Debat

Alternativet: Uden EU-fællesskabet falder vi fra hinanden

DEBAT: Det er nu, vi skal vise, at vi vil EU-samarbejdet. Hvis ikke, er der stor fare for, at vi langsomt falder fra hinanden, og det har vi ikke råd til hverken økonomisk, miljømæssigt eller socialt, skriver Rasmus Nordqvist (ALT).

Foto: /ritzau/ Jens Dresling
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Nordqvist (ALT)
EU-ordfører

Jeg ved, man kan blive træt af at høre det, men vi lever i en afgørende tid. Det kommende års dagsorden for EU er i høj grad præget af dette.

Det er en brydningstid, hvor vi står med klare valg. Vil vi møde udfordringerne, vi står over for, med åbne øjne, eller vil vi lade stå til og lade tingene gå sin gang med stor fare for, at vi ikke får løst de store udfordringer, som kræver vores samarbejde og opmærksomhed.

Der er nu godt halvandet år til, at Storbritanien udtræder af EU og ud over nogle svære forhandlinger, der ikke gøres lettere af, at vi stadig ikke ved, hvad Storbritanien ønsker, så rejser det langt større dagsordener om, hvordan EU's andre lande vil forsætte sammen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Mere demokrati
Jeg blev noget paf, da jeg hørte kommissionsformand Jean-Claude Junckers tale om unionens tilstand, hvor et vigtigt element var demokrati, for jeg havde ikke regnet med, at jeg skulle være enig med kommissionensformanden. Men jeg er meget enig i, at vi må og skal bruge dette og de kommende år på at øge demokratiet og gennemsigtighed i vores fællesskab. Og her skal vi bruge de næste år frem mod det kommende Europaparlamentsvalg. Vi kan nemlig gøre meget uden at tale traktatsændringer, som tager længere tid, men som vi dog ikke kommer udenom i sidste ende.

Jeg synes, vi fra dansk side må gå ind i kampen for at skabe tværeuropæiske lister, så vi ud over de nationalt valgte medlemmer i Europaparlamentet også får medlemmer, der er valgt på tværs af grænserne.

Det kan måske være svært at se en tværnational liste som den store revolution, men det er vigtigt med selv små og symbolske skridt frem mod et endnu mere demokratisk EU.

Tempo på klimaambitioner
Det andet vigtige emne bliver klima. Her skal EU øge tempo og ambitioner. Heldigvis lyder det allerede fra kommissionen, at vores foreløbige mål i 2050 ikke er tilstrækkelige og derfor skal øges. Det vil sige, at vi fra dansk side skal smide vores tilbageholdenhed i rådsforhandlingerne og kaste os derud, hvor de andre medlemmer kan se, vi mener det. Ikke mere snak om fleksibilitetsmekanismer. 

Vi skal se, hvordan vi kan komme videre med energiunionen, som i sig selv blot er en ramme, der skal udfyldes. Den skal fyldes ud med vedvarende energi, der frit flyder mellem landene, så vi hele tiden udnytter vinden, solen og vandet på tværs af Europa.

En social dagsorden
Det sidste emne, som jeg vil sætte fokus på, er den sociale søjle. Junckers og flere andre har udtalt ønske om, at vi hurtigt får skabt nogle beslutninger på det sociale område, og de har ret: Det handler om det Europa, vi ønsker.

Det burde være en stærk dansk dagsorden, at det sociale element skal styrkes, så vi får alle EU borgere med. Alt for mange oplever desværre, at det indre marked er på bekostning af dem. Ideen om at det drypper på degnen, når det regner på præsten, findes ikke længere. Derfor skal vi forpligte hinanden på de vedtagede europæiske standarder, når det kommer til den måde, vi behandler vores borgere på.

Emnerne er store og mange, men det er en afgørende tid for vores fælles europæiske samfund, og det er nu, vi skal vise, at vi vil samarbejdet. Hvis ikke, er der stor fare for, at vi langsomt falder fra hinanden, og det har vi ikke råd hverken økonomisk, miljømæssigt eller socialt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nordqvist

Bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP), kandidat (SF), europaparlamentsvalget
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00