Preben Bang Henriksen
 svarer 
Mattias Tesfaye

Preben Bang Henriksen (V) spørger justitsministeren, Mattias Tesfaye, om teknisk bistand til et ændringsforslag, der medfører, at det foreslåede element, om at gæld fra sagsomkostninger kan eftergives, udgår

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 180, Spørgsmål 17
Vil ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der medfører, at det foreslåede element, om at gæld fra sagsomkostninger kan eftergives, udgår?

Svar fra fredag den 27. maj 2022
1.

Regeringen (Socialdemokratiet), Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti indgik den 15. december 2021 en ny aftale om kriminalforsorgens økonomi 2022-2025 (flerårsaftalen). Flerårsaftalen skal skabe fundamentet for en genopretning af kriminalforsorgen med en væsentlig forøgelse af kapaciteten og en målrettet indsats for at fastholde og rekruttere de nødvendige fængselsbetjente. Samtidig skal der sættes hårdt ind over for de indsatte, som ikke vil et liv uden kriminalitet, mens de, som ønsker at være en del af samfundet, skal hjælpes bedre på vej.

2.

Mange dømte står efter endt afsoning i en situation med betydelig gæld til det offentlige som følge af sagsomkostninger i forbindelse med en eller flere straffesager. Denne gæld kan være en væsentlig hindring for de dømte til at tage skridt mod et liv uden kriminalitet.

I dag kan skyldnere under visse betingelser enten opnå gældssanering, der både angår offentlig og privat gæld, eller eftergivelse af gæld til det offentlige. Begæring om gældssanering behandles af skifteretten efter reglerne i konkursloven, mens ansøgning om eftergivelse af gæld indgives til Gældsstyrelsen efter reglerne i lov om inddrivelse af gæld til det offentlige.

Som reglerne er i dag, kan gældssanering efter konkursloven og eftergivelse af gæld efter lov om inddrivelse af gæld til det offentlige i almindelighed ikke finde sted, hvis en ikke uvæsentlig gæld er pådraget ved strafbare eller erstatningspådragende forhold. Det omfatter bl.a. gæld, der udspringer af straffesagsomkostninger.

Side 2/4 For at motivere dømte til ikke at begå ny kriminalitet og dermed skabe mulighederne for et tryggere Danmark er aftalepartierne bag aftalen om kriminalforsorgens økonomi 2022-2025 enige om at forbedre mulighederne for, at tidligere dømte kan blive fri for gæld fra sagsomkostninger, såfremt de ved deres adfærd gør sig fortjent til det, og de ikke har økonomiske muligheder for at afdrage på gælden.

Som en del af flerårsaftalen er aftalepartierne derfor enige om, at reglerne om eftergivelse af gæld og gældssanering ændres, så gæld i form af straffesagsomkostninger sidestilles med anden gæld.

3.

Regeringen kan på baggrund af ovenstående ikke støtte de ønsker, der ikke kan støtte ændringer i enkelte dele af lovforslaget. Et ændringsforslag ville dog kunne formuleres som følger:

Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v., straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love. (Opfølgning på flerårsaftalen om kriminalforsorgens økonomi 2022-2025, herunder leje af fængselspladser i udlandet, revision af disciplinærstraffesystemet, udstationering til eget hjem med fodlænke eller udslusningsfængsel m.v.) (L 180) fra Folketingets Retsudvalg Af (…), tiltrådt af: (…) il § 4 1) aragraffen udgår.

[De foreslåede regler om øgede muligheder for gældssanering for personer pålagt straffesagsomkostninger udgår]

Til § 5 2) aragraffen udgår.

Side 3/4 [De foreslåede regler om øgede muligheder for eftergivelse af gæld for personer pålagt straffesagsomkostninger udgår]

Bemærkninger Til nr. 1 og 2 Det foreslås, at de foreslåede regler om øgede muligheder for gældssanering og eftergivelse af gæld for personer pålagt straffesagsomkostninger udgår.

Side 4/
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00