Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Mattias Tesfaye

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Mattias Tesfaye, om hvorledes man på sigt vil håndtere de brede bemyndigelsesbestemmelser, der er indeholdt i lovforslaget

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 180, Spørgsmål 3
Vil ministeren redegøre for, hvorledes man på sigt vil håndtere de brede bemyndigelsesbestemmelser, der er indeholdt i lovforslaget?

Svar fra mandag den 16. maj 2022
Som det fremgår af pkt. 2.1.4.3.1 i lovforslaget, jf. Folketingstidende 202122, tillæg A, L 180 som fremsat side 46 ff., er det Justitsministeriets vurdering, at der vil kunne opstå behov for at tilpasse eller fravige reglerne i straffuldbyrdelsesloven eller regler udstedt i medfør deraf, af hensyn til den praktiske gennemførelse af fuldbyrdelse af straf i fængslet i Kosovo. Det er dog vanskeligt på forhånd at klarlægge i fuldt omfang, hvilke fravigelser af straffuldbyrdelseslovens regler, fuldbyrdelsen af fængselsstraf eller forvaring i Kosovo konkret vil give anledning til, ligesom der løbende vil kunne opstå nye behov for at gøre konkrete fravigelser.

Det er på den baggrund Justitsministeriets vurdering, at der bør etableres en generel bemyndigelse til, at justitsministeren kan fastsætte regler om fuldbyrdelse af fængselsstraf eller forvaring i fængslet i Kosovo, og bemyndigelse til, at justitsministeren i den forbindelse kan fastsætte regler om fravigelse af straffuldbyrdelseslovens regler samt regler udstedt i medfør heraf, i det omfang det er nødvendigt for fuldbyrdelsen af fængselsstraf eller forvaring i fængslet i Kosovo.

Som det fremgår af pkt. 2.1.4.4.1 i lovforslaget, jf. Folketingstidende 202122, tillæg A, L 180 som fremsat side 49, vil det dog i alle tilfælde skulle tillægges betydning ved udstedelsen af reglerne, at de indsattes forhold grundlæggende svarer til forholdene i et dansk fængsel, ligesom Danmarks internationale forpligtelser skal overholdes.

Som det fremgår af pkt. 2.1.1.4 i lovforslaget, jf. Folketingstidende 202122, tillæg A, L 180 som fremsat side 37, vil der parallelt med behandlingen af lovforslaget i Folketinget og, hvis lovforslaget vedtages, efter vedtagelsen Side 2/3 heraf, blive arbejdet videre med den praktiske implementering af den foreslåede ordning om leje af fængselspladser i Kosovo.

Som foreslået af spørgeren er jeg indstillet på til sin tid at fremsætte et lovforslag med henblik på at ophøje relevante regler fastsat i medfør af den foreslåede bemyndigelse til lov, når fængslet har været fuldt idriftsat i noget tid. Det kan dog ikke udelukkes, at der også på sigt ved siden heraf fortsat vil være eller opstå et behov for at udstede regler i medfør af lovforslagets bemyndigelsesbestemmelser. Under alle omstændigheder vil udkast til regler efter bemyndigelsesbestemmelserne blive sendt i sædvanlig offentlig høring før udstedelse, ligesom jeg løbende vil inddrage aftalepartierne bag flerårsaftalen om kriminalforsorgens økonomi 2022-2025 i overvejelserne om behovet for at udnytte bemyndigelsesbestemmelserne, særligt hvis det måtte dreje sig om spørgsmål af større eller mere principiel rækkevidde.

Side 3/
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00