Debat

Bør Danmark stå i spidsen for et opgør med konventionerne?

DEBAT: Regeringen vil reformere Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og menneskeretsdomstolens praksis, når Danmark 15. november overtager formandskabet for Europarådet. Er det den rigtige vej at gå? Altinget tager debatten. 

Foto: /ritzau/ Jens Dresling
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Andersen
Fagdebatredaktør 

Menneskeretskonventionerne og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg har på det seneste mødt kritik. Blandt andet for at forhindre medlemslande i at udvise kriminelle udlændinge. 

Derfor skal Danmark bruge sit formandskab ved Europarådet til at reformere konventionionerne og kaste et kritisk blik på dommernes "dynamiske fortolkning". I hvert fald hvis man spørger regeringen. 

Men bør Danmark som en af medstifterne af Europarådet stå i spidsen for en reform af menneskeretskonventionen og domstolens praksis? Kan det overhovedet lade sig gøre, og vil det i så fald svække menneskerettighederne?

Går domstolen for langt i sin fortolkning? Og er det et reelt problem, at danske domstole undlader at udvise udlændinge med henvisning til domstolen i Strasbourg? Eller er der andre områder, der burde være øverst på dagsordenen for det danske formandskab?

Altinget har spurgt et hold af debattører. Mød dem her. 

Søren Pape PoulsenSøren Pape Poulsen (K)
Justitsminister.

 

 

Michael Aastrup JensenMichael Aastrup Jensen (V)
Udenrigsordfører og formand for den danske delegation til Den parlamentariske forsamling i Europarådet.

 

Nikolaj VillumsenNikolaj Villumsen (EL)
Udenrigs- og europarådsordfører. Medlem af den danske delegation til Den parlamentariske forsamling i Europarådet.

 

Hanne SeverinsenHanne Severinsen
Fhv. MF (V) og tidligere formand for den danske delegation til Den parlamentariske forsamling i Europarådet (2000-2007).

 

Claus von BarnekowClaus von Barnekow
Fhv. ambassadør ved Danmarks faste repræsentation ved Europarådet og medlem af Sekretariatet for Den danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder. 

 

Jonas ChristoffersenJonas Christoffersen
Direktør for Institut for Menneskerettigheder. Tidligere konstitueret landsdommer ved Østre Landsret samt dommerfuldmægtig ved Højesteret.

 

Morten KjærumMorten Kjærum
Chef for Raul Wallenberg Instituttet, tidligere direktør for Institut for Menneskerettigheder og direktør for EU's Agentur for Grundlæggende Rettigheder.

 

Jacques HartmannJacques Hartmann
Senior lecturer, cand.jur., ph.d. ved University of Dundee.

 

Mads Bryde AndersenMads Bryde Andersen
Professor, dr.jur. ved Københavns Universitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00