, jf. § 7, stk. 2, er blevet udsat for repressalier, har krav på godtgørelse.«

[Præcisering af retten til godtgørelse]

Bemærkninger Side 3/4 Til nr. 1 Med ændringsforslaget foreslås det, at en whistleblower, der i overensstemmelse med den foreslåede bestemmelse i § 7, stk. 2, skaffer sig adgang til oplysninger om overtrædelser, og som følge heraf udsættes for repressalier, har krav på godtgørelse. Bestemmelsen har til formål at sikre, at en whistleblower kan få godtgørelse for ikke-økonomisk skade, hvis den pågældende er blevet udsat for repressalier som følge af, at den pågældende har anskaffet eller forsøgt at anskaffe sig oplysninger om overtrædelser.

Side 4/
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00