Det sker i EU: Farvel til Kohl, goddag til Estland

OVERBLIK: Europæerne tager afsked med Tysklands tidligere kansler Helmuth Kohl ved en stort anlagt mindehøjtidelighed i Strasbourg. Esterne bliver nyt EU-formandsland med digitale spørgsmål på menuen.

Tysklands forhenværende kansler Helmuth Kohl bisættes lørdag ved den første EU-arrangerede mindehøjtidelighed af sin slags. Blandt talerne er nuværende kansler Angela Merkel.
Tysklands forhenværende kansler Helmuth Kohl bisættes lørdag ved den første EU-arrangerede mindehøjtidelighed af sin slags. Blandt talerne er nuværende kansler Angela Merkel.Foto: Scanpix / Fabrizio Bench
Rikke Albrechtsen

Mandag 26. juni
EU’s energiministre har energieffektivitet på skemaet, når de mødes i Luxembourg. De skal forsøge at blive enige om to direktiver, energieffektivitetsdirektivet og direktivet om energiperformance i bygninger. EU-Kommissionen vil også orientere om, hvordan de vil håndtere forhandlingerne om det penible spørgsmål om gasrørledningen Nord Stream 2, der går igennem danske farvande.

EU’s handelskommissær, Cecilia Malmström, præsenterer en rapport om handels- og investeringshindringer.

Tirsdag 27. juni
Tirsdag indvies det globale samarbejde om klima mellem store byer verden over i Bruxelles. Det er et samarbejde udsprunget af EU’s såkaldte borgmesterpagt, der samler tusindvis af lokale og regionale myndigheder, der forpligter sig til at leve op til klimamålene.

Onsdag 28. juni
EU-kommissærerne mødes for blandt andet at gøre status over fremskridtet med sikkerhedsunionen, der er rammen om EU-samarbejdet om at bekæmpe terrorisme og sikkerhedstrusler – som Danmark står udenfor. De udsender også det sidste refleksionspapir i en række af indspark til den store debat om Europas fremtid, som de søsatte i marts. Denne gang om, hvordan EU’s finanser skal se ud i fremtiden.

Torsdag 29. juni
Kommissærerne tager på en todages tur til Tallinn for at møde den estiske regering, der 1. juli overtager overtager formandskabet for EU’s Ministerråd.

Donald Tusk tager til Tyskland for at forberede det forestående G20-møde med kansler Angela Merkel og de øvrige europæiske deltagere, før han også tager til Estland til formandskabsåbningsceremonien.

I EU-parlamentet stemmer Udvalget for borgerrettigheder om at opgradere EU’s asylagentur.

Og i NATO-hovedkvarteret mødes forsvarsministrene for blandt andet at se på et amerikansk ønske om flere NATO-tropper til Afghanistan og på, om alliancens lande har øget deres forsvarsbudgetter efter pres fra den amerikanske præsident Donald Trump.

Fredag 30. juni
Konkurrencekommissær Margrethe Vestager må et smut til Stuttgart for at modtage en pris for ”sit særlige bidrag til liberalisme og frihedsværdier" fra det liberale parti FDP i Baden-Württemberg.

Lørdag 1. juli
Den forhenværende tyske kansler Helmuth Kohl bisættes ved den første EU-organiserede mindehøjtidelighed af den art. Angela Merkel, Emmanuel Macron, Bill Clinton og formændene for EU-institutionerne er blandt talerne ved begivenheden i Strasbourg, inden Kohls kiste køres til Speyer i Tyskland, hvor han skal stedes til hvile.

Estland overtager det roterende formandskab for Ministerrådet med en dagsorden, der vil fokusere på det digitale.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00