Det sker i EU: Juncker i skattekrydsforhør og kinesisk visit

OVERBLIK: Efter en uge i Trumps og storpolitikkens tegn er Bruxelles tilbage i lovgivningsgænget med fokus på udslip fra biler, fikse skatteaftaler, kontroversielle nye regler om langturschauffører og besøg fra kineserne.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, skal i den varme stol hos EU-Parlamentets skattelyudvalg i denne uge.
EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, skal i den varme stol hos EU-Parlamentets skattelyudvalg i denne uge.Foto: Scanpix / Patrick Hertzog
Rikke Albrechtsen

Mandag 29. maj

Mandag mødes EU’s ministre for konkurrenceevne, der blandt andet skal blive enige om mere kontrol af forurening fra biler oven på VW-skandalen og nye proportionalitetstests, der har fået danske sundhedsfolk op i det røde felt. Brian Mikkelsen (K) kommer, og erhvervsministeren har yderligere pakket kalenderen med møder med hele tre EU-kommissærer om forskellige danske mærkesager.

Tirsdag 30. maj

EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker kommer i krydsforhør hos det undersøgelsesudvalg, der blev nedsat i Europa-Parlamentet i kølvandet på skandalen om de såkaldte Panama-papirer. Han skal udspørges om sin egen rolle i tvivlsomme skatteaftaler indgået med store firmaer under hans tid som Luxembourgs premierminister og om Kommissionens tiltag for at bekæmpe skatteunddragelse.

EU-Domstolens generaladvokat kommer med en stribe udtalelser om verserende sager mod TV 2 om statsstøtte, som har martret den danske tv-station i årevis.

Onsdag 31. maj

EU-Kommissionen præsenterer sin såkaldte vejpakke, der blandt andet prikker til det hvepsebo, der omgiver langturschaufførers kørsel på tværs af Europas grænser.

Kommissærerne udsender også et refleksionspapir om fremtiden for euroen, som allerede har skabt en del debat, da lækkede udkast fik nogle medier til at konkludere, at Kommissionen havde sat en deadline for, hvornår alle lande skulle være med i euroen, inklusive Danmark. Kommissionen har dog siden dementeret den historie.

Torsdag 1. Juni

EU-parlamentarikerne stemmer om, hvad der kan gøres mod spirende anti-semitisme i Europa og diskuterer pressefriheden i Tjekkiet, som er kommet under politisk pres.

Cheferne for EU-institutionerne starter et todages topmøde med den kinesiske regering i Bruxelles. Der er blandt andet handel, migration og klima på programmet, særligt i lyset af den amerikanske uvilje mod at forpligte sig til de internationale klimamål. Lederne skal også drøfte udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål, hvor ikke mindst Nordkorea forventes at være et centralt emne. 

Fredag 2. juni

Udenrigsminister Anders Samuelsen er i Irland for at diskutere konsekvenserne af Brexit og forsøge at skabe nye alliancer.

I Bruxelles fortsætter EU-Kina-topmødet, hvor også den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager deltager.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00