Preben Bang Henriksen
 svarer 
Mattias Tesfaye

Preben Bang Henriksen (V) spørger justitsministeren, Mattias Tesfaye, om teknisk bistand til et ændringsforslag, der medfører, at den foreslåede lempelsen af skærpet straf for lovovertrædelser med baggrund eller sammenhæng med covid-19 udgår

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 180, Spørgsmål 19
Vil ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der medfører, at de foreslåede elementer om udstationering til eget hjem med fodlænke og udslusningsfængsel udgår?

Svar fra fredag den 27. maj 2022
1.

Regeringen (Socialdemokratiet), Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti indgik den 15. december 2021 en ny aftale om kriminalforsorgens økonomi 2022-2025 (flerårsaftalen). Flerårsaftalen skal skabe fundamentet for en genopretning af kriminalforsorgen med en væsentlig forøgelse af kapaciteten og en målrettet indsats for at fastholde og rekruttere de nødvendige fængselsbetjente. Samtidig skal der sættes hårdt ind over for de indsatte, som ikke vil et liv uden kriminalitet, mens de, som ønsker at være en del af samfundet, skal hjælpes bedre på vej.

2.

Det kan være udfordrende for mange indsatte at vænne sig til livet uden for fængslet. Aftalepartierne bag flerårsaftalen om kriminalforsorgens økonomi 2022-2025 er enige om, at flere indsatte skal have mulighed for langsomt at tilpasse sig livet uden for murene under tæt kontrol og støtte fra kriminalforsorgens personale.

Som en del af flerårsaftalen er aftalepartierne derfor enige om, at der skal justeres på reglerne for udslusning fra fængsel med henblik på at sikre, at der i højere grad bygges en bro til det omkringliggende samfund, hvor indsatte under tæt opsyn af kriminalforsorgen kan fastholdes i f.eks. arbejde, uddannelse og en stof- og kriminalitetsfri tilværelse.

Initiativet skal være med til at underbygge en tilgang baseret på ret og pligt, hvor dømte, der er motiverede for at arbejde og uddanne sig m.v. og har vist at de kan overholde kriminalforsorgens retningslinjer under deres afsoning, får bedre rammer og støtte i deres arbejde for at skabe sig en kriminalitetsfri tilværelse.

Side 2/4 Aftalepartierne er enige om at gøre udstationering til eget hjem med fodlænke eller kriminalforsorgens udslusningsfængsler til et normalt led i afsoningen for indsatte med en tidsbestemt fængselsstraf på over 6 måneder og forlænge perioden for udstationering, så indsatte kan udstationeres, efter 1/3 af straffen er udstået i indtil otte måneder før forventet prøveløsladelse. Muligheden for udstationering skal kun gælde for indsatte, som kriminalforsorgen efter en grundig screening vurderer vil overholde retningslinjerne for udstationering, og under hensyn til retshåndhævelsen.

Udstationering til egen bopæl med fodlænke eller til kriminalforsorgens udslusningsfængsler bidrager til at lette overgangen til et liv uden for murene.

Kriminalforsorgen vurderer, at langt de fleste indsatte har gavn af udslusning, samt at udstationering bidrager til at forebygge ny kriminalitet, idet det f.eks. er muligt under faste rammer og løbende kontrol fra kriminalforsorgen at fastholde afsoneren i bl.a. arbejde og uddannelse og understøtte kontakt til familie. Under udstationering vil kriminalforsorgen kunne reagere, hvis afsoneren ikke møder i beskæftigelse eller forsømmer sin misbrugsbehandling, hvilket kan være afgørende for at undgå tilbagefald til ny kriminalitet.

Kriminalforsorgen vurderer desuden, at udstationering til udslusningsfængsel eller til egen bopæl med fodlænke vil forbedre mulighederne for at fastholde og støtte dømte i at etablere positive sociale kontakter til f.eks. sportsforeninger og andre prosociale aktiviteter, der bidrager til at undgå ny kriminalitet.

Herudover kan øget mulighed for udstationering afhjælpe manglen på fængselspladser såvel som fængselsbetjente. Kriminalforsorgen vurderer derfor, at man med fordel kan forskyde belægget fra fængsler til andre afsoningsformer, både for at sikre en bedre løsladelsesproces for de indsatte og for at mindske belægget i fængsler og arrester.

3.

Regeringen kan på baggrund af ovenstående ikke støtte de ønsker, der ikke kan støtte ændringer i enkelte dele af lovforslaget. Et ændringsforslag ville dog kunne formuleres som følger:

Ændringsforslag til Side 3/4 Forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v., straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love. (Opfølgning på flerårsaftalen om kriminalforsorgens økonomi 2022-2025, herunder leje af fængselspladser i udlandet, revision af disciplinærstraffesystemet, udstationering til eget hjem med fodlænke eller udslusningsfængsel m.v.) (L 180) fra Folketingets Retsudvalg Af (…), tiltrådt af: (…) il titlen 1) ndertitlen affattes således:

»(Opfølgning på flerårsaftalen om kriminalforsorgens økonomi 20222025, herunder leje af fængselspladser i udlandet, revision af disciplinærstraffesystemet m.v.)«.

[Konsekvensændring af lovforslagets undertitel]

Til § 1 2) r. 8 udgår.

[De foreslåede regler om udstationering til eget hjem med fodlænke eller udslusningsfængsel udgår]

Bemærkninger Til nr. 1 og 2 Det foreslås, at de foreslåede regler om udstationering til eget hjem med fodlænke eller udslusningsfængsel udgår.

Side 4/
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00