Det sker i EU: Ballade i toppen af EU-Kommissionen

OVERBLIK: EU-parlamentarikere sætter forfremmelsen af EU-Kommissionens generalsekretær under lup, bankunionen er i fokus, og så rammer en dansk sag om svindel med gødning EU-Domstolen.

Tyske Martin Selmayr gik på rekordtid fra jobbet som EU-kommissionsformand Jean-Claude Junckers kabinetschef til at blive Kommissionens øverste embedsmand. Nu vil Europa-Parlamentet have svar på, hvordan det gik til.
Tyske Martin Selmayr gik på rekordtid fra jobbet som EU-kommissionsformand Jean-Claude Junckers kabinetschef til at blive Kommissionens øverste embedsmand. Nu vil Europa-Parlamentet have svar på, hvordan det gik til.Foto: Virginia Mayo/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 12. marts
Den mest kontroversielle forfremmelse i EU-boblen lige nu rammer Europa-Parlamentet mandag aften. Det drejer sig om den nye generalsekretær for EU-Kommissionen, Martin Selmayr, der på rekordtid nåede at springe fra rollen som kommissionsformand Jean-Claude Junckers kabinetschef og højre hånd til at indtage den vigtigste embedsmandspost i hele Kommissionen. Nu vil parlamentarikerne have svar på, hvordan en så vigtig udnævnelse kunne finde sted under radaren og uden seriøse modkandidater.

Eurolandene har deres månedlige møde, mens EU’s ministre med ansvar for konkurrenceevnen skal diskutere industri- og forbrugerpolitik.

Tirsdag 13. marts
EU-Kommissionen barsler med indtil flere nyskabelser tirsdag, hvor kommissærerne både skal fremlægge rammen om en ny Europæisk Arbejdsmarkedsmyndighed, der skal tage sig af udfordringer vedrørende den fri bevægelighed og præsentere et nyt videnscenter for fødevaresnyd, der skal holde opsyn med, at europæerne får den fødevarekvalitet, de betaler for. Det sker i forbindelse med den såkaldte social retfærdighedspakke. På dagsordenen har de 28 kommissærer også et nyt udspil til færdiggørelse af EU’s bankunion og en række tiltag på flygtningeområdet.

I Bruxelles stimler de 28 finansministre sammen for blandt andet at diskutere indberetningspligt for skat på tværs af grænser, kapitalkrav og krisehåndtering for banker. En række lande forventes også at ville tale dunder mod EU-Kommissionen, efter de i sidste uge i forbindelse med landenes årlige økonomiske karakterbøger hængte flere af dem ud for lidt for kreativ skattepolitik.

Onsdag 14. marts
EU-parlamentarikerne stemmer om deres syn på, hvordan EU’s fremtidige forhold til briterne skal se ud efter Brexit, og om hvordan de forestiller sig, at Unionens næste langtidsbudget skal skrues sammen. Samme dag debatterer de USA’s planer om at indføre straftold på stål og aluminium samt mordet på den slovakiske journalist Ján Kuciak og hans kæreste, der blev brutalt likvideret i februar.

Torsdag 15. marts
Efter det i 2009 gik op for danske myndigheder, at over 100 danske landmænd ulovligt havde købt og anvendt gødning, uden at salget var registreret eller brugen ført ind i gødningsregnskaberne, blev der ført en række retssager mod de indblandede landmænd. Østre Landsret har i den forbindelse stillet spørgsmål til EU-Domstolen om, hvad det betyder for de impliceredes landbrugsstøtte. Torsdag er der høring om sagen i Luxembourg.

Samme dag stemmer Parlamentet om det juridiske grundlag for flytningen af EU’s Lægemiddelagentur (EMA) fra London til Amsterdam. En sag, som Italien har anket til EU-Domstolen, efter det blev slået fast, at bygningerne ikke når at blive klar i tide til, at briterne forlader EU-samarbejdet.

EU’s beskæftigelsesministre er i Bruxelles for blandt andet at diskutere, hvordan EU’s beskæftigelses- og socialpolitik skal se ud efter 2020, og hvilken rolle de emner skal spille i EU’s næste langtidsbudget. De vil også skulle tale om ligestilling på arbejdsmarkedet og høre mere om den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, som vil blive præsenteret tidligere på ugen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00